Veľký ruský múr? Rusi zintenzívnili výstavbu opevnení, ktoré im majú vyhrať vojnu

Russia Ukraine Military Operation Training Ruskí vojaci stavajú obranné línie na Ukrajine. Foto: Profimedia

Rusi zintenzívnili výstavbu svojich obranných línií na Ukrajine i na svojom území. Pripravujú sa na jarnú ofenzívu – rovnako ako Ukrajinci. Viac než dobytie ďalšieho územia však je pre Rusov kľúčové, aby Ukrajinci už nevykonali úspešné protiofenzívy, ktoré by dokázali zmysel západnej vojenskej pomoci. Ak sa totiž Ukrajincom nepodarí dosiahnuť pokrok do konca leta, hlasy volajúce po mierovej dohode na Západe budú zrejme narastať.

Nové satelitné snímky ukazujú, že ruské sily zintenzívnili výstavbu opevnení v okupovaných oblastiach Ukrajiny. Rusi v Luhanskej oblasti vykopali nové zákopy mimo okupovaných miest – napríklad pri Lysyčansku. Minulý týždeň zas v Doneckej a Záporožskej oblasti doplnili opevnenia pozdĺž ciest vedúcich do Mariupolu a ďalších miest.

Opevnenia Rusi vystavali aj v Chersonskej oblasti. Nové stavby boli spozorované viac ako 80 kilometrov od rieky Dneper, ktorá slúži ako prirodzená bariéra medzi oboma armádami. Ruské sily pritom pokračujú v rozširovaní existujúcej obrany a pridávaní nových vrstiev opevnení. Pozdĺž ciest vedúcich na Krym sa v posledných mesiacoch objavili nové bariéry a priekopy.

Rusi však nebudujú obranné postavenia len na okupovaných častiach Ukrajiny, ale aj na svojom území. Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov 9. marca oznámil dokončenie opevnenej línie pozdĺž hraníc jeho oblasti s Ukrajinou.

Ruské obranné línie pozostávajú z betónových protitankových zátarás v tvare ihlanu, ktoré sú rozmiestnené v dvoch radoch vo vzdialenosti dva až tri metre od seba. Na zverejnených fotografiách je tiež vidieť priekopy a zákopy. Rusi tvrdia, že tieto obranné štruktúry budú mať stupňovitú formáciu a takýchto línií bude viac. Ich výstavba podľa gubernátora Belgorodskej oblasti doposiaľ stála desať miliárd rubľov (Asi 122 miliónov eur).

https://standard.sk/281638/rusi-uz-buduju-obrannu-liniu-priamo-na-svojom-uzemi/

Americký inštitút pre štúdium vojny je pri budovaní ruskej obrany skeptický. Výdavky označuje ako „pravdepodobné plytvanie finančnými prostriedkami v súvislosti s otázkami o schopnosti Ruska financovať svoje vojnové úsilie na Ukrajine“.

ISW poznamenal, že udržiavanie týchto obranných línií, „kde sa pravdepodobne nebude bojovať“, si bude vyžadovať viac zdrojov z hľadiska financií a personálu.

Opevnenia v Belgorodskej oblasti a Kurskej oblasti môžu byť súčasťou „informačných operácií, ktorých cieľom je vykresliť Ukrajinu ako krajinu ohrozujúcu ruské územie s cieľom vymedziť vojnu na Ukrajine ako existenčnú pre Rusko“, upozornil inštitút. Obranné línie na Kryme však môžu podľa neho „naznačovať, že ruské sily si nie sú isté svojou schopnosťou udržať okupované územia na juhu Ukrajiny z dlhodobého hľadiska“.

Stavba obrannej línie v Belgorodskej oblasti v Rusku. Foto: Twitter

Môžu spomaliť Ukrajincov

Viacerí odborníci sa však domnievajú, že obranné valy na fronte by pre ruské vojnové ťaženie mohli mať zásadný význam. „Celý zmysel obranných postavení je získať výhodu boja z pripravených pozícií,“ povedal pre denník New York Times odborník Ben Berry z Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie.

Sovietska armáda počas druhej svetovej vojny úspešne využila tento typ obrany proti útoku Nemcov pri Kursku. Moskva toto vníma ako model pre ruský obranný boj, vysvetlil Berry.

Opevnenia by síce mohli spomaliť ukrajinskú armádu, ale sú účinné iba vtedy, ak sú náležite obsadené. „Ak sú pozície bez posádky, sú užitočné iba vtedy, ak dôjde k usporiadanému ruskému ústupu, čo je jedna z najťažších taktických operácií,“ dodal analytik Philip Wasielewsky.

Ruskí vojaci stavajú obranné postavenia v Záporožskej oblasti na Ukrajine. Foto: Profimedia

Podľa viacerých analytikov bola pre ruskú obrannú stratégiu kľúčová mobilizácia státisícov Rusov. „Keď počujete, že Rusko zhromaždilo sily so stovkami tisíc vojakov, je to trochu klamlivé, pretože väčšina týchto síl má minimálnu hodnotu pre útočné operácie. Ak sa však mobilizované jednotky použijú správne, môžu byť efektívnejšie pri obrane,“ tvrdí napríklad Rob Lee z katedry vojnových štúdií na King’s College London.

Prípravy na ofenzívu

Ako píše denník Wall Street Journal, Ukrajina a Rusko vyčerpané zimnými bojmi, ktoré si vyžiadali veľké straty na životoch, ale len málo významných zmien na frontovej línii, sa v súčasnosti pripravujú na jarnú ofenzívu. Obe strany dúfajú, že posunie priebeh vojny.

Keď bahnitá pôda vyschne, nespevnené cesty a polia budú v najbližších týždňoch opäť zjazdné, najskôr na juhu Ukrajiny a potom na východe, umožní to armádam oboch krajín pokúsiť sa o prielomy pomocou mobilných mechanizovaných jednotiek, vysvetľuje denník.

Pokračuje, že ukrajinská armáda, vykrvácaná niekoľkomesačnou obranou mesta Bachmut, cvičí desaťtisíce nových vojakov – a to aj v strediskách v zahraničí prevádzkovaných americkými a európskymi spojencami – pre tri nové armádne zbory, od ktorých sa očakáva, že sa zúčastnia na jarných postupoch.

Kyjev medzitým dostáva ťažké zbrane západnej výroby vrátane tankov Leopard 2, bojových vozidiel Bradley a Stryker a samohybných húfnic Paladin a Archer, ktoré dopĺňajú vybavenie, o ktoré prišiel v priebehu roka. Je to prvýkrát, čo Ukrajina nasadzuje na bojisko takéto tanky a bojové vozidlá pechoty západnej výroby.

Ofenzíva je „otázkou mesiacov – jeden a pol, dvoch, dva a pol mesiaca“, citoval Wall Street Journal Mychajla Podoľaka, poradcu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. „Zhromažďujeme naše zdroje,“ doplnil.

V snahe zachovať moment prekvapenia Podoľak ani ďalší ukrajinskí predstavitelia nechceli diskutovať o tom, kde pozdĺž vyše 850 kilometrov dlhej aktívnej frontovej línie môže Ukrajina udrieť na Rusov.

Aj Rusko zhromažďuje svoje sily, pričom sa pokúša prelomiť ukrajinskú obranu v Doneckej oblasti, kde sa nachádza aj Bachmut, píše denník. Na doneckom fronte dosiahli podľa neho Rusi „pomalé zisky“, pričom počas zimy utrpeli veľké straty. Ukrajina medzitým pociťuje rastúci tlak, aby ukázala výsledky na bojisku. Rusko sa zas pripravuje na dlhú vojnu a šéf Kremľa Vladimir Putin vsádza na to, že ochota Západu poskytnúť Kyjevu vojenskú a finančnú podporu nevydrží.

„Toto leto bude pre ukrajinskú armádu nesmierne dôležité,“ citoval denník britského zákonodarcu Roberta Seelyho, šéfa parlamentnej skupiny pre Ukrajinu.

„Ak sa im nepodarí dosiahnuť pokrok do konca leta, hlasy na Západe volajúce buď po dohode, alebo argumentujúc, že by sme Ukrajinu nemali vôbec podporovať, sa budú stupňovať,“ dodal Seely.

https://standard.sk/331889/washington-post-v-ukrajinskej-armade-rastie-pesimizmus-na-protiofenzivu-nemusi-mat-dost-sil/

Ďalšie články