Vražedné zdravotníctvo v Británii: NHS je posvätná krava, ktorá sa nekritizuje

Prípad vrahyne Lucy Letbyovej šokoval celú Britániu. Tridsaťtriročnú zdravotnú sestru, ktorá pôsobila na novorodeneckom oddelení, uznali za vinnú z vraždy siedmich detí a z pokusu o vraždu ďalších šiestich. Odsúdená bola na doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia. Letbyová je za smrť nemluvniat priamo zodpovedná.

Archívna fotografia z pochodu na obranu NHS v roku 2017. Podľa Britov je NHS najlepší zdravotný systém na svete. Zdroj: flickr.com Archívna fotografia z pochodu na obranu NHS v roku 2017. Podľa Britov je NHS najlepší zdravotný systém na svete. Zdroj: flickr.com

Počas súdu však vyšlo najavo, že lekári varovali vedenie nemocnice pred Letbyovou dávno predtým, ako ju začala vyšetrovať polícia. Vedenie však odmietalo konať a považovalo väčšiu úmrtnosť novorodencov v čase, keď mala službu Letbyová, iba za náhodu. Za iných okolností by vedenie mohlo mať aj pravdu. V britskom zdravotníctve sú totiž škandály so zanedbaním starostlivosti skôr pravidlom než výnimkou. S prípadom Letbyovej ich spája úplný nezáujem nemocničného manažmentu.

Súdna skica Lucy Letbyovej

Letbyová bola odsúdená na najvyšší možný trest, doživotie, bez možnosti prepustenia. Niektorým to však nestačí a v Británii sa obnovila debata o treste smrti.

Letbyová v septembri roku 2011 ukončila štúdiá na Chesterskej univerzite a krátko potom nastúpila ako zdravotná sestra na novorodenecké oddelenie Nemocnice grófky z Chesteru (Countess of Chester Hospital). V júni 2015 šéf oddelenia Dr. Stephen Brearey prvýkrát upozornil na rastúci počet kolapsov novorodencov (traja z toho skončili smrťou) a na fakt, že Letbyová mala vždy v tom čase službu. Interné vyšetrovanie usúdilo, že išlo o „lekársku chybu“.

Neskoršia analýza ukázala, že v roku 2015 sa úmrtia novorodencov v chesterskej nemocnici zdvojnásobili oproti minulému roku. Vo februári 2016 inšpekcia zistila na oddelení niektoré problémy, ako napríklad podstav zamestnancov, ale celkovo vychválila dobré pracovné prostredie v nemocnici, kde „zamestnancov podporujú, môžu vznášať námietky a profesne sa rozvíjať“. Správa nespomínala zvýšenú úmrtnosť novorodencov. Obavy lekárov však neustávali. V apríli šéf oddelenia presunul Letbyovú z nočnej smeny na dennú, kde mohla byť viac pod kontrolou.

Honba na čarodejnicu?

Koncom júna 2016 sa situácia konečne začala riešiť. V tom čase už bolo na novorodeneckom krídle sedem podozrivých úmrtí. Hlavný neonatológ trval na tom, aby Letbyová okamžite opustila jeho oddelenie. Karen Reesová z vedenia nemocnice sa za Letbyovú zaručila, ale jej kolegovia prediskutovali možnosť zapojenia polície. Nakoniec sa rozhodli ju nekontaktovať. Dôkazy proti Letbyovej boli podľa nich iba nepriame, mysleli si, že lekári vyvolávajú „honbu na čarodejnicu“ a báli sa poškodenia reputácie nemocnice. Letbyová bola však presunutá na kancelársku pozíciu.

V septembri sa Letbyová formálne sťažovala na svoj presun a v januári 2017 jej revízny panel dal za pravdu. Usúdil, že jej odstavenie bolo výsledkom obvinenia lekárov bez presvedčivých dôkazov. Ponúkol jej miesto v detskej nemocnici v neďalekom Liverpoole. Šéf nemocnice Tony Chambers sa ospravedlnil Letbyovej a jej rodičom a prinútil doktorov, ktorí vzniesli podozrenie, aby poslali Letbyovej ospravedlňujúci list.

Ich podozrenia to však nezmenšilo. Ďalej tlačili na zaangažovanie polície, ku ktorému konečne došlo v máji 2017, krátko predtým, než sa Letbyová mala vrátiť na svoju pôvodnú pozíciu. V júli 2018 polícia Letbyovú zatkla.

Národná zdravotná starostlivosť sa v Británii nekritizuje

Systém národnej zdravotnej starostlivosti (NHS), ako sa britské zdravotníctvo oficiálne nazýva, býva označovaný za novodobé náboženstvo. A skutočne, NHS je posvätná krava, ktorá sa nekritizuje. Briti sú úplne presvedčení, že ide o najlepší zdravotný systém na svete, hoci ho žiadna iná krajina neprijala. NHS je, na rozdiel od drvivej väčšiny ostatných systémov, financovaný priamo z daní a nie zo zdravotného poistenia. To vedie k byrokratizácii a direktívnemu riadeniu s minimom zodpovednosti.

Pri porovnaní zdravotníctva vyspelých krajín je väčšinou niekde na chvoste. Tradične najlepšie hodnotenie dostáva NHS od nadácie The Commonwealth Fund. Ich závery sa potom v britských médiách používajú ako potvrdenie výnimočnosti britského zdravotníctva. Commonwealth Fund hodnotí také kategórie, ako je rovnaký prístup k zdravotníctvu, ale v jednej kategórii Británia prepadla aj u tejto organizácie, a to v kategórii najdôležitejšej. Z jedenástich porovnávaných krajín skončila Británia predposledná vo výsledkoch zdravotnej starostlivosti – v Spojenom kráľovstve ošetrujú všetkých rovnako – zle.

Počas pandémie covidu bola verejnosť vyzývaná, aby zostala doma kvôli ochrane „našej NHS“. Vznikla tak paradoxná situácia, keď spoločnosť mala chrániť zdravotný systém, namiesto toho, aby zdravotný systém chránil spoločnosť.

Na zásadnú reformu si netrúfla ani Margaret Thatcherová. Podľa britskej spoločnosti, všetky problémy, s ktorými sa NHS stretáva, sú spôsobené nedostatkom financií, a nie systémovými chybami.

Vlastne nie div, že vedenie nemocnice sa zdráhalo uveriť, že v jeho inštitúcii vyčíňa sestra-zabijak. S prihliadnutím na históriu NHS totiž nedostatočná starostlivosť, lajdáctvo a neschopnosť majú na svedomí oveľa viac obetí ako Letbyová.

Bez trestu

Jeden z prvých takých škandálov je z deväťdesiatych rokov. V roku 1988 do Bristolskej kráľovskej ošetrovne (Bristol Royal Infirmary) nastúpil Dr. Stephen Bolsin a veľmi rýchlo si uvedomil, že v nemocnici zomiera nezvyčajne vysoký počet detí po operácii srdca. Jeho následný dlhoročný boj o nápravu viedol jednak k mnohonásobnému zlepšeniu výsledkov, namiesto 30 percent pacientov začalo umierať menej ako 5 percent, a tiež k začatiu vyšetrovania. To prišlo k záveru, že medzi rokmi 1991 a 1995 v bristolskej nemocnici, vinou zlých praktík, zomrelo 34 detí mladších ako jeden rok. Nikto nebol potrestaný.

Škandál v Bristole bol však len začiatok

NHS je rozdelená do takzvaných trustov, samosprávnych jednotiek, ktoré môžu spravovať aj niekoľko nemocníc. Jedným z najväčších trustov je Východný Kent, ktorý spravuje päť nemocníc. Vlani v októbri vyšetrovatelia došli k záveru, že v jeho nemocniciach zomrelo zbytočne až 45 detí.

V marci 2015 preskúmanie praktík vo Furnesskej všeobecnej nemocnici (Furness General Hospital) odhalilo, že na miestnom pôrodníckom oddelení umrelo vinou pochybenia personálu 11 detí a jedna matka. V septembri 2022 sa začalo vyšetrovanie trustu Nottinghamskej univerzitnej nemocnice (Nottingham University Hospitals), pre závažné pochybenia. Trust už vyplatil odškodné rodinám 30 mŕtvych detí a rodinám 46 detí, ktoré majú poškodený mozog. S podobnými škandálmi sa stretávali aj nemocnice vo Warringtone, Milton Keynes či trust Wrightington, Wigan a Leigh.

Potom sú tu dva škandály, ktoré sa týčia nad všetky ostatné. Prvý sa týka nemocnice v Stafforde. Tam podľa záverov vyšetrovacej komisie v rokoch 2005 až 2008 zomrelo vinou zlej starostlivosti 400 až 1 200 ľudí. Škandál viedol k rozpusteniu trustu, ku ktorému nemocnica patrila, a sama inštitúcia sa premenovala zo Stafford Hospital (Staffordská nemocnica) na County Hospital (Oblastná nemocnica).

V marci 2022 publikovala svoju finálnu správu Donna Ockendenová, všeobecne uznávaná pôrodná asistentka, poverená prešetrením praktík v truste Shrewsbury & Telford. Došla k záveru, že v rokoch 2000 až 2019 zbytočne zomrelo 201 detí a deväť matiek. Na základe jej správy začala trust vyšetrovať aj polícia. Tá oznámila, že objavila 823 podozrivých prípadov z rokov 2003 až 2022. Paradoxné je, že Shrewsbury & Telford bol považovaný za jeden z najlepšie fungujúcich trustov s vysokými štandardmi. Teraz je z neho „najhorší škandál v histórii NHS“.

Ututlať a zahladiť

Komisia pre kvalitu starostlivosti (Care Quality Commission; CQC), ako sa nazýva britská inšpekcia nemocníc, odhaduje, že dve z piatich pôrodných oddelení „poskytujú subštandardnú starostlivosť matkám aj deťom“. Za takých okolností asi nie je prekvapivé, že vedenie Nemocnice grófky z Chesteru sa zdráhalo uveriť, že na novorodeneckom oddelení vyčíňa sériová vrahyňa.

Prípady zanedbania starostlivosti sú v Británii až príliš časté. To bol presne argument obhajoby. Právnik Letbyovej tvrdil, že to bola „oddaná zdravotná sestra v systéme, ktorý zlyhal“, smrť detí vraj bola výsledkom „masívneho zlyhania starostlivosti na rušnom novorodeneckom oddelení nemocnice – príliš veľkom na to, aby sa to dalo zvaliť na jednu osobu“.

Prípad Letbyovej a ostatné škandály spája práve snaha vedenia problém ututlať a zahladiť. Príliš častou praktikou je zaznamenanie úmrtí detí, ako už mŕtvo narodených. Ale sú aj prípady zatajovania či ničenia dôkazov. Z neho bol obvinený aj regulátor Komisie pre kvalitu starostlivosti (CQC).  Ten údajne zatajil internú správu, ktorá dospela k záveru, že regulátor zlyhal pri preverovaní nemocnice vo Furness.

Za jednu z príčin neustále sa opakujúcich zlyhaní je považovaná práve rastúca byrokracia NHS. Manažment nemocníc je často podpriemerný, nezaujíma sa o zlepšenie starostlivosti. Doktori sa často sťažujú na prepracovanosť, zlé zázemie, toxické prostredie na pracovisku. Aj keď je občas niekto vyhodený, trestne stíhaný za mnohé zlyhania NHS nebol zatiaľ nikto.

Všeobecná adorácia NHS, keď lekárov a zdravotné sestry považujú za bezchybných hrdinov, nenapomáha snahy o zlepšenie zdravotníckych praktík. Letbyová nie je prvou zo sériových vrahov v histórii NHS. Tým najhorším bol Harold Shipman, odsúdený v januári 2000 za vraždu 15 ľudí, možno však zodpovedný za smrť až 250. Uznávaný praktický lekár zabíjal starších pacientov, ktorí mu verili.

Zdravotný systém, ktorý nie je schopný rozoznať bežnú prevádzku od fungovania sériového vraha a v ktorom zamestnancov nekriticky vynášajú do nebies, asi nebude ten najlepší na svete.

Text pôvodne publikovali na webe Echo24. Vychádza so súhlasom redakcie.