Kuleba pred nemeckou šéfkou diplomacie: Rakety Taurus ste nám nesľúbili, ale aj tak nám ich dáte. Len strácate čas

Ukrajinský minister zahraničia ponížil nemeckú kolegyňu Annalenu Baerbockovú. Na spoločnej tlačovej konferencii povedal, že Nemecko im nesľúbilo rakety Taurus ani protivzdušnú obranu Iris-T, ale aj tak im ich dodá. Stráca sa tým podľa neho čas, čo stojí životy ukrajinských vojakov.

Baerbocková Annalena Baerbocková a Dmytro Kuleba. Reprofoto: Twitter

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v pondelok nečakane zavítala do Kyjeva. Išlo o jej štvrtú návštevu na Ukrajine od začiatku ruskej invázie vo februári 2022.

Stretla sa s ukrajinským rezortným kolegom Dmytrom Kulebom aj s prezidentom Volodymyrom Zelenským. Nemecko pri tejto príležitosti prisľúbilo Ukrajine ďalšiu humanitárnu pomoc v hodnote dvadsať miliónov eur.

Ukrajinská strana však naliehala, aby jej dodala modernejšie zbrane. S tým Berlín nesúhlasil.

Na tému poskytnutia riadených striel dlhého doletu Taurus Baerbocková povedala, že Nemecko stále nie je pripravené urobiť toto rozhodnutie. Rovnako ako v prípade dodávky systému protivzdušnej obrany Iris-T a ďalších nemeckých zbraní „najskôr musia byť vyjasnené všetky otázky“, povedala.

Ukrajinský náprotivok ju za to ponížil priamo pred novinármi. „Pýtali ste sa Annaleny, či mi dáva nádej na Taurus. Nie, nepovedal by som, že Annalena išla nad rámec oficiálneho stanoviska nemeckej vlády, ale viete, aj tak to urobíte. Je to len otázka času a ja nechápem, prečo strácame čas. A mohli sme dosiahnuť viac a zachrániť viac životov ukrajinských vojakov a civilistov, keby sme už mali Taurus,“ vyhlásil.

Minister zdôraznil, že Ukrajina rešpektuje diskusie a postupy v rámci nemeckej vlády, ale „neexistuje jediný objektívny argument“ proti presunu rakiet dlhého doletu do Kyjeva.

„Ak máte nejaké otázky, sme pripravení na ne kladne odpovedať. Urobme to. Čím skôr sa to stane, tým to bude cennejšie. Je to veľmi jednoduché,“ vyzval Kuleba.

(est)


Bratislavčania, ktorých evakuovali v dôsledku povodní, sa vrátili domov a zachraňujú, čo im v záhradách a v domoch zostalo. Vodohospodári aj starosta hodnotia situáciu. Podľa niektorých mohlo byť všetko inak.
Prejsť na článok
Vykázanie Lucie Plavákovej môže byť protiústavné a takisto v rozpore s rozhodnutiami Európskeho súdu pre ľudské práva.
Prejsť na článok
Sudca Krajského súdu a člen Súdnej rady Peter Šamko poukázal na problém s politickým presunutím sídla súdu na Orave, ktorý mal vyústiť do plytvania peňazí štátu a času sudcov aj občanov. Presný opak však tvrdí…
Prejsť na článok
Slovník šéfa SNS Andreja Danka pri rodičovských dôchodkoch sa za posledný viac ako týždeň zmenil. Čoraz hlasnejšie sa ho vo verejných vyjadreniach zastáva. Realita je však taká, že vláda ho fakticky ruší, aby ušetrila necelých…
Prejsť na článok
V roku 2019 obžalovali Trumpa za zneužitie právomocí, zatiaľ čo Bidenova administratíva čelí podozreniam z využitia Zelenského v kampani Harrisovej.
Prejsť na článok