Prielom frontu je čoraz nereálnejší. Cieľom ruskej obrany je čo najviac zabitých Ukrajincov a zničenej západnej techniky

Hoci Rusi aj Ukrajinci začali ambiciózne ofenzívy, frontová línia sa takmer neposunula. Po 18 mesiacoch vojny sa zdá, že prielom je ťažší ako kedykoľvek predtým. Analýza New York Times tvrdí, že dlhotrvajúca patová situácia môže negatívne ovplyvniť podporu Ukrajinu zo strany Západu.

Russia Ukraine War Foto: Profimedia.sk

Frontová línia na Ukrajine sa minulú zimu zmenila len málo. Cieľom Ruska bolo obsadiť celý Donbas, ale len sa posunulo dopredu.

Ukrajina dosiahla vo svojej protiofenzíve minimálne úspechy. Husté ruské mínové polia a opevnenia spôsobili, že každý útok bol mimoriadne nákladný.

Napriek deviatim mesiacom krvavých bojov od začiatku roka zmenilo svojho držiteľa menej ako 1 300 štvorcových kilometrov územia. Dlhotrvajúca patová situácia by mohla oslabiť podporu Západu pre Ukrajinu.

Obe strany začali rok s veľkými ambíciami: Rusko sa chcelo zmocniť východného Donbasu, zatiaľ čo Ukrajina chcela rozdeliť ruské sily útokom na juhu.

Ani jedna z týchto ofenzív nevyšla podľa plánu. Frontová línia po mesiacoch vyčerpávajúcich bojov a veľkých strát zostáva z veľkej časti nezmenená.

Podľa analýzy údajov Inštitútu pre štúdium vojny, ktorú vypracoval denník New York Times, v auguste zmenilo držiteľa menej územia ako v ktoromkoľvek inom mesiaci vojny. Zatiaľ čo Ukrajina dosiahla malé zisky na juhu, Rusko získalo celkovo o niečo viac územia, najmä na severovýchode.

Na celej frontovej línii sa o každý kilometer územia viedol urputný boj, pričom sa nezopakoval rýchly prelom, ktorý sa Kyjevu podaril v Charkove v septembri minulého roku, keď sa ruská obrana zrútila po nečakanom ukrajinskom protiútoku.

Rusko a Ukrajina tento rok čelili podobným výzvam. Obe strany bojujú o pozície, ktoré v niektorých častiach východnej Ukrajiny zostávajú z veľkej časti upevnené už mesiace, alebo dokonca roky. Skúsených vojakov a veliteľov, ktorí boli na začiatku vojny zabití, nahradili noví regrúti, ktorí často nemajú dostatočný výcvik.

Ukrajinská protiofenzíva sa len ťažko presadzuje cez rozsiahle otvorené polia na juhu. Čelí veľkým mínovým poliam a stovkám kilometrov opevnení – zákopov, protitankových priekop a betónových prekážok – ktoré Rusko vybudovalo minulú zimu, aby spomalilo ukrajinské vozidlá a prinútilo ich zaujať pozície, kde by sa mohli ľahšie stať terčom útoku.

Keď sa spočítajú zisky oboch strán, Rusko teraz kontroluje na Ukrajine takmer o 500 štvorcových kilometrov viac územia v porovnaní so začiatkom roka.

Podľa Mariny Mironovej, postdoktorandky v oblasti vojnových štúdií na King’s College v Londýne, sa zdá, že ruská armáda sa neusiluje o rýchle zisky, ale skôr o udržanie územia, ktoré už kontroluje. „Keďže sa neposúva vpred, nič nestráca,“ povedala.

Ruské sily sú na bojisku početnejšie ako ukrajinské v pomere takmer tri ku jednej a s väčším počtom obyvateľov, ktorí môžu doplniť ich rady, by Rusko mohlo považovať predĺženú obranu za výhodnú.

„Celá stratégia na Ukrajine spočíva v tom, že Rusi nechajú Ukrajincov nabehnúť na túto obranu, zabijú ich čo najviac a zničia čo najviac západnej techniky,“ dodala.

Rusko kontroluje približne 18 percent Ukrajiny – pás územia väčší ako Švajčiarsko. Patrí sem Krym a časť východnej Ukrajiny, ktorú okupuje od roku 2014.

Spomalenie je pre Ukrajinu spojené s obrovskými rizikami. Ak sa bude zdať nepravdepodobné, že sa jej podarí získať späť veľké oblasti krajiny, podpora Západu by mohla klesnúť, či už pre nedostatok politickej vôle alebo neochotu darovať ďalšie zbrane, najmä vzhľadom na roky trvajúce čakanie na dodávky náhradného vybavenia.

„Rusko sa snaží vyčkať, kým sa jej Západ otočí chrbtom,“ povedala Dr. Mironová.

Ukrajina naďalej pokračuje v boji proti ruskej obrane na juhu krajiny. Minulý mesiac úspešne dobyla späť dedinu Robotyne a v posledných dňoch presunula obrnené vozidlá cez hlavnú protitankovú obranu Ruska pri Verbove, asi osem kilometrov západne od Robotyne.

Čas na dosiahnutie významných územných ziskov v rámci ukrajinskej protiofenzívy sa však kráti. Na budúci mesiac sa očakávajú silné dažde a bahnitý terén by mohol znemožniť použitie ťažkých vozidiel, ako sú napríklad nedávno dodané americké tanky Abrams a tanky Challenger, ktoré dodala Veľká Británia. „Keď je blato a máte 75-tonový Challenger, jednoducho sa potopí,“ povedala Dr. Mironová.

Metodika Na výpočet mesačných zmien v územnej kontrole sme použili údaje Inštitútu pre štúdium vojny, pričom sme skombinovali súbory údajov o kontrole a postupe ruských síl na Ukrajine. Pri mesačných zmenách sme porovnávali rozlohu územia ovládaného Ruskom v prvý deň mesiaca s prvým dňom predchádzajúceho mesiaca.

Úpravy boli vykonané s cieľom zohľadniť spresnenia údajov inštitútom, ktoré neodrážali vojensky vyvolané územné zmeny, ako napríklad zahrnutie niekoľkých pieskových výbežkov na juhu Ukrajiny. Po výbuchu priehrady Kachovka v júni a následných záplavách inštitút zmenšil územie, ktoré vyhodnotil ako územie pod kontrolou Ruska v Chersone. Júlové údaje sme upravili, aby táto zmena nebola nesprávne interpretovaná ako ukrajinský územný zisk vzhľadom na to, že zaplavená oblasť nie je v rukách ukrajinských vojsk.

Pri porovnávaní súborov geopriestorových údajov môžu rozpory viesť k drobným prekryvom alebo medzerám. Z našej analýzy sme vylúčili oblasti menšie ako 0,025 km2.

Článok pôvodne vyšiel v denníku New York Times. Všetky práva vyhradené.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac