Voľby online: Komisie začínajú sčítavať hlasy, v niektorých miestnostiach ešte volia

Predčasné parlamentné voľby 2023 do Národnej rady Slovenskej republiky sledujeme online

Členovia osobitnej okrskovej komisie pripravujú hlasovacie schránky s hlasmi slovenských občanov zo zahraničia na sčítanie. FOTO TASR - Pavol Zachar Členovia osobitnej okrskovej komisie pripravujú hlasovacie schránky s hlasmi slovenských občanov zo zahraničia na sčítanie. FOTO TASR - Pavol Zachar


22:06 Komisie začínajú sčítavať hlasy, v niektorých miestnostiach ešte volia

Väčšina volebných miestností na Slovensku sa zatvorila, komisie začínajú sčítavať hlasy. Keďže v niektorých okrskoch sa hlasovanie predlžuje, do 22.45 h platí stále volebné moratórium a prvé výsledky sa zverejnia až po tomto čase.       

Priebežné neoficiálne výsledky bude možné po skončení moratória sledovať na weboch www.volbysr.sk aj na webe www.teraz.sk. Oficiálne výsledky budú známe až po tom, ako ich odobrí štátna volebná komisia. Oznámiť by ich mala v nedeľu 1. októbra.

21:31 Strana Sloboda a Solidarita by sa podľa jej predsedu Richarda Sulíka mohla piatykrát po sebe dostať do Národnej rady SR.
 „Myslím, že by sme to mohli dať,“ povedal po tom, ako krátko po 20:30 prišiel do svojej straníckej centrály v Liberálnom dome. Podľa neho môže nastať aj patová situácia. „Myslím si, že účasť SNS rozhodne, či to bude pat alebo či tu budeme mať úplne temnú vládu, uvidíme,“ uviedol a dodal, že predvolebná kampaň bola intenzívna. (SITA) 

21:30 Michal Šimečka verí, že Progresívnemu Slovensku sa podarí vyhrať voľby
Vo volebnej centrále v bratislavskom Edison parku sa členom hnutia a ich priaznivcom prihovoril približne hodinu a pol pred uplynutím volebného moratória šéf strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka. „Výsledok bude zjavne veľmi tesný, ale verím, že sa to môže podariť,“ vyhlásil Šimečka s dôvetkom, že dúfa, že ponuka PS vo verejnosti zarezonovala. 

21:15 TV Markíza zverejní o 22:00 takzvaný „slepý“ exit poll 
Ide o predbežné výsledky bez označenia strán a hnutí, ktoré vypracovala pre TV Markíza agentúra Focus. Od rána pracuje v teréne približne 500 anketárov, ktorí zbierajú údaje od približne 20-tisíc respondentov.

18:50 Polícia počas volieb zatiaľ nemusela použiť donucovacie prostriedky na zabezpečenie poriadku.
Na brífingu to uviedol viceprezident Policajného zboru Damián Imre. Polícia zároveň podľa Imreho prijala približne 30 podnetov na prípadné porušovanie moratória. „Polícia tieto podnety preveruje,“ povedal s tým, že podobný počet podnetov evidujú aj z predošlých dní. Zároveň doplnil, že podrobnejšie informácie poskytne na tlačovej konferencii v nedeľu 1. októbra. (TASR)

18:10 Okrskové volebné komisie na voľbu poštou začali od 18-tej sčítavať doručené hlasy
Spolu hlasovalo poštou v rámci predčasných parlamentných volieb 58.779 voličov. Riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová priblížila, že na každú okrskovú volebnú komisiu na voľbu poštou pripadá takmer 3300 hlasov na spočítanie. O voľbu poštou požiadalo spolu 72.993 ľudí. Zákonná lehota na doručenie návratnej obálky sa skončila v piatok 29. septembra o 12.00 h. (TASR)

17:07 Vo volebnej miestnosti v Považskej Bystrici zomrel po kolapse volič, volebné moratórium sa predĺžilo až do 22:45
Vo volebnej miestnosti v považskobystrickej mestskej časti Považské Podhradie zomrel po kolapse volič. TASR to potvrdil hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Viliam Sládek. Volebné moratórium sa predĺžilo o ďalších päť minút. Na celom území SR potrvá do 22.45 hodiny.

17:00 V Zuberci nafúkali predseda aj člen volebnej komisie.
V Žilinskom kraji polícia preverila oznámenie, že niektorí členovia volebnej komisie v obci Zuberec, okres Tvrdošín, majú byť pod vplyvom alkoholu. Policajná hliadka vykonala dychové skúšky, ktoré boli v dvoch prípadoch pozitívne. Vec odovzdali Okresnej volebnej komisii v Námestove, ktorá ju bude riešiť. (TASR)

16:10 V jednej z volebných miestností v Považskej Bystrici zasahujú záchranári.
Podľa informácie portálu tvnoviny.sk tam oživujú 74-ročného muža. Bližšie informácie o stave pacienta a či dôjde k predĺženiu volebného moratória nie sú zatiaľ známe.Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby eviduje v súvislosti s parlamentnými voľbami do 15.00 h desať výjazdov sanitiek. (TASR)

15:30 V Kostoľanoch pod Tribečom v okrese Zlaté Moravce zasahovala vo volebnej miestnosti polícia. 
Agresívny muž tu poškodil volebnú urnu, incident však priebeh volieb neovplyvnil. Polícia muža vyviedla von a vo volebnej miestnosti vymenili poškodenú urnu za novú. (TASR)

14:40 V Pliešovciach v okrese Zvolen volia aj slovenskí vojaci
Tí sú aktuálne na vojenskom cvičení v neďalekom Centre výcviku Lešť. Do 14.00 h prišlo odovzdať svoj hlas na hlasovací preukaz približne 40 vojakov. „Očakávame, že ďalšie desiatky vojakov prídu ešte podvečer, keď skončia s plnením svojich úloh,“ povedala pre TASR Pavla Urbanová, predsedníčka okrskovej komisie pre Lešť, ktorá sídli v budove Vojenského obvodného úradu v Pliešovciach. (TASR)

14:15 Volebné moratórium sa predĺži minimálne o 40 minút 
V jednom volebnom okrsku v bratislavskej Petržalke skolaboval člen komisie, volebná miestnosť tak bola istý čas uzatvorená, uviedol pre médiá hovorca rezortu vnútra Matej Neumann. O minimálne 40 minút sa tak predĺži aj volebné moratórium. (TASR)

13:50 V Zariadení pre seniorov Jeseň v Banskej Bystrici odvolila aj 102-ročná Mária Longauerová.
Pochádza zo Záhoria, väčšinu života prežila v meste pod Urpínom. Spolu s nebohým manželom, operným sólistom Ladislavom, patrili k zakladajúcim členom Slovenského ľudového umeleckého kolektívu, v roku 1949 a aj banskobystrickej opernej scény v roku 1959, kde spoločne pôsobili okolo 30 rokov. Aj napriek vysokému veku chodieva voliť a sleduje správy, aby vedela, čo sa v našej krajine deje. „Treba žiť spravodlivo, bez hašterenia, škriepok a hádok,“ zdôraznila dlhoročná hlasová pedagogička a bývalá sopranistka Štátnej opery. Do zariadenia prišli dve členky okrskovej volebnej komisie s prenosnou urnou.

102- ročná Mária Longauerová v Banskej Bystrici FOTO TASR – Ján Krošlák

13:30 Na Detve prišlo do 12:00 odvoliť takmer 40 percent zo všetkých zapísaných voličov.
Podľa predsedu volebnej komisie Jozefa Ligenza sú voľby v jednom z volebných okrskov pod Poľanou pokojné a bez incidentov. „Účasť je vysoká. Máme aj nových voličov, chodia aj dôchodcovia i celé rodiny,“ objasnil.

13:00 O parlamentné voľby je záujem aj v Piešťanoch 
V kúpeľnom meste chodia voliť najmä voliči v strednom veku. Podľa predsedu komisie 23. piešťanského okrsku Miroslava Juriša zatiaľ neevidujú žiadne kuriozity. „Jeden volič bol veľmi milý. Hodil do volebnej urny hlasovací lístok a prežehnal sa.“ Ľudia sú pomerne dobre informovaní, pretože sa veľmi málo pýtajú. Najčastejšie, či majú kandidátov krúžkovať alebo krížikovať.
Okrsok č. 23 si pre svoj prieskum zvolila agentúra Focus. Náhodne vybraným voličom dáva vyplniť dotazník s otázkami typu, aký politický subjekt volili, kedy sa rozhodli, že danú politickú stranu budú voliť, aké je ich najvyššie ukončené vzdelanie alebo koho by si priali za predsedu vlády. (TASR)

12:30 Pod dohľadom polície je aj osobitná volebná komisia pre voľbu poštou
Na volebnú komisiu pre voľbou poštou, ktorá sústreďuje hlasovacie lístky doručené zo zahraničia, dohliada polícia s tým, že na koordináciu a bezpečnostnú situáciu počas dňa dozerá aj viceprezident Policajného zboru. TASR o tom informovala z odboru komunikácie a prevencie Prezídia PZ. Akékoľvek informácie smerujúce k možnému narušeniu priebehu volieb do parlamentu treba bezodkladne oznámiť na linke 158. (TASR)

11:40 Odvolili už viacerí predsedovia politických strán
Predseda NR SR Boris Kollár prišiel odvoliť spoločne s rodinnými príslušníkmi do Základnej školy Milana Hodžu v Bratislave. V jednej z bratislavských základných škôl odvolil už aj predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka, ktorý dúfa vo vyššiu volebnú účasť ako v predchádzajúcich parlamentných voľbách v roku 2020. Predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini, ktorý tiež už odvolil sa vyjadril, že ráno bol veľmi pokojný, ale keď teraz vidí, aký je o voľby obrovský záujem, prichádza prvotná nervozita. Podľa Pellegriniho môžu byť voľby plné prekvapení.(Echo24.cz)

Predseda NR SR Boris Kollár s rodinnými príslušníkmi FOTO TASR – Pavel Neubauer

11:30 Do volebnej miestnosti prišla krátko pred 11.30 prezidentka
V sprievode svojho partnera prišla do volebnej miestnosti v Materskej škole v Pezinku aj prezidentka Zuzana Čaputová. Večer sa nechystá navštíviť žiadnu z centrál a volebnú noc plánuje prežiť so svojimi najbližšími. (TASR)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová volila vo volebnej miestnosti v Pezinku. FOTO TASR – Michal Svítok

11:20 Za vynesenie hlasovacích lístkov von z volebnej miestnosti hrozí pokuta 33 eur
Volič je v zmysle zákona povinný odložiť nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov, ako upozornilo Ministerstvo vnútra SR.  (TASR)    

11:10 Štátna volebná komisia eviduje podnety pre porušenie moratória
V súvislosti s predčasnými parlamentnými voľbami prijala niekoľko podnetov pre možné porušenie volebného moratória, ako informoval predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislav Orosz.Komisia sa bude zaoberať aj fotením hlasovacích lístkov, ktoré ľudia zverejňujú na sociálnych sieťach. (TASR)

9:59 Odvolil už aj premiér Ľudovít Ódor
Premiér sa pritom podľa svojich slov nebude vyjadrovať k priebežným výsledkom, ani komentovať výsledky volieb. U svojej mamy odvolil aj Robert Fico, predseda strany Smer.  (TASR)

9:35 Zasadnutie štátnej volebnej komisie
Štátna volebná komisia otvorila o 9:00 zasadnutie. Má štrnásť členov, z toho desať členov delegujú do štátnej komisie politické strany, ktoré v ostatných voľbách získali zastúpenie v Národnej rade Slovenskej republiky, a to úmerne podľa počtu získaných poslaneckých mandátov. (TASR)

9:15 Na voľby dohliada aj misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe
Sedemčlenná misia sa zameriava na dodržiavanie pravidiel právneho štátu. Po voľbách vypracuje hodnotiacu správu s odporúčaniami na odstránenie prípadných odhalených nedostatkov. (TASR)

9:00 Na farbe pečiatky obce na hlasovacej obálke nezáleží
Riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán z MV SR Eva Chmelová objasnila pre políciu, že obálka je platná aj v prípade, ak by pečiatka na obálke bola inej ako červenej farby. (TASR)

Farba pečiatky na obálke nie je rozhodujúca. FOTO TASR – Roman Hanc

8:45 Na zabezpečenie pokojného priebehu volieb by malo dohliadať vyše 6 500 policajtov
„Polícia pri otvorení volebných miestností, ako aj prvú hodinu od začatia konania volieb, nezaznamenala žiadne narušenie verejného poriadku,“ informovala Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru a dodala, že polícia počas volieb úzko spolupracuje s volebnými komisiami.  (TASR)

8:28 Zo všetkých krajov hlásia bezproblémový začiatok volieb
Bezproblémový začiatok sobotných parlamentných volieb hlásia aj štyri najväčšie bratislavské mestské časti. Rovnako všetky volebné miestnosti v južných okresoch Trnavského kraja, v Dunajskej Strede a Galante dnes otvorili načas a bez problémov. Ani Žilinský a Košický kraj nehlásia problémy. (TASR)

8:06 Voliť môže viac ako 4,3 milióna občanov
V parlamentných voľbách môže podľa odhadu Štatistického úradu SR voliť viac ako 4,3 milióna osôb. Pre približne 53 300 ľudí to budú vôbec prvé voľby, v ktorých budú môcť hlasovať. Občania môžu svoj hlas odovzdať v 5 996 volebných miestnostiach. (TASR)

7:27 Nie sú avizované žiadne problémy
Informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na MV SR Eva Chmelová a spresnila, že štátna volebná komisia zasadne o 9.00 h. Prvoradou úlohou komisie je zabezpečiť plynulý a nerušený priebeh volieb a zaoberať sa aj podnetmi, ktoré prišli ako podozrenia z porušenia volebného moratória. (TASR)

7:00 Volebné miestnosti sa otvorili
Nezabudnite si so sebou vziať do volebnej miestnosti občiansky preukaz, ktorým sa preukážete okrskovej volebnej komisii. Ak volíte mimo miesta svojho trvalého pobytu, a požiadali ste vopred o vydanie hlasovacieho preukazu, vezmite so sebou aj ten. Po predložení oboch dokladov vám následne člen okrskovej komisie hlasovací preukaz odoberie. Ďalej vás už usmernia členovia okrskovej komisie.   (TASR)

Infolinka Ministerstva vnútra SR

Na všetky otázky týkajúce sa volieb zriadilo ministerstvo infolinku, ktorá slúžila na otázky verejnosti od 25. septembra.

Čísla infolinky 02/48592317 a 02/48952312 budú k dispozícii voličom aj dnes, počas celého dňa od 7:00 do 22:00 hodiny. Na otázky vzťahujúce sa k voľbám budú odborní pracovníci ministerstva odpovedať výhradne voličom.  

Výsledky volieb

Štátna volebná komisia zverejní oficiálne výsledky volieb v nedeľu 1. októbra. Zverejňovanie priebežných výsledkov volieb sa začne 30. septembra po 22:00 hodine, po potvrdení prvých zápisníc okrskových volebných komisií z postupného sčítavania hlasov.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac