Prezidentka: Vzťahy s Ficom sú zložité. Dúfam, že vláda vznikne

Politici zvolení do parlamentu by mali urobiť všetko preto, aby vznikla nová vláda, V diskusnej relácii Na telo televízie Markíza to povedala prezidentka Zuzana Čaputová.

Robert Fico a Zuzana Čaputová. Foto: Jaroslav Novák/TASR

„Lebo, samozrejme, jediným riešením sú potom predčasné voľby, k čomu sa, dúfam, nedopracujeme,“ povedala hlava štátu. Doplnila, že dúfa, že sa podarí vykreovať vládu.

Čaputová pritom necháva otvorenú otázku, či sa vládnu väčšinu v parlamente podarí zložiť na základe súčasného poverenia, ktoré má líder strany Smer-SD Robert Fico, alebo prípadne toho nasledujúceho, ktoré by dostal Michal Šimečka – šéf Progresívneho Slovenska, druhého najpreferovanejšieho subjektu vo voľbách. „Ak by predsa len nastala situácia, že sa vládu nepodarí zostaviť, je na parlamente, aby určil termín predčasných volieb, verím však, že takéto niečo nenastane,“ povedala hlava štátu.

Štrnásť dní je len na získanie väčšiny

Zdôraznila, že sa nezaoberala možnosťou odovzdať prvotné poverenie na zostavenie vlády niekomu inému ako predsedovi víťaznej strany vo voľbách. Odvoláva sa pritom na ústavnú tradíciu. „Tú možno prelamovať len v mimoriadnych prípadoch, také som v tomto prípade nevidela,“ upozornila.

Vyjadrila sa aj k 14-dňovej lehote, ktorú dostal Fico. Prezidentka si nemyslí, že je to krátky čas, poukázala pritom na to, že v minulosti bol termín ešte o niečo kratší. „Tá 14-dňová lehota je na získanie väčšiny v parlamente, nie je to lehota na obsadenie všetkých postov vo vláde,“ upozornila.

Obvinenie by prekážalo

Čaputová zároveň pripustila, že jej vzťahy s víťazom volieb Robertom Ficom sú zložité. Ako prezidentka si však uvedomuje svoje povinnosti. „A moje osobné pocity idú úplne bokom pri stretnutí, aké sme absolvovali v pondelok minulý týždeň s Robertom Ficom, “ povedala Čaputová.

Vysvetlila, že menovanie obvinenej osoby na post ministra vnútra by narážalo na konflikt záujmov. Prezidentka priznala, že problematické by preto mohlo byť napríklad menovanie exministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Pri balíku vojenskej pomoci Ukrajine nešlo len o muníciu

Čaputová tiež vysvetlila, prečo Slovensko zatiaľ neposlalo Ukrajine ďalší zvažovaný balík vojenskej pomoci. Rozhodlo podľa jej slov aj to, že nešlo len o muníciu.

„Keby to bola len munícia, bola by to úplne iná otázka, úplne iný predmet debaty,“ uviedla Čaputová, ktorá pri svojom postoji zopakovala argument, že v tejto otázke je potrebné rešpektovať výsledok volieb a počkať na závery rokovaní o novej vláde. O to viac, ak v predmetnom balíku pomoci nemalo ísť len o náboje. „O prípadnom oslabení obranných spôsobilostí musí rozhodnúť nová vláda,“ dodala.

Opätovne zdôraznila, že jej postoj nebol vyjadrením nesúhlasu s vojenskou pomocou Ukrajine, poukázala pritom na konzistentnosť svojho postoja a svojej podpory vojensky pomáhať Ukrajine, brániacej sa agresii na svojom území.

(sita, tasr, ste)