Nebezpečné zvieratá u nás šíria mor. Niektoré útočia aj na človeka

Hoci stretov so zvieratami Slovensko nemá veľa, na naše územie zavítali najnovšie aj invazívne druhy nebezpečných druhov zvierat. Nájdu sa medzi nimi agresívne vtáky či raky, ktoré šíria mor. Odborníci odporúčajú pohybovať sa v prírode opatrne.

smart Rak červený je prenášačom račieho moru. Foto: Ivana Havranová

Slovensko sa stalo domovom dvoch agresívnych operencov. Potápnica bielolíca a húska štíhla predstavujú nebezpečenstvo nielen pre náš ekosystém, ale aj pre človeka. Húska štíhla sa navyše rozmnožuje veľkou rýchlosťou a tak sa stáva skutočným problémom pre faunu a flóru Slovenska.

Pre portál zregionu.sk sa vyjadril ornitológ Jozef Ridzoň. „Je to druh, ktorý sa správa veľmi agresívne na svojich hniezdiskách, vytláča iné druhy a dokonca útočí aj na ľudí venčiacich psov,“ prezradil Ridzoň o húske štíhlej. Štátna ochrana prírody už bola dokonca nútená tieto vtáky odchytávať na Kuchajde pri Bratislave.

Odborníci sledujú nielen nové druhy spomedzi vtáctva, ale aj v ríši cicavcov. Medzi tie najznámejšie, ktoré sa na naše územie dostávajú, patria medvedík čistotný či norok americký. Norok americký zlikvidoval niekoľko rybárov riečnych v ich hniezdiskách. Štátna ochrana prírody tvrdí, že norok americký je totiž viazaný na vodné prostredie, je dobrý plavec a šikovne sa vyšplhá aj na stromy. Podobné problémy sa údajne očakávajú aj v prípade medvedíka čistotného.

V okolí Turčianskych Teplíc zase spôsoboval problémy rak červený, ktorý je nebezpečný pre ekosystém, aj pre typického obyvateľa našich vôd raka riečneho. V septembri 2023 preto ochranári v tejto oblasti vyčistili približne 1,5 km rieky od invazívnych rakov či sladkovodných kreviet. „Rak červený nepredstavuje pre človeka hrozbu. Môže ale výrazne ohroziť náš ekosystém, nakoľko prenáša ochorenie zhubné pre nášho raka riečneho,“ potvrdila pre Žilinský Štandard Kristína Bocková zo Štátnej ochrany prírody.

Národný park Slovenský raj tiež informoval o výskyte roztočníka červeného. Roztoča, ktorý môže spôsobovať nepríjemné kožné ochorenia. „Vyskytujú sa najčastejšie v pôde a porastoch skalných brál a plošín krasových území, akými sú národné parky Slovenský raj, Slovenský kras a Muránska planina. Do nechceného kontaktu s ich larvami – trombikulami sa môžete dostať, ak si na takýchto miestach sadnete alebo položíte na zem váš ruksak či oblečenie,“ varovala návštevníkov správa Slovenského raja.

Od napadnutia roztočníka po prejav kožného ochorenia môže uplynúť aj 10 dní. Príznaky sú svrbenie, škrabanie kože, začervenanie či nepríjemné vyrážky.