Ľudia najradšej objavujú mesto v noci

PREŠOV – Prešovčania vídajú Andreu Sivaničovú pri moderovaní podujatí v Krajskej knižnici P. O. Hviezdoslava, no ešte častejšie sa s ňou stretávajú počas populárnych Objavovaní Prešova. Aké boli z jej pohľadu najpamätnejšie momenty tohto podujatia a ktoré zákutia sú jej najmilšie?

Cenné a zaujímavé sú aj menej nápadné pamiatky

Čomu okrem sprevádzania sa ešte venujete?

Sprevádzanie je len moja záľuba a venujem sa jej vo voľnom čase, rovnako ako vedeniu cestovnej agenútry. Pracujem v Centre regionálnych dokumentov Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove.

Ako dlho sprevádzate v Prešove a koľko sezón jestvuje Objavovanie Prešova?

V Prešove sprevádzam od roku 2009, keď ma pani Darina Petranská prizvala k podujatiu Objavovanie Prešova.

Objavovanie Prešova je obľúbené podujatie, v návštevnosti vedú nočné „objavká“. Foto: Archív A. Sivaničovej

Ktoré prešovské zaujímavosti považujete za najcennejšie a najzaujímavejšie vy?

Ťažká otázka. Pre mňa sú cenné a zaujímavé všetky (úsmev). Okrem klasických stálych súčastí prehliadok – Solivar, Gréckokatolícky areál, Kalvária, Palác Klobušických, Caraffova väznica, Kostol sv. Mikuláša, Stará mestská škola, Evanjelické kolégium, Ortodoxná syngagóga či Bosákova banka – sú zaujímavé aj tie menej nápadné ako Duchoňova hvezdáreň, kaviareň Berger, Reduta, Palác Pulských či Kumšt.

V Prešove ožívajú spomienky

Ktoré miesta v Prešova sú vašou osobitnou srdcovkou? Kde sa cítite najlepšie?

Mám rada Záhradu umenia pri Hrnčiarskej bašte za františkánskym kostolom, Kollmanovu záhradu a Floriánovu ulicu. 

Na čo sa ľudia pri sprevádzaní v Prešove pýtajú najviac, na čo a na ktoré miesta sú prioritne zvedaví?

Zakaždým je to niečo iné, podľa toho, odkiaľ pochádzajú. Zvyčajne ich popri pamätihodnostiach zaujíma aj bežný život Prešovčanov a, samozrejme, sú to aj historické pikošky či životné osudy ľudí z minulosti nášho mesta. Často sa stáva, že prídu ľudia, ktorí tu kedysi vyrastali, chodili sem na prázdniny, či istý čas tu žili a zaujímajú ich miesta z ich spomienok. A pomerne časté sú v poslednej dobe aj návštevy ľudí, ktorých predkovia pochádzali z Prešova a chcú vidieť miesta, kde bývali, študovali či pracovali.

Prešov má mnoho skvostných pamiatok. Foto: Archív A. Sivaničovej

Na Objavovanie prišla praneter Eugena Bárkánya

Návštevníkov z ktorých cudzích krajín ste tohto roku sprevádzali ako sprievodkyňa a z ktorých pre nás exotických krajín v minulosti?

Tohto roku to boli Maďari, Poliaci, Česi, Taliani, Nemci či Američania. V minulosti zase Japonci, Turci, Indovia, Izraelčania, ale i čínsky veľvyslanec s manželkou.

Sprevádzali ste i známe a verejne činné osobnosti?

Zatiaľ nie.

Spomenuli by ste si na nejaké zaujímavé alebo vtipné príhody s ľuďmi, ktorých ste sprevádzali?

Vtipné asi nie, no jednu nezabudnuteľnú áno. V auguste pred deviatimi rokmi na Objavovanie židovského Prešova prišla aj jedna pani, ktorú som považovala za českú turistku. Po skončení podujatia som sa ešte chvíľu zhovárala s účastníkmi a pani ostala stáť bokom. Zdalo sa mi, že sa chce na niečo opýtať, tak som za ňou zašla a ona sa mi predstavila. Bola to Jana Vytrhlík, praneter Eugena Bárkánya, miestneho staviteľa a zakladateľa prvého židovského múzea, ktorého zbierka judaík je dnes súčasťou múzea v ortodoxnej synagóge.

Pozornosť si podľa sprievodkyne zaslúžia i menej nápadné zákutia. Foto: Archív A. Sivaničovej

Posledný „objavený“ bol najstarší funkčný liehovar

Ktoré témy pri Objavovaní Prešova ľudí počas tejto sezóny pritiahli najviac?

V tejto sezóne (od septembra 2022 do augusta 2023) to bolo najmä objavovanie kaštieľa vo Finticiach (v novembri 2022), na ktoré prišlo vyše 200 ľudí, rovnako ako na objavovanie kaštieľa v Petrovanoch (v máji 2023). Dobrú návštevnosť malo aj objavovanie Cemjaty, jezuitov či posledné nedeľné objavovanie najstaršieho dosiaľ funkčného prešovského liehovaru.

Vedeli by ste si spomenúť, ktoré „objavko“ bolo v minulosti najmasovejšie, na ktoré prišlo najviac ľudí?

Najmasovejšie boli jednoznačne špeciálne nočné objavká, ktoré sme pripravovali s Urbanikou a svetelnými dizajnérkami z firmy Light Lab. Rekordné s počtom viac ako 500 návštevníkov bolo nočné Objavovanie františkánov, no rovnako úspešné boli i nočné objavovania gréckokatolíkov, Kalvárie, Kostola sv. Mikuláša či ortodoxnej synagógy.

Prešov si v minulosti pozreli Američania, Japonci, Turci, Indovia, aj čínsky veľvyslanec. Foto: Archív A. Sivaničovej

Srdce kraja má mnoho lákadiel, ale zlú dostupnosť

Na ktoré veci a miesta v Prešove môžeme byť podľa vás hrdí a naopak, čo sú naše mínusy?

Určite môžeme byť hrdí na početné a rozmanité pamiatky, ktoré tu máme. Na krásne domy na námestí, ktoré obdivujú všetci mimoprešovskí návštevníci. Aj na ľudí, ktorí sa napriek ťažkostiam s nadšením snažia rozvíjať kultúru v meste. Chýbajú nám však dobrá stratégia propagácie mesta či funkčnejšie informačné centrum. Chýbajú odborníci, ktorí by sa tomu venovali.

Ako by ste hodnotili Prešov a Slovensko v príťažlivosti a v tom, čo naše mesto a krajina môžu ponúknuť turistom v porovnaní s inými štátmi?

Slovensko si netrúfam hodnotiť, na to sú iní odborníci. Prešov má čo ponúknuť turistom, no jeho atraktivitu znižuje zlá dopravná dostupnosť. Sme tretie najväčšie mesto na Slovensku, sídlo rozlohou najväčšieho slovenského samosprávneho kraja, no nemáme priame vlakové spojenie s Bratislavou a potenciálni turisti musia prestupovať v Kysaku, čo určite mnohých od návštevy odradí. Je smutné, že sa tomu doposiaľ napriek mnohým iniciatívam zo strany občanov nevenuje patričná pozornosť.

Foto: Archív A. Sivaničovej


Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok