Uhradia vám škodu poisťovne po zemetrasení? Má to jeden háčik

KOŠICE – Poisťovne ponúkajú poistenie pri následkoch zemetrasení, líšia sa však v magnitúdach, aké musí mať. Jedna dokonca na výšku magnitúdy neberie ohľad.

Dôležité je miesto poistenia, nie epicentrum

Poisťovňa Kooperatíva definuje na svojich stránkach zemetrasenie ako prírodnými vplyvmi spôsobený otras zemského povrchu vyvolaný pohybom v zemskej kôre, ktorý dosahuje aspoň piaty stupeň medzinárodnej stupnice udávajúcej makroseizmické účinky zemetrasenia (EMS-98). A to v mieste poistenia, kde nastala poistná udalosť, nie v epicentre.

V poisťovni Allianz škody spôsobené otrasmi zemského povrchu musia dosiahnuť v mieste poistenia ešte vyšší účinok – minimálne šiesty stupeň už spomínanej stupnice. Poisťovňa Allianz tiež vysvetľuje rozdiel medzi budovou a domácnosťou. „Pod pojmom budova sa myslí nehnuteľný majetok, to znamená rodinný dom, chata alebo byt (steny, podlahy a iné stavebné súčasti pevne spojené s budovou).“

Kde nerozhoduje magnitúdo

„Domácnosť zas tvoria všetky hnuteľné veci, ktoré sa nachádzajú v mieste poistenia – vo vnútri domu alebo bytu, prípadne na oplotenom pozemku spolu s domom (nábytok, elektronika, športové potreby a iné).“ Poistenie budovy zahŕňa poistenie stavby, bytu alebo nebytového priestoru vrátane všetkých stavebných súčastí a predmetov pevne pripojených k budove (klimatizačné zariadenie, solárne panely a iné).

Zahŕňa tiež vedľajšie stavby so stavebným povolením, alebo drobné stavby ohlásené stavebnému úradu (garáž, altánok a iné) a stavebný materiál v mieste poistenia budovy, približuje poisťovňa na svojom webe. V Allianzi je poistenie proti zemetraseniu voliteľné pre všetky ponúkané balíky poistenia. V Uniqe je zemetrasenie súčasťou základného balíka, a to bez ohľadu na stupeň magnitúda. Do toho tak spadá aj pondelková udalosť na východnom Slovensku.


Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok