Až 80-tisíc eur na vznik novej ambulancie dostanú všeobecní lekári a pediatri. Kde ich treba najviac?

Všeobecní lekári a pediatri sa môžu opäť uchádzať o príspevok na vznik novej ambulancie. Ministerstvo zdravotníctva zmenilo niektoré podmienky pre žiadateľov, zvýšilo aj maximálnu sumu príspevku.

MAZSAMD Mapa klasifikácie okresov – pediatria. Foto: MZ SR

Na podporu vzniku ambulancií je z plánu obnovy k dispozícii ešte viac ako 9,25 milióna eur. Ministerstvo chce týmto spôsobom z európskych peňazí do roku 2026 finančne podporiť vznik vyše 120 ambulancií v ohrozených regiónoch. Zástupcovia rezortu o tom informovali na utorkovej tlačovej konferencii.

Druhý pokus zohnať lekárov

Ide v poradí o druhú možnosť lekárov uchádzať sa o nenávratný finančný príspevok na vznik novej ambulancie. V prvom kole, ktoré rezort spustil v septembri 2022, bolo úspešných len 22 žiadateľov. Cieľom pritom bolo otvoriť tridsať ambulancií.

„Osemnásť, respektíve 19 ambulancií už funguje s tým, že sa ďalej vyhodnocujú žiadosti tak, aby sa naplnil plán,“ ozrejmil minister zdravotníctva Michal Palkovič.

Ministerstvo chce tento rok otvoriť aspoň 32 nových ambulancií, v súčinnosti so samosprávnymi krajmi preto pozmenilo niektoré časti výzvy. Lekári po novom majú možnosť získať nielen 50-tisíc, ale až 80-tisíc eur, ak sa rozhodnú založiť si novú ambulanciu.

Príspevok bude rezort vyplácať jednorazovo, nie v štyroch platbách, ako tomu bolo v minulosti. Odbudne aj byrokracie, takže pre lekárov bude jednoduchšie získať peniaze. O príspevok budú môcť žiadať aj lekári, ktorí si ambulanciu založili v období od 1. januára do 31. júla 2022 či právnické osoby.

Dosť všeobecných lekárov majú len dva okresy

Palkovič upozornil, že situácia v ambulantnej sfére je kritická, preto je potrebné ju podporovať. Ministerstvo zdravotníctva aj tento rok vypracovalo analýzu, v ktorej rozdelilo slovenské okresy do štyroch farieb podľa toho, koľko v nich chýba detských alebo všeobecných lekárov.

Podľa tejto správy nám chýba 484 praktických lekárov. Dosť ich máme len v okresoch Prešov a Košice, v nich preto nie je možné získať európske peniaze na založenie novej ambulancie.

Naopak, kritický nedostatok obvodných lekárov je v piatich okresoch: Malacky, Považská Bystrica, Senec, Turčianske Teplice a Zlaté Moravce. Rizikovo nedostatkových okresov je až 54. Zvyšných 18 okresov patrí do kolónky rizikových.

Mapa klasifikácie okresov – všeobecné lekárstvo pre dospelých. Foto: MZ SR

Podľa tohtoročnej analýzy máme na Slovensku primárnych pediatrov o pätinu menej, než by sme potrebovali – počtom 229. Navyše, takmer dve tretiny z nich sú pár rokov pred obdobím dôchodku, dokonca máme 24 lekárov starších ako osemdesiat rokov. Dosť detských lekárov je len v Banskej Bystrici, Stropkove a Humennom.

Mapa klasifikácie okresov – pediatria. Foto: MZ SR

V rizikovom okrese možno podporiť len päť nových ambulancií

Pre čierne a červené okresy bude príspevky schvaľovať ministerstvo zdravotníctva. V čiernych okresoch dostanú lekári na nové ambulancie 80-tisíc eur a v červených 70-tisíc eur.

V oranžových okresov bude nové ambulancie schvaľovať vyšší územný celok. V rámci kraja však môže alokovať maximálne päť príspevkov pre špecializáciu všeobecné lekárstvo a päť pre pediatriu. Z plánu obnovy dostanú tieto okresy najnižšiu sumu – 60-tisíc eur.

Predseda združenia samosprávnych krajov SK8 Jozef Viskupič zmeny v rámci podmienok výzvy víta. „Úprava podmienok, do ktorej mali možnosť zasiahnuť župy, ktoré terén poznajú dôvernejšie, pomôže naplniť chýbajúce kapacity a starostlivosť ostane aj naďalej zachovaná,“ skonštatoval.

Podmienky

Prijímateľ príspevku musí začať prevádzkovať ambulanciu do dvoch mesiacov od právoplatnosti povolenia. Týždenne musí ordinovať aspoň 35 hodín, z toho aspoň jeden deň najmenej do 17:00 hod. Taktiež musí umožniť bezplatné objednávanie pacientov

Ambulanciu bude musieť prevádzkovať v danom okrese aspoň päť rokov. V opačnom prípade je povinný financie alebo ich časť vrátiť. Všetky potrebné informácie nájdu lekári na webe novaambulancia.sk.

Výzva potrvá od utorka 10. októbra do konca júla 2024.