Ďalší nekonečný príbeh: Oprava chodníka potrvá dlhšie, ako bolo plánované

KOŠICE – Košický magistrát, zdá sa, nemá šťastnú ruku pri výbere stavebných spoločností. Po problémoch s firmou Eurobau, ktorá nebola schopná načas dokončiť viacero „rozrobených“ projektov, či po vlečúcej sa rekonštrukcii Slaneckej cesty je tu ďalší meškajúci stavebný projekt.

20231011_134755

Je ním rekonštrukcia chodníka na Hlinkovej ulici za 116 544 eur s DPH. Presnejšie ide o 735-metrový úsek medzi sídliskom Dargovských hrdinov a križovatku pri Tescu. Na jeho najpoškodenejších miestach dôjde aj k výmene podložia.

„Na priechodoch pre chodcov sa znížia obrubníky pre cyklistov a doplnia sa aj prvky pre nevidiacich. Celá trasa bude doplnená o vodorovné a zvislé dopravné značenie s vytvorením spoločnej cestičky pre chodcov a cyklistov. Tým vznikne aj ďalší úsek cyklistickej komunikácie v smere z centra mesta do mestskej časti (MČ) Sídlisko Dargovských hrdinov,“ uviedlo mesto k rekonštrukcii ešte v lete.

Hoci sa práce oficiálne začali koncom júla a mali byť hotové koncom októbra, je evidentné, že tento dátum je nereálny. Mnoho Košičanov na sociálnych sieťach poukazovalo na fakt, že na stavbe neraz niekoľko dní neboli žiadni robotníci či stroje. Navyše kvôli dočasnému dopravnému značeniu, ktoré zužuje cestu o jeden pruh, vznikajú zápchy a nebezpečné situácie. Preto sme oslovili magistrát s otázkou, ako to vyzerá s rekonštrukciou chodníka a či je stanovený konečný dátum jej dokončenia.

„Problémom boli nedostatočné personálne kapacity zhotoviteľa v uplynulých dňoch, to sa už podarilo vyriešiť. Na stavbu nastúpil tento týždeň nový stavbyvedúci a zrýchlilo sa aj tempo prác. Predpokladáme, že dopravné obmedzenia potrvajú do polovice novembra. Celá stavba by mala byť hotová do konca novembra,“ uvádza sa v stanovisku mesta, ktoré nám poskytol Marián Kizek z komunikačného oddelenia košického magistrátu.