Mníchov na známom mieste obehli o dvetisíc rokov

SPIŠSKÁ NOVÁ VES – Známe Kláštorisko v Slovenskom raji opäť prekvapuje. Mnísi – pustovníci totiž zďaleka neboli prví, kto tu žil a pracoval. Odhalili to za pomoci moderných výskumných metód.

Staré hradiská, valy aj opevnenie

Od 14. storočia nás delí priepastných 700 rokov. Z tohto obdobia pochádza hojne navštevovaný kartuziánsky kláštor mníchov – pustovníkov v známom turistickom bode Kláštorisko v Národnom parku Slovenský raj. Archeológovia však prišli na to, že ľudia tu žili ešte o zhruba dvetisíc rokov skôr ako Bohu zasvätení muži.

Ako informovala TV Reduta, výskum na Kláštorisku prebieha 40 rokov. Vedúcim archeológom je tu Michal Slivka, ktorý odhalil, že podľa výsledkov výskumu známe miesto bolo osídlené tisícky rokov predtým, než ho obývali mnísi. Riaditeľ Správy NP Slovenský raj Tomáš Dražil spomenul špeciálne letecké snímky valov, ktoré sa tiahnu až na Čertovu sihoť.

Našlo sa tu hradisko z neskorej doby bronzovej, i druhé valové opevnenie z doby halštatskej, čiže staršej doby železnej, čo znamená obdobie 600 rokov pred Kristom. Halštatské hradisko vedie lesom, ktorý sa nachádza v najvyššom stupni ochrany. Archeológovia a štátni ochranári preto hľadajú spôsob, ako naplniť požiadavky turistického ruchu, ochrany prírody a zároveň ochrany národnej kultúrnej pamiatky, aby neutrpeli národný park ani záujem verejnosti.

(TV Reduta)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok