Konope, levanduľa aj mäsové pochúťky: Farmárske trhy vyvrcholia v piatok

KOŠICE – Od stredy do piatka zaplnili Námestie osloboditeľov pri košickom Auparku stánky farmárov. Návštevníci si môžu vybrať z veľkej palety produktov, oceňujú ich domáci pôvod. Výrobcovia volajú po väčšej podpore zo strany štátu.

Producenti zďaleka aj zblízka. Návštevníci oceňujú domácu produkciu. Foto: Dušan Guman

Sortiment ocení najmä tráviaca sústava

Podujatie odštartovalo v stredu a skončí sa v piatok 27. októbra o 19. hodine. Jeho cieľom je podpora predaja výrobkov slovenských výrobcov, pestovateľov a farmárov. Jednou z predávajúcich je Košičanka Silvia, ktorá prezentuje elixíry na obehovú sústavu, orgány, imunitu a ďalšie problémy. „Štátne dotácie!“ odpovedala bez zaváhania na otázku, čo by jej ako domácemu výrobcovi pri práci pomohlo.

Silvia z Košíc ponúka elixíry, priala by si vyššiu podporu od štátu. Foto: Dušan Guman

Farmárske trhy neušli pozornosti kupujúcich všetkých vekových kategórií. Ponuka je naozaj veľmi pestrá, nájdu tu príručné tašky, opasky, konopné oleje z Liptova, pečivo, mäsové výrobky, produkty z levandule, cesnaku, prírodnú kozmetiku, dekoráciu, sušené ovocie, výrobky z včelieho vosku, kožušinové výrobky, aktuálnu smútočnú dekoráciu, korenie, strukoviny, štýlové ľudové oblečenie a mnoho ďalšieho.

Levanduľa na mnoho spôsobov

František Rémes pricestoval až z Dunajskej Stredy. Ponúka výrobky z levandule, ktoré podľa neho viac poznajú ľudia na juhu a na Žitnom ostrove ako na východe Slovenska. Rastlinu v počte 3 500 sadeníc pestuje na ploche 4 000 metrov štvorcových. Aj on by privítal pomoc menším pestovateľom, keďže stroje na pôdu a samotnú výrobu produktov z levandule stoja tisíce.

František Rémes z Dunajskej Stredy sa špecializuje na výrobky z levandule. Foto: Dušan Guman

Firma Kvety a záhrada rodiny Minčákovcov z Bartošoviec pri Bardejove pestuje sadenice rôznych drevín. „Moruša vydrží aj 50 rokov, nemusíte ju strihať a nevymŕza. Máme šľachtené hrozno bez kôstok, krásny ker muchovník a aróniu. Rakytník samoopelivý má veľké plody a málo jadierok,“ predstavila iba niektoré z nich Marta Minčáková.

Zvedaví na stánky sú starší aj mladí

Možnosť kúpiť si na farmárskom trhu koreniny alebo strukoviny ocenila Elena. Veľké plus je podľa nej to, že ide o produkty domácej výroby, čo treba podporovať. „Je to pekné, napríklad ovocie, no, žiaľ, nemôžem si to dovoliť,“ priznala Alena.

Slavomír Minčák so svojimi blízkymi pestuje sadenice množstva drevín. Foto: Dušan Guman

Z blízkosti Košíc zašiel na farmárske trhy Štefan. Chystal sa obísť stánky, aby si niečo vyhliadol. „Čo sa však týka byliniek, budem sa musieť poradiť s manželkou, ktorá je v tom výborná,“ avizoval.

Foto: Dušan Guman


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok