Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia a chrípku stúpla

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia v porovnaní s uplynulým týždňom stúpla o 1,3 percenta. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Nitrianskom kraji, najnižšiu v Trenčianskom kraji.

Zvýšila sa aj chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia, a to o 13,5 percenta. Informovali o tom zo sekcie epidemiológie a pripravenosti na pandémie Úradu verejného zdravotníctva SR.

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 43 954 prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO). Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do piatich rokov. „Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1 172 osôb, čo predstavuje 2,7 percenta zo všetkých ARO,“ priblížil úrad.

Ako chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO) v 43. týždni nahlásili 4 166 ochorení, čo predstavuje 9,5 percenta z celkového počtu ARO. Najvyššia chorobnosť bola v Nitrianskom kraji, najnižšia v Košickom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do piatich rokov.

V spomínanom období nahlásilo 22 výchovno-vzdelávacích zariadení prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu. Išlo o 18 materských škôl a štyri základné školy. Zákaz návštev platil v 43. kalendárnom týždni v dvoch zdravotníckych zariadeniach, a to v prešovskej fakultnej nemocnici a Nemocnici s poliklinikou v Revúcej.

(tasr)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok