Tvárou k Mekke, chrbtom k Nemecku. Čo sa odohráva na demonštráciách moslimov v Berlíne a ďalších mestách

22berlin Foto: @GtzFrmming/X

Zvládneme to, povedala Angela Merkelová počas vrcholu nelegálnej migrácie v roku 2015, keď vyše milióna imigrantov prišlo do Nemecka. Otázku, či to tak naozaj bude a čo všetko ich pritom ešte čaká, si kladú Nemci nanovo počas troch týždňov trvajúcich demonštrácii na podporu Hamasu a Palestíny. Štát a polícia sa pritom pozerajú na zhromaždenia, ktoré nie sú povolené, ktorých organizátori sú sledovaní tajnými službami a používajú zakázané extrémistické symboly.

V roku 2010 bývalý nemecký prezident Christian Wulff vyslovil pamätné slová, keď povedal, že „islam patrí k Nemecku“. Wulff bol prezidentom iba dva roky, neostal veľmi v pamäti, islam sa ale pokúsil dať na jednu úroveň s kresťanskou tradíciou. Po ňom prišli ďalší politici, ktorí zľahčovali dôsledky masovej imigrácie aj bezpečnostné riziká spojené s islamom. Pozornosť upierali inde, reakcia pravičiarov (aj tých radikálnych) ich trápila viac. Symbolom tejto politiky sa stala Angela Merkelová.

Aj tá je dnes už mimo pozornosti, ale jej dedičstvo tu bude ešte dlho. Pri pohľade na dnešné Nemecko sa zdá, že Wulffova aj Merkelovej otázka možno nemajú definitívnu odpoveď. Respektíve, že všeličo sa môže zmeniť.

Už tri týždne sa v mestách po celom Nemecku konajú demonštrácie na podporu Hamasu. Z Berlína, Düsseldorfu, Hamburgu, Frankfurtu či Drážďan sa ozýva pokrik Allahu akbar. Niečo z toho médiá pokrývajú, mnohé nie. Podujatia tiež majú zaujímavý vývoj, ktorý Nemcov začína znervózňovať. (Najviditeľnejšie sa to prejavuje rastúcimi sympatiami k AfD.)

V centre Berlína eskalovala ešte 18. októbra spontánna a takzvaná nepovolená „pietna spomienka“ prívržencov Hamasu, keď viacerí z nich napadli policajné zložky. V ten istý deň večer v berlínskej problematickej štvrti Neukölln horeli barikády na rovnakých miestach, kde došlo k výtržnostiam poslednú silvestrovskú noc.

Pozrite sa, ako dnes môže vyzerať hlavné mesto Nemecka:

Zdanlivo pokojná akcia sa konala nasledujúci víkend v sobotu, keď sa niekoľko desiatok moslimov modlilo pred Brandenburskou bránou za Palestínu. Masová modlitba začala zvolaním „Allahu akbar“ a bola opäť vyjadrením solidarity s Hamasom.

Táto akcia sa konala na námestí Pariser Platz, teda pred symbolom mesta i celej krajiny, Brandeburskou bránou, ktorá je, mimochodom, ešte stále čiastočne zafarbená oranžovou farbou od klimatických aktivistov.

Ani táto akcia na podporu Hamasu a Palestíny nebola vopred nahlásená, trvala podľa polície pol hodiny a prebehla pokojne. Polícia preto s odvolaním sa na náboženskú slobodu nezasiahla. Čitateľa zrejme neprekvapí, že v hlavných médiách nebolo o udalosti ani zmienky. Ako prvý na akciu upozornil poslanec z AfD Götz Frömming, odporúčam si video pustiť aj s reproduktorom:

V Nemecku niet iného miesta, ktoré by bolo symbolickejšie a „nemeckejšie“ než je práve Brandenburská brána. Tu sa odohrávali nemecké dejiny, pri bráne viedla hranica medzi západným a východným Berlínom. Dnes je symbolom slobody, mieru a zjednotenia Nemecka. A práve tu si moslimskí muži rozvinuli svoje modlitebné koberce a otočili sa tvárou smerom k Mekke, čo súčasne znamenalo, že k symbolu nemeckej štátnosti boli otočení chrbtom.

Netreba preto veľa domýšľavosti, aby všetci pochopili, že táto masová modlitba nebola čisto spirituálnou akciou, ale v prvom rade demonštráciou politického názoru a odhodlania. Otázka znie, kedy sa to zmení na moc či snahu po moci.

Sobotná modlitba bola len prelúdiom k nedeľnej akcii na inom námestí v Berlíne, Alexanderplatz, kde sa zišlo asi 700 ľudí.

K zhromaždeným prehovoril islamista Ahmad Tamim. Počas 40-minútového prejavu Tamima dav opakovane skandoval „Allahu akbar“ a „slobodná Palestína“. Tamim je hlavou takzvanej Generácie islam, ktorú na sociálnych sieťach sleduje vyše 70-tisíc ľudí. Generácia islam je podľa správy berlínskeho Úradu na ochranu ústavy prepojená s islamistickým hnutím Hizb ut-Tahrir. Úrad k hnutiu uvádza, že odmieta parlamentnú demokraciu a usiluje sa o zavedenie šaríje a svetového kalifátu. Zničenie štátu Izrael je súčasťou džihádu. Generácia islam sa v minulosti zviditeľnila tým, že mobilizovala proti možnému zákazu nosenia šatiek na hlave u dievčat mladších než 14 rokov. Generácia islam nevyzýva k násiliu, ale snaží sa mladých ľudí nadchnúť pre islamistické myšlienky. Tamimov prejav prehodnocuje kriminálna polícia, či nedošlo k trestnému činu. Presne opačnú pozornosť si vyslúžil v Turecku, kde štátna televízia informovala o nedeľnom zhromaždení s pochopením.    

Podobná demonštrácia moci bola v Düsseldorfe, ktorej sa zúčastnilo vyše 7 000 ľudí. Tí chceli pochodovať smerom ku krajinskému parlamentu. Počas demonštrácie zazneli hrozby na adresu miestneho primátora Stephana Kellera z CDU, ktorý v posledných dňoch vyjadril podporu Izraelu a protesty druhej strany označil za provokáciu. Jeden z rečníkov vyzýval Kellera, aby svoje slová vzal späť, inak sa budú demonštranti stretávať každú sobotu. Okrem toho zdôraznil, že „ich“ deti (čítaj deti moslimov) predstavujú v Düsseldorfe už 30 percent všetkých detí.     

Ani uplynulý posledný víkend sa nijako nelíšil od predchádzajúceho. Tisíce moslimov a prívržencov Palestíny opäť vyšlo do nemeckých ulíc. Tentoraz si všimol Bild, že k menšiemu spontánnemu zhromaždeniu asi 70 ľudí došlo v Hamburgu:

Vzduchom lietali kamene a fľaše, traja policajti utrpeli zranenia. Po rozpustení tohto zhromaždenia zasahovala polícia znovu, tentoraz už proti asi 500 sympatizantom Palestíny. 

V Dortmunde organizovalo protiizraelskú demonštráciu islamistické hnutie Furkan. Toto hnutie sleduje Úrad na ochranu ústavy, napriek tomu bola akcia zo strany úradov povolená. Do čiernej farby zahalené ženy oddelené od mužov s dlhými bradami spoločne skandovali  Allahu akbar a smerovali ukazovákmi k nebu – symbol vlastný teroristom z ISIS alebo aj Anis Amrimu, ktorý v roku 2016 zaútočil nákladným autom na vianočný trh a zabil 13 ľudí. Polícia zakázala používanie istých hesiel, avšak moderátor zhromaždenia tieto heslá opakovane pripomínal ako „zakázané“, písal o tom opäť najmä Bild.

Pokoj nebol ani v hlavnom meste. V piatok večer zasahovala polícia proti viacerým propalestínskym demonštráciám v Berlíne, nasadených bolo 620 policajtov. Napriek policajnému zákazu sa na námestí Alexanderplatz zišlo vyše 100 ľudí. Polícia nasadila slzný plyn a zadržala 74 ľudí. Pri zásahu boli zranení dvaja policajti.

V sobotu sa konalo hneď niekoľko masových demonštrácií na podporu Palestíny. Najväčšia v Kreuzbergu pod titulom Global South United, zúčastnilo sa jej okolo 11 000 ľudí. V popredí demonštrantov bolo malé dievčatko držiace plachtu postriekanú červenou farbou a zrolovanú do perinky ako symbol „mŕtvych palestínskych detí“. Demonštrácie sa okrem islamistov zúčastnili stúpenci Antify, komunistov a globálnej revolúcie.

Časť demonštrantov vyliezla na viadukt, po ktorom jazdia vlaky U-Bahnu a začali odpaľovať pyrotechniku. Dopravný podnik preto musel odstaviť elektrický prúd a prerušiť linku metra U1. 

Na námestí Alexanderplatz sa opäť konala demonštrácia organizovaná Generáciou islam. K demonštrujúcim prehovoril Ahmad Tamim. Demonštranti držali v rukách plagáty okrem iného heslá Tote Kinder = Deutsche Staatsräson (mŕtve deti = zmysel bytia nemeckého štátu). Okrem Allahu akbar demonštranti skandovali „preč s globálnym koloniálnym poriadkom“ alebo „nemecký štát zabíja“:

Polícia povolila zhromaždenie len na 10 minút, Tamim však sľúbil prítomným, že sa stretnú znovu. Budúcu sobotu by sa mala na rovnakom mieste opäť konať demonštrácia.  

Merkelová pred 8 rokmi po príchode vyše milióna imigrantov povedala vetu: Zvládneme to.

V posledných troch týždňoch akoby sa zdalo, že za touto vetou sa začína objavovať otáznik.


Ďalšie články