Skončila sa éra, keď na Slovensku vládli politické mimovládky. Od štátu nedostanú nič, hoci kvília, vyhlásil Fico

Skončila sa éra, keď na Slovensku vládli politické mimovládne organizácie. Ak si v iných krajinách nechajú členovia vlády a bankový sektor diktovať svoje tempo mimovládnymi organizáciami, toto u nás fungovať nebude, vyhlásil Robert Fico na tlačovej besede po stretnutí s ministrom životného prostredia Tomášom Tarabom.

Predseda vlády SR Robert Fico navštívil Ministerstvo životného prostredia Zľava Tomáš Taraba a Robert Fico. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Premiér Robert Fico zdôraznil, že chce veľmi jasne odlíšiť mimovládne organizácie, ktoré robia čistú politiku s jediným cieľom poškodiť vládu. „Nie je dôvod, aby takéto organizácie dostávali peniaze zo štátnych zdrojov, alebo iných zdrojov. Nech si hľadajú bohatých zahraničných sponzorov – aj ich majú, lebo ich jedinou úlohou je škodiť vláde Slovenskej republiky,“ povedal predseda vlády.

Naopak, mimovládne organizácie pomáhajúce pri ochrane prírody či historických pamiatok sa podľa neho nemusia báť, že nebudú mať dostatok peňazí na svoje fungovanie.

Fico komentoval, že je prekvapený kvílením, ktoré spustili mimovládky napríklad pre rozhodnutie ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Šéf rezortu práce Erik Tomáš (Hlas) chce totiž v skrátenom legislatívnom konaní výrazne revidovať rodičovský dôchodok [zrušiť ho zatiaľ nemôže, lebo tento inštitút je zakotvený v Ústave a súčasná vládna koalícia na zmenu ústavných zákonov nemá dostatok hlasov, pozn. red.] a časť peňazí na nový 13. dôchodok nájsť práve úsporou na dvoch percentách zaplatenej dane z príjmu.

Tú doteraz mohli dospelí pracujúci posielať len na podporu neziskových organizácií, ale Tomáš chce, aby tieto prostriedky po novom mohli deti poukázať svojim rodičom v dôchodkovom veku na prilepšenie.

Prezidentku mrzí rozlišovanie neziskoviek na lepšie alebo horšie

Obavy z takéhoto financovania 13. dôchodkov vyjadrila vo štvrtok aj prezidentka Zuzana Čaputová. Zavedenie systému plnohodnotných 13. dôchodkov od budúceho roka je podľa nej úplne legitímne. Má však obavy, či štát bude vedieť nahradiť poukazovanie 2 percent z daní príjmov fyzických osôb neziskovým organizáciám.

„Zaregistrovala som úvahu o nejakom náhradnom mechanizme. Mám ale obavu v tom, že štát nebude schopný zabezpečiť taký náhradný mechanizmus, ktorý naozaj vykryje všetky organizácie, ktoré benefitovali z asignácie 2 percent fyzických osôb,“ uviedla vo štvrtok Čaputová. Ide podľa nej často o rôzne malé organizácie na dedinách, športové kluby či občianske združenia pri základných školách.

Doterajší systém ich podpory označila za efektívny s tým, že by bola veľká škoda, keby sa zrušil. „Občania si sami, férovo, transparentne vyberajú, komu chcú pomôcť, prispieť. Ak na toto má nastúpiť štát, akákoľvek vládna garnitúra alebo štátny úradník, z hľadiska transparentnosti, férovosti a objektivity, takéto niečo sa nedá zabezpečiť,“ upozornila hlava štátu.

V diskusii o tejto téme ju mrzí aj rozlišovanie neziskoviek na lepšie alebo horšie. „Ja rozumiem, že súčasťou priestoru mimovládnych organizácií sú aj mimovládky, ktoré sa zaoberajú kontrolou verejnej moci. Je to tak v každej demokracii. Nám politikom to môže byť nepohodlné, je to možno ten kamienok v topánke, ktorý nás často omína. Ale náš diskomfort je ďaleko menej významný ako to, čo pre demokraciu tieto organizácie robia,“ dodala Čaputová.

Premiér je pripravený podporiť priority rezortu životného prostredia

Robert Fico je pripravený podporiť priority ministerstva životného prostredia (MŽP). Envirorezort sa podľa Tarabu hlási k všetkým míľnikom plánu obnovy, o prípadných zmenách bude komunikovať s Európskou komisiou. Chce, aby boli peniaze vyčlenené na zmysluplné projekty.

Predseda vlády si na stretnutí spoločne s Tarabom prešiel návrh programového vyhlásenia vlády v oblasti životného prostredia. „Vyslovujem presvedčenie, že vedenie MŽP spĺňa personálne a odborné kritériá, aby zvládlo náročné výzvy, ktoré sa nachádzajú v tomto priestore,“ poznamenal Fico. Tarabu poprosil, aby bol súčinný s podpredsedom vlády Petrom Kmecom v súvislosti s plánom obnovy a ministrom Richardom Rašim (obaja Hlas) v oblasti eurofondov.

„Verím, že budeme mať dostatok zdravého rozumu, že nebudú prebiehať medzi ministrami preteky o to, kto si nechá najviac peňazí na míňanie, a potom zistí, že ich nie je schopný minúť,“ povedal premiér. Zároveň víta spoluprácu medzi MŽP a agrorezortom.

Jednou z najakútnejších vecí, ktoré stoja pred envirorezortom, je pokračovanie v zabezpečovaní výroby elektrickej energie v Gabčíkove. „Na Slovensku máme obrovský zanedbaný problém, pretože osem turbín ktoré sú tam, ktorých životnosť bola projektovaná na 75-tisíc motohodín, dnes má rozmedzie 95- až 130-tisíc motohodín. To znamená, že tie turbíny sú viac ako desať rokov po životnosti,“ povedal Taraba.

Dodal, že ak by turbíny kúpili teraz, musia rátať minimálne s piatimi rokmi na to, aby to dali do poriadku. Pred pár rokmi by výmena turbín stála 80 miliónov eur, teraz sa pohybuje okolo 230 miliónov eur. Podľa Tarabu ide o premiérsku tému.

Taraba ďalej priblížil, že problémom je aj mechanicko-biologická úprava komunálneho odpadu, ktorá sa má na Slovensku zaviesť od budúceho roka. Polovica Slovenska je podľa neho na to pripravená, druhá nie. „Preto budeme musieť prijať nejaké rozhodnutie, ktoré pomôže normálne fungovať obom stranám,“ skonštatoval.

Minister zároveň vyslovil uznanie predošlému šéfovi envirorezortu Milanovi Chrenkovi. „On si ‚zlízol‘ prvú vlnu problémov, ktoré tu na stole boli a ktoré my už musíme podoťahovať,“ podotkol.

Vláda má svoju prvú verziu programového vyhlásenia

Fico po stretnutí s Tarabom vyhlásil aj to, že vláda má už prvú verziu svojho programového vyhlásenia, ale musí ešte prejsť finančným ohodnotením. Koaličných partnerov, preto požiadal o súčinnosť, aby o programovom vyhlásení mohli na vláde rokovať v utorok (14. novembra). Tak by sa ním parlament mohol zaoberať v stredu a štvrtok (15. až 16. novembra).

„Povinnosťou vlády je v zmysle Ústavy SR, predložiť svoj program a požiadať Národnú radu SR o dôveru v lehote 30 dní od momentu, keď je vláda vymenovaná. Takže stále je dostatočné množstvo priestoru,“ pripomenul Fico.

Zároveň podotkol, že pred vládou je ešte príprava rozpočtu na budúci rok. „Preto by sme boli radi, keby táto etapa etablovania vlády bola za nami čo najrýchlejšie a mohli sme robiť politické odborné rokovania vo veci rozpočtu. Verím, že tam nájdeme spoločnú reč,“ skonštatoval predseda vlády.

Koaličným partnerom poďakoval za efektívnu spoluprácu pri tvorbe programového vyhlásenia vlády. Fico poukázal, že dokument nebude taký „štíhly“, ako predpokladal. Rezorty totiž podľa neho považovali za správne ísť podrobnejšie do niektorých programových cieľov. „Myslím, že to bude dobrá ponuka pre Slovensko. Ponuka, ktorá nás môže posunúť ďalej,“ uviedol.

(tasr, est)


Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Umelé prerušenie tehotenstva vyvoláva spor medzi právom ženy na zdravie a jej slobodou rozhodovať o svojom tele a právom na život nenarodeného dieťaťa, ako aj právami otca. Základné východisko súčasnej rozhodovacej praxe európskych súdov o…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok