Kochova záhrada v Bratislave sa dočká rozsiahlej obnovy. Vráti jej zašlú slávu?

BRATISLAVA – Hlavné mesto dokončilo prvú fázu obnovy historickej Kochovej záhrady, ktorá sa nachádza na Partizánskej ulici. Budúci rok čaká areál ešte rozsiahlejšia revitalizácia, čím by sa jej po niekoľkých desaťročiach vrátila zašlá sláva.

slnečný-kúpeľ Po revitalizácii by mal takto vyzerať slnečný kúpeľ. Vizuál: Roman Ruhig/Katedra architektúry, Stavebná fakulta STU v Bratislave

Kochova záhrada má bohatú históriu a patrí k najvýznamnejším a najkrajším v hlavnom meste. Z hľadiska funkcie sa v pôvodnej podobe zachovala ako jedna z mála na Slovensku. História zelenej oázy v centre mesta sa spája s významným lekárom Karolom Kochom, ktorý v rokoch 1929 až 1930 dal postaviť súkromné chirurgicko-ortopedické sanatórium so záhradou. Na projekte pracovali významní architekti Dušan Jurkovič a Otokar Klimeš.

„Architektonický koncept riešenia záhrady je pripisovaný architektovi Jinřichovi Mergancovi. Vznikla v rokoch 1930 až 1932 na mieste pôvodného vinohradu, neskôr výsadbu zelene spracoval a realizoval známy slovenský botanik a záhradník Arboréta v Tesárskych Mlyňanoch Jozef Mišák,“ informuje web magistrátu Bratislavy.

Historická podoba sanatória. Foto: Mesto Bratislava

Aj napriek statusu národnej kultúrnej pamiatky záhrada dlhodobo chátrala. V 90. rokoch minulého storočia patrila z dôvodu nevyjasnených vlastníckych vzťahov Ministerstvu vnútra SR. Po dlhých rokoch nový majiteľ zrekonštruoval budovu, kde sa nachádza súkromná pôrodnica Sanatórium Koch. „Budovu liečebne sa podarilo zrekonštruovať v roku 2011, záhrada sa dočkala významnejšieho pokroku až o desaťročie neskôr. V roku 2022 ju získal Magistrát hlavného mesta SR do svojej správy majetkovo-právnym vysporiadaním pozemkov – zámennou zmluvou od Ministerstva vnútra SR,“ zverejnil web ASB.

Pri poslednom vyčistení rokmi neprístupného areálu vyniesli celkovo 10 ton biologického aj komunálneho odpadu, odstránili grafiti, osadili bezpečnostnú kameru ako aj informačné tabule. „Roky neprístupný a neudržiavaný chránený areál sme vyčistili, doplnili o mobiliár a vykonali sme v ňom nevyhnutné práce tak, aby bol pre návštevníkov bezpečný,“ uvádza magistrát.

V Kochovej záhrade nájdu návštevníci viacero zákutí. Foto: Mesto Bratislava

Podľa architektonickej štúdie z Katedry architektúry Stavebnej fakulty STU v Bratislave sa zachovajú pôvodné chodníky a schodiská. Celý komplex rekonštrukcie je rozdelený do troch zón, kde sa počíta aj s dvoma novými chodníčkami. „Hlavné idey sa zameriavajú na zachovanie pôvodných trás, spevnených plôch a vytypovania lokalít, kde by sa stretávali návštevníci za účelom relaxu. Architekti a architektky tak navrhli 3 zóny – zóna A je vstup do záhrady, kde je navrhnuté infocentrum s terasou, zónu B tvorí bazén, do ktorého autori a autorky vrátili vodný element a zóna C pozostáva zo slnečného kúpeľa, ktorý má vďaka novému mobiliáru interpretovať miesto na slnenie,“ uverejnil ASB.

V súčasnosti je Kochova záhrada otvorená pre verejnosť každý deň.