Diskusia k zmene volebného systému je možná, ak povedie k posilneniu konzervatívnych prvkov v Ústave SR

Ilustračná foto. Zdroj: sita.sk Ilustračná foto. Zdroj: sita.sk

Dobré argumenty proti ôsmim volebným obvodom už predstavili iní. Možno ich nájsť napr. tu a tu. V súčasnosti sa pre kresťanského konzervatívca ťažko hľadajú dôvody, prečo presadzovať zmenu volebného systému. Napriek tomu sa pokúsim načrtnúť jeden z dôvodov, a to dôvod politický a hodnotový.

Ako som uviedol vyššie, hľadať praktické či odborné argumenty pre zmenu volebného systému z jedného volebného obvodu na osem je ťažké. Každá konzervatívnejšia strana na Slovensku by –vzhľadom na skutočnosť, že viac volebných obvodov favorizuje väčšie strany – stratila. Čo teda môže viesť kresťanského konzervatívca k uvažovaniu o takejto zmene? Nerátam argument: máme to v programe tridsať rokov a teda ideme do toho bez ohľadu na to, že okolnosti sa zmenili.

Veci sa menia a s nimi aj politické priority. Chrániť definíciu rodiny, manželstva či odmietnutie registrovaných partnerstiev priamo v ústave je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Aj vzhľadom na prípady ako Fedotova a ďalšie, kde Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) rozhodol o povinnosti štátu zaviesť registrované partnerstvá, sa ústavné zakotvenie odmietnutia registrovaných partnerstiev zdá ako priorita.

Pripomeňme, že platí pravidlo, podľa ktorého rozhodnutia ESĽP majú prednosť pred našimi zákonmi, ale nie pred Ústavou SR. Zakotvenie odmietnutia registrovaných partnerstiev v ústave by teda aspoň na nejaký čas odstránilo problém s aktivizmom ESĽP a jeho snahou prinútiť členské štáty Rady Európy zaviesť registrované partnerstvá.

Ak teda strany súčasnej vládnej koalície chcú zmeniť volebný systém, z konzervatívneho pohľadu by som povedal, že diskusia je možná. Avšak malo by to byť niečo za niečo. Zavedenie zákazu registrovaných partnerstiev alebo iného konzervatívneho ustanovenia do Ústavy SR by stálo minimálne za debatu s vládnou koalíciou. Netreba sa jej báť. Ak ide o spoločné dobro, treba byť odvážny. Spoločným dobrom však nie je zmena volebného systému, ale je ním „vystuženie“ našej ústavy pred progresívnymi útokmi s aktivistickými súdmi. Z domova či zo zahraničia.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články