Možností na korčuľovanie a ľadový hokej ubúda. Kde sa ešte v Bratislave nachádzajú vhodné plochy?

BRATISLAVA – Korčuľovanie a ľadový hokej patria v zime k obľúbeným voľnočasovým aktivitám. Postupnými miernejšími zimami ale v Bratislave ubúdajú možnosti nielen na prírodných, ale aj na umelých plochách.

406019953_248752031549237_54602262709133897_n Korčuľovanie v Bratislave je najspoľahlivejšie na zimných štadiónoch. Foto: Zora Pauliniová

V hlavnom meste majú oba športy významnú tradíciu, nielen na amatérskej, ale aj na vrcholovej úrovni. Na bratislavských zimných štadiónoch vyrastala celá plejáda vynikajúcich krasokorčuliarov, medzi ktorých patril Ondrej Nepela, Jozef Sabovčík, úspešní hokejisti Jozef Golonka, Vladimír Dzurilla, Dušan Pašek starší, Peter, Anton a Marián Šťastní či Jaroslav Halák.

Aj keď tohtoročná zima začala nádejne, je otázne, či sa Bratislavčania dočkajú vhodných podmienok na korčuľovanie aj vo vonkajšom prostredí. Počas môjho detstva a mladosti trvala poriadna zima aspoň niekoľko týždňov, aby sa dalo korčuľovať či hrať ľadový hokej na prírodných plochách ako Železná studnička, Kuchajda, Karloveské rameno alebo Štrkovecké jazero.

Pred 20 rokmi prišli nové možnosti korčuľovania. V Bratislave postupne pribudli vonkajšie umelé klziská na Hviezdoslavovom námestí, v Areáli hier Radosť Štrkovec, na Tyršovom nábreží, neskôr sa korčuľujúca verejnosť vyšantila aj pri nákupnom centra Eurovea, alebo v lokalite River Park. Bola to skvelá myšlienka, keďže prírodného ľadu postupne ubúda. V dnešnej dobe z týchto vonkajších klzísk nefunguje ani jedno, a to pre drahú prevádzku a nepriaznivé klimatické podmienky, keďže sa vstupné na týchto plochách nevyberalo.

Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) už dlhodobo plánuje postaviť vonkajšie umelé klzisko na Železnej studničke, ale pri skúsenostiach s výstavbou verejnoprospešných zariadení je otázne, či to neostane iba na papieri. „Projekt sa bude realizovať, keď budú dostupné prostriedky,“ uviedla pre Bratislavský Štandard PR špecialistka MIB Michaela Pavelková.

Hlavné mesto má ambíciu postaviť na Železnej studničke umelé klzisko. Vizuál: MIB

Situáciu s možnosťami na korčuľovanie či ľadový hokej zachraňujú zimné štadióny. Najznámejší športový stánok Tipos Aréna – Zimný štadión Ondreja Nepelu, má pre verejnosť vyčlenenú tréningovú halu A zdarma počas víkendu. K dispozícii je pol hodinu pred začiatkom verejného korčuľovania aj brúsenie a požičovňa korčúľ.

Zimný štadión Harmincova v Dúbravke ponúka tiež ľadovú plochu, ale iba na prenájom. Ružinovský Zimný štadión Vladimíra Dzurillu je k dispozícii pre verejnosť zdarma v nedeľu, brúsenie korčúľ robia v utorok a štvrtok, kde si treba vopred spraviť rezerváciu.

V známom obchodnom centre sa nachádza Avion klzisko, ktoré je otvorené celoročne každý deň. Dvojhodinový vstup stojí pre dospelého 3,50 eur a dieťa do 12 rokov 3 eurá. Požičiavajú aj korčule na dve hodiny za 4 eurá, detskú prilbu po 3 eurá a brúsenie korčúľ stojí 8 eur.

Na pravom brehu Dunaja sa nachádza Zimný štadión v Petržalke, ktorý poskytuje korčuľovanie pre verejnosť počas víkendu. Hodinové vstupné vyjde dospelého 6 eur, dieťa 4 eurá a sprievod 1 euro. Samozrejmosťou počas verejného korčuľovania je brúsenie korčúľ. Požičanie korčúľ stojí 4 eur na hodinu. „Pre verejnosť máme ešte program Hokejka a puk, kde si môže prísť zakorčuľovať s hokejkou a pukom napríklad ocino s deťmi, skúšajú si nahrávky, kľučky, streľbu na bránu,“ poznamenal Bratislavskému Štandardu manažér Zimného štadióna v Petržalke Martin Pinček.

Zakorčuľovať si s hokejkou alebo bez nej sa dá aj v Ice arena v Lamači počas hodinových intervalov. Korčuliari bez hokejky môžu využiť veľkú plochu počas vyhradených dní pracovného týždňa a cez víkend. Osoby nad 10 rokov zaplatia 7,50 eur, deti do 9 rokov 6,50 eur. Malá plocha je určená na korčuľovanie bez aj s hokejkou cez niektoré pracovné dni ako aj cez víkend, kde osoba od 10 rokov platí 10 eur a dieťa do 9 rokov 9 eur. Lamačania po predložení dokladu o mieste bydliska majú vstup na verejné korčuľovanie zadarmo. Ak nemáte korčule, môžete si ich požičať za 5 eur na hodinu. Individuálne si prenajať plochu sa korčuľovanie alebo hokej môže verejnosť na všetkých spomínaných zimných štadiónoch.