Trpké odhalenie o „Linde zo stromu“: Medvieďa predtým niekto týral

KOŠICE – Mladá medvedica Linda z košickej zoo sa v médiách objavila v súvislosti s pobytom vysoko v korune stromu, kde trávi celé dni. To, čo predchádzalo jej nájdeniu a záchrane, je však ešte smutnejšie. Ochranári odhalili krutú pravdu o najranejšom detstve medvedieho dieťaťa.

Medvieďa Už ako mláďatko musela Linda prežiť veľmi kruté zaobchádzanie. Foto: FB Záchranná stanica pre zranené živočíchy Zázrivá

Linda pred časom zaujala verejnosť, keď vyliezla vysoko na strom a celé dni nechcela zliezť. Polročné medvieďa je siedmy osirelý potomok najväčšej slovenskej šelmy, ktorého chovatelia v košickej zoo prichýlili. „Ubezpečujeme vás, že kolektív pracovníkov zoo denne pracuje na jej socializácii,“ uviedla zoo. „Linda je však trocha iný prípad. Potrebuje čas a dôveru, ktorú v ľudí ako malé mláďa stratila,“ upozornila. Ošetrovatelia podľa vyjadrenia zariadenia na Lindu netlačia, nenútia ju zo stromu schádzať.

S Linduškou sa už lúčili, zázračne sa pozbierala

Podľa Dušana Krupu zo Zásahového tímu medveďa hnedého Západ bolo medvieďa nájdené zopár metrov od cesty v zemiakovom poli vo veľmi zlom stave. Prvú pomoc mu poskytli na veterinárnej klinike v Žiline. Následne putovalo do Záchrannej stanice pre zranené živočíchy Zázrivá, kde odhalili nečakané okolnosti jeho predchádzajúceho života. Okrem toho, že zviera bolo vychudnuté a slabé, reagovalo inak ako bežne reagujú zvieratá v jeho veku a situácii.

Po prvej pomoci na „veterine“ v Žiline sa Linda dostala do Zázrivej, kde o jej život bojovali ďalej. Foto: FB Záchranná stanica pre zranené živočíchy Zázrivá

Podľa hlavnej ošetrovateľky Lindy Andrey Prachárovej samičke chýbali svaly, chodila po kolenách a snažila sa schovať dokonca aj labky. „Bolo to strašné,“ skonštatovala s tým, že osud chlpatého klienta záchrannej stanice jej zamestnancov doháňal k slzám. Medvieďa malo v ďasnách zadreté hnisajúce triesky a rozsiahly zápal. Prekvapoval tiež prasací zápach, ktorý šírilo. „Iba ležalo a chcelo mať pokoj. Niekto ho musel mať v zajatí. Okrem toho ho zrejme týral a bil, pretože labky, ktoré medveďovi slúžia na obranu, si schovávalo pod seba, aby po nich nedostalo,“ doplnil správca záchrannej stanice a Ekocentra v Zázrivej Metod Macek.

Chcela iba žiť, vyhýbala sa aj jedlu

Linda sa držala jedného miesta a blízkej misky s potravou sa ani nedotkla. „Bolo to až do plaču. Išli ste ju kŕmiť a ona si schovala labky pod seba, aby ste ju po nich nezbili,“ zaspomínal Metod Macek vo videu, ktoré záchranná stanica zverejnila. Linda si po čase začala brať potravu papuľkou z lyžičky. Zdalo sa, že už bude lepšie, no prišiel zápal pľúc a s ním bezsenné noci ošetrovateľov. Podľa ich vlastných slov sa už s Lindou jeden večer lúčili.

V košickej zoo sa Linda na celé dni uchýlila na strom. Foto: Emília Kornúcová

Odrazu však začala dýchať lepšie a dostala chuť do jedla. Pridružili sa pohyb a hrabanie jamôk. Po niekoľkých mesiacoch sa Linda presťahovala do Košíc. Žiaľ, i tu ju ešte asi trochu máta krutá minulosť, pretože veľa času trávi vysoko na strome. „Čas aklimatizácie zvierat je individuálny. Vždy záleží od toho, z akého prostredia prichádzajú. Linda, ako už odznelo, je stále veľmi opatrná. Na chovateľov reaguje primerane, komunikuje s nimi v zmysle reakcií na oslovenie. Jej socializácia trvá v porovnaní s predchádzajúcimi medvieďatami dlhšie. Je to následok zlých skúseností s ľuďmi pred príchodom do Záchrannej stanice v Zázrivej,” skonštatovala vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu Zoo Košice Eva Malešová.

Ako správny medveď obľubuje bobule, medvedích bratov už cíti

„Fakt, že Linda je ochotná opustiť svoje útočisko – strom – a schádza za potravou  svedčí o tom, že na nové prostredie si postupne zvyká,” vysvetlila. Aké sú obľúbené aktivity Lindy a čo jej v zoo zatiaľ chutí najviac? „Nateraz pozoruje okolie a zoznamuje sa s novými zvukmi, ktoré doteraz nepoznala. Inak povedané, zoznamuje sa so životom v zoo, kde žijú stovky iných druhov zvierat,” opísala proces vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu.

Lindine schádzanie zo stromu vyjadruje podľa zoo postupnú aklimatizáciu. Foto: Emília Kornúcová

„Konzumuje rôzne druhy ovocia, zeleninu, varené mäso a ryby. Najviac jej chutí bobuľové ovocie,” prezradila Eva Malešová. „V súčasnosti je v tzv. škôlke. Je to samostatná časť výbehu, ktorý obývajú traja medvedí súrodenci. S nimi sa zatiaľ pozná len cez bariéru. Všetci macovia sa postupne  zoznamujú aj cez pachy,” informovala E. Malešová.

(Použitý zdroj: video Záchranná stanica pre zranené živočíchy Zázrivá)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok