Na Bratislavskom hrade sa koná najväčšia výstava českej a slovenskej architektúry

BRATISLAVA – Česká a slovenská architektúra je názov výstavy, ktorá približuje architektúru 200 významných diel architektov pôsobiacich od začiatku 20. storočia do súčasnosti. Netradičná výstava na Bratislavskom hrade potrvá až do konca mája.

DSCF4081 Návštevníci nájdu významne stavby, ktoré sa obdivujú dodnes. Foto: Samuel Okkel/SNM

Návštevník má možnosť na jednom mieste vidieť prierez architektúry prostredníctvom 150 modelov vybraných stavieb doplnených o fotografie, faksimile vybraných architektonických kresieb, publikácie a ďalšie zaujímavé dokumenty počas rokov 1918 až 2023. Vo výstavnom priestore dominuje „strom republík“, kde sú objekty a udalosti zasadené do vzájomného kontextu so špeciálnou inštaláciou s portrétmi významných architektov. 

V prvej sále expozície uvidia návštevníci rozmanité dokumenty, ktoré ilustrujú genézu architektonických diel, ich ohlasy, alebo osudy ich tvorcov. V centrálnom priestore – v Rytierskej sieni – sa nachádza rozsiahla séria modelov najlepších architektúr od vzniku spoločného štátu a súbežne s nimi zasa najvýznamnejšie diela posledných rokov z hlavných miest oboch republík – Prahy a Bratislavy.

V priľahlých troch salónoch Rytierskej siene sú zasa expozície ďalších miest oboch štátov: Brna, Košíc, Nitry, Ostravy, Žiliny, ktoré sú doplnené ostatnými významnými lokalitami. Na výstavnom projekte sa autorsky podieľali odborníci histórie architektúry – Matúš Dulla a Vladimír Šlapeta.

Vo výstavných priestoroch sa vynímajú mnohé modely postavené v hlavnom meste, napríklad Slovenské národné múzeum, Slovenský rozhlas, Národná banka Slovenska alebo obnovený Bratislavský hrad. Z ostatných častí Slovenska sa vyníma Pamätník SNP v Banskej Bystrici, Mohyla M. R. Štefánika na Bradle, ako aj obnovená neologická synagóga v Žiline.

„Modely sú z lepenky, plastov, ale aj z dreva či z kovu. Napríklad model mosta SNP je kovový a vyhotovili ho študenti Fakulty architektúry STU. Je tam aj model mestského úradu v Leopoldove, za ktorý dostali architekti štúdia zerozero najvyššiu cenu komory architektov a ten je dokonca z betónu. Sú tam aj skvelé české stavby: obnovená vila Tugendhat v Brne, Mariánsky most v Ústí nad Labem. Veselým dojmom pôsobí prvý zlínsky panelák aj s kozovým žeriavom, ktorý ho postavil,“ informoval Bratislavský Štandard Matúš Dulla.

Na zhotovenie modelov použili rôzny materiál. Foto: Samuel Okkel/SNM

Na výstave má návštevník možnosť nielen obdivovať modely, ale tiež príležitosť zamyslieť sa, akým spôsobom sa architektúra posunula. Tým, že budovy sú v skutočnom vyhotovení postavené v rôznych rozmeroch, logicky je mierka makiet rôzna.

„Možno to niekoho mätie, ale keby bola mierka rovnaká, tak by sa nedali vedľa seba dať napríklad rodinný dom vložený do dedinského humna vo Veličnej, lebo by bol popri modeli pražskej štvrte veľmi maličký,“ doplnil Dulla.

Architektonickú výstavu sprevádza publikácia Česká a slovenská architektúra, ktorá v 10 kapitolách cez pestré spoločensko-politické obdobia približuje viac než 100 diel a historický vývoj architektúry.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac