Z obchodného centra aj nájomné byty? Magistrát má záujem o dohodu s investorom

BRATISLAVA – V Bratislave investori súperia, kto z nich získa výhodnejší a lukratívnejší pozemok pre výstavbu ďalšieho objektu. Existujú však budovy, ktoré sa zatiaľ stavebnému ošiaľu vyhýbajú ako v prípade obchodného centra Helios.

407804269_3276259572667144_5025956121151783708_n Vzhľad obchodov pripomína skôr históriu ako súčasnosť. Foto: Ján Kováčik

V bratislavskom Ružinove ešte stále funguje obchodné centrum Helios, ktoré si pamätá obdobie socializmu a na jeho vzhľade sa toho veľa nezmenilo. V roku 2008 bol vypracovaný zámer postaviť na danom pozemku polyfunkčný objekt s tromi podzemnými a deviatimi nadzemnými podlažiami. Termíny spojené so stavbou sa nepodarili dodržať. Neskôr sa proti platnému územnému rozhodnutiu postavili nielen obyvatelia, ale aj samospráva, ktorá predložené návrhy spochybňovala.

V uplynulých rokoch bolo okolo prestavby obchodného centra relatívne ticho. Spoločnosť Helios Invest to však nevzdala, keď sa minulý rok zapojila do iniciatívy magistrátu, ktorý chce rozšíriť ponuku nájomných bytov v Bratislave.

„Mestskí poslanci a poslankyne ešte na minuloročnom júnovom mestskom zastupiteľstve schválili dôležitý balík zmien a doplnkov 08 územného plánu, ktorý reaguje na nedostatok bytov v našom hlavnom meste. Uvedené zmeny územného plánu a nastavenie nových pravidiel spolupráce s developermi vytvorili predpoklad na výstavbu nových bytov, vrátane nájomných,“ informoval Bratislavský Štandard z oddelenia komunikácie a marketingu magistrátu hlavného mesta Peter Bubla.

Ak sa zmení územný plán, zrejme sa celý objekt zbúra. Foto: Ján Kováčik

V súčasnosti sa rysuje nový polyfunkčný komplex, ktorý môže investor postaviť iba na základe zmeny územného plánu. Z tohto dôvodu Helios Invest pripravuje urbanistickú štúdiu, ktorej cieľom bude analyzovať podmienky územného plánu pre dostupnosť bývania. V súvislosti s novou výzvou sa Helios Invest prihlásil so žiadosťou na zmenu územného plánu mesta v rámci vyhlásenej výzvy v záujme budovania predpokladov na rozvoj nájomného bývania.

„Spoločnosť podala návrh zadania urbanistickej štúdie koncom roka 2023, aktuálne je v príprave stanovisko hlavného mesta k predmetnému návrhu. Súčasťou projektu budú aj nájomné byty pre mesto,“ vysvetlil Peter Bubla. V prípade, že magistrát odsúhlasí urbanistickú štúdiu ako podklad pre zmenu územného plánu mesta a následne ho schváli mestské zastupiteľstvo, tak by nový plán výstavby nabral reálnejšie výhľady.

Celková pointa okolo prestavby je jednoduchá. Ak mesto zmení územný plán, investor môže na pozemku postaviť viac bytov. Časť z nich by investor daroval mestu a slúžili by ako nájomné byty. Ak sú nastavené transparentné pravidlá, ktoré nezvýhodňujú iba jednu stranu, je takáto zmena v poriadku. Za posledných niekoľko rokov sa však na základe pochybných dohôd medzi štátnym a súkromným sektorom postavilo množstvo projektov, z ktorých si užívajú skôr iba chamtiví jednotlivci.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac