Výrazné zvýšenie poplatkov aj za základné doklady. Vieme, o koľko si priplatíme

BRATISLAVA – Každé zvýšenie akýchkoľvek poplatkov nepoteší nikoho. Po dlhšej dobe zavádza štát od 1. apríla zvýšenie správnych poplatkov aj za bežné doklady, ktoré využívajú takmer všetci obyvatelia na Slovensku.

Poplatky za doklady. Foto: Štefan Puškáš/TASR Zvyšovanie poplatkov sa bude týkať aj cestovného pasu. Foto: Štefan Puškáš/TASR

Súčasné poplatky za vybavenie niektorých dokladov platia už niekoľko rokov. „Úprava výšky poplatkov je jedno z konsolidačných opatrení, ktorého cieľom je najmä zreálniť náklady za jednotlivé úkony pre štátne úrady a inštitúcie, keďže väčšina poplatkov sa nemenila už aj viac ako 20 rokov. V tomto prípade však platí, že ide o poplatky, ktoré občania využívajú nie na dennej báze, ale skôr výnimočne, pri rôznych životných situáciách,“ informoval Bratislavský Štandard tlačový odbor ministerstva financií.

Ak niekto plánuje v dohľadnej dobe si vybaviť doklad a okolnosti mu to dovoľujú, mal by sa poponáhľať, nakoľko za niektoré poplatky zaplatíme aj dvojnásobne. Týka sa to aj vybavenia občianskeho preukazu z dôvodu zmeny alebo zápisu nových údajov, ktoré stúpne zo súčasných 4,50 eura na 7 eur. Za vodičský preukaz zaplatíme namiesto aktuálnej sumy 6,50 eura až 10 eur. Drahší bude aj cestovný pas, kde v štandardnej dĺžke do 30 dní platí žiadateľ 33 eur, po novom pôjde o sumu 50 eur. Vybavenie cestovného dokladu v skrátenej lehote do 10 pracovných dní, ktoré stojí 66 eur, sa zvýši na 100 eur a za lehotu do 2 pracovných dní, ktoré žiadateľ platí 99 eur, bude stáť 150 eur. Poplatky budú vyššie aj za vybavenie cestovného doklad pre deti.

Motoristi musia rátať s poplatkom za vydanie osvedčenia o evidencii vozidla, ktorý stupne z aktuálnych 6 eur na 10 eur. Základný poplatok za pridelenie tabuľky s evidenčným číslom vozidla bude namiesto aktuálnych 16,50 eura po novom stáť 25 eur. Tabuľka so zvláštnym evidenčným číslom stúpne z 33 eur na 50 eur. Poplatok bude vyšší aj za vydanie zbrojného preukazu, namiesto terajších 30 eur si žiadateľ zaplatí 45 eur. Zvýšená výška správnych poplatkov sa zavádza najčastejšie vzhľadom na infláciu, aplikáciu nových technológií a iných prevádzkových nákladov, čo po nejakom období je prirodzené.

„Ministerstvo financií SR pripomína, že valorizácia sadzieb poplatkov sa nedotýka percentuálne určených sadzieb poplatkov, pri ktorých sa výška automaticky mení, v závislosti od základu poplatku, a rovnako nejde o poplatky, ktorých výška sa už menila v predchádzajúcom období,“ upresnil tlačový odbor rezortu financií.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac