V sobotu bude netradičné podujatie pre „ľadových medveďov". Čo všetko potrebujete vedieť o otužovaní?

BRATISLAVA – Na jazere Nové Košariská v Dunajskej Lužnej sa 20. januára uskutoční 5. ročník Slovenského pohára v zimnom plávaní. Celodenné podujatie možno niekoho nabudí na otužovanie, ktoré podľa ľadových medveďov a lekárov pozitívne vplýva na zdravie človeka.

pexels-sergio-souza-3772299-768x432 V Dunajskej Lužnej sa v sobotu stretnú otužilci. Foto: BSK

Organizátor podujatia, občianske združenie Ľadové medvede Veľká voda, pripravil pre účastníkov pretekov a športových nadšencov nezvyčajný zážitok. Slovenský pohár v zimnom plávaní je otvorený pre všetkých, ktorí sa neboja vyzvať svoje telo v chladnej vode a sú pripravení na jedinečný zimný adrenalín. Vidieť otužilcov v studenej vode s motiváciou navyše, ako byť najrýchlejší, sa nestáva každý deň.

Súťažiť môžu muži, ženy, ale aj juniori v rôznych kategóriách. Disciplíny zahŕňajú preteky na rôzne spôsoby, ako prsia na 50 a 100 metrov, voľný štýl na 50, 100, 250, 500, 750 alebo 1 000 metrov. Pretekári sa môžu zúčastniť podľa vlastného uváženia aj na viacerých disciplínach a ukázať tak svoje fyzické schopnosti.

Otužovanie je dlhodobý a postupný proces zoznamovania sa s chladnejšou vodou, než na akú sme bežne zvyknutí. Napísaných je veľa odborných či laických štúdií, článkov, kníh, kde je možné podrobnejšie sa o danej problematike dozvedieť.

„V našom chápaní je otužovanie celoročný vstup do prírodnej stojacej vody jazier alebo tokov riek, a to buď plávaním alebo len tak postávaním, s ponorením celého tela po bradu. Optimálne bez akýchkoľvek teplotu tela ochraňujúcich pomôcok, ako sú neoprénová kombinéza, neoprénové topánky (s výnimkou neznámych vodných plôch) a neoprénové rukavice. Pre dosiahnutie pozitívneho efektu by pobyt vo vode mal byť minimálne 2 až 3 minúty a aspoň dvakrát týždenne,“ informuje web Ľadové medvede Veľká voda.

Otužilci obľubujú pobyt vo vode aj v zimnom období. Foto: Ľadové medvede Veľká voda

Mnohí skúsení otužilci či lekári všeobecne radia, že najideálnejšie je začať doma sprchovaním či kúpaním studenšou vodou. Až po takomto zoznámení môže začiatočník, ideálne na začiatku jesene, vstúpiť aj do vonkajšieho prostredia jazera, kde teplota vody má ideálnu teplotu a nespôsobí šok.

Základný predpoklad posilnenia imunity je zdravotný stav jednotlivca. „Keďže otužovanie nie je terapia, ale prevencia, je určená len pre zdravých jednotlivcov, a preto ak má niekto problémy so zdravím, mal by sa poradiť s lekárom,“ radia Ľadové medvede Veľká voda.

Cieľom otužovania by malo byť predovšetkým vlastné presvedčenie a nie módny trend. V čase nedávnej pandémie sa totiž zvýšil počet kúpajúcich aj v zimnom období, lebo boli ovplyvnení názorom, že otužovanie zvyšuje imunitu. Či prevládali benefity alebo následky neuváženého rozhodnutia, je ťažko odhadnúť.

Vbehnúť do vonkajších vodných plôch bez akýchkoľvek skúseností a príprav však môže vážne ohroziť zdravie. V začiatkoch si treba uvedomiť, že po nezvládnutí prvých kontaktov s ľadovou vodou môžu prísť aj sklamania z nenaplnených očakávaní. Naučiť sa v studenej vode dýchať, alebo dokonca aj plávať, je o odhadnutí vlastných limitov, ktoré by sa nasilu nemali prekračovať. 


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac