Demokratické strany v Nemecku musia zastaviť AfD riešením problémov, povedal minister Habeck

Demokratické strany v Nemecku musia zastaviť AfD riešením problémov, povedal minister Habeck. Tvrdenie Alice Weidelovej (AfD) o Dexite označil za hlúpe.

Nemecko: Habeck oznaèil obmedzenie dodávok ruského zemného plynu za útok Robert Habeck. Foto: TASR/DPA

Vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck volal aj po pragmatickom robení kompromisov. Predstaviteľ strany Zelených, tiež uviedol, že politika nemôže byť oveľa „hlúpejšia“ ako tvrdenie, že Nemecko by malo opustiť EÚ.

Nepriamo tak reagoval na vyjadrenie spolupredsedníčky AfD Weidelovej, že Nemecko by mohlo uvažovať o vystúpení z Európskej únie, ak by sa AfD nepodarilo presadiť výrazné reformy fungovania Únie.

V Nemecku, najmä v jeho východnej časti, v posledných mesiacoch narástli preferencie AfD. Deje sa tak pred troma dôležitými krajinskými voľbami, ktoré sa uskutočnia v septembri vo východonemeckých spolkových krajinách Durínsko, Sasko a Brandenbursko.


Donald Trump sa snaží zvýšiť svoju podporu medzi voličkami ústupkami v potratovej agende. Je však možné, že tým paradoxne znižuje svoju podporu medzi katolíčkami.

prečítať viac

Systém Pegasus predstavuje novú generáciu sledovacích nástrojov. Jeho použitie vyvoláva otázky legality, pretože nejde o klasický model odpočúvania štátom, ale o spyware súkromnej spoločnosti, ktorá sa správa ako inteligentný počítačový vírus. Spory o jeho legálnom použití sa budú zrejme odvíjať od toho, ako by bol tento software využívaný v praxi. Viac v článku.

prečítať viac