Kurilovská o pokute za rýchlu jazdu: Je klamstvo, že som ju odmietla zaplatiť

BRATISLAVA – Štátna tajomníčka ministerstva vnútra Lucia Kurilovská sa bráni informáciám o tom, že jazdila ako pirát a odmietla zaplatiť pokutu. Pobúrilo ju aj tvrdenie, že v snahe vyhnúť sa plateniu si to zašla vybaviť na policajné prezídium. Hovorí o klamstve, nezmysloch a tendenčnom nafúknutí prípadu.

kurilovská Lucia Kurilovská sa bráni vyjadreniam, ktoré súvisia s pokutou za rýchlu jazdu. Foto: TASR

Informácie priniesol Denník Sme v súvislosti s účasťou Lucie Kurilovskej a policajného prezidenta Ľubomíra Soláka na zasadnutí Výboru pre obranu a bezpečnosť, kde sa okrem iného preberala dopravná nehoda Andreja Danka i to, či ju polícia vyšetruje tak, ako podobné prípady ostatných ľudí.

„Zjednodušene povedané, záležitosť je prezentovaná tak, že som prišla na výbor niečo vysvetľovať k nehode podpredsedu parlamentu a pritom sama jazdím ako pirát, odmietam zaplatiť pokuty a všetko sa snažím vyžehliť po známosti na policajnom prezídiu. Sú to klamstvá a nepochopiteľne pospájané nezmysly,“ povedala pre Bratislavský Štandard Lucia Kurilovská. Dodala, že na zasadnutie parlamentného výboru išla s policajným prezidentom neplánovane namiesto ministra Matúša Šutaja Eštoka, ktorý sa ho nemohol zúčastniť, keďže bol na výjazdovom zasadnutí vlády.

„Čo sa týka výšky pokuty, určite to nebola tisícka, ale niečo cez 500 eur, pričom išlo o súčet dvoch pokút, jedna bola viac než dvesto eur a druhá necelých tristo. Keďže išlo o sankciu v rámci objektívnej zodpovednosti držiteľa vozidla, poštové zásielky o uložení pokuty mi prišli v marci [je tam vždy časový posun odo dňa priestupku – pozn. red.]. Bolo to krátko po tom, čo došlo k postreleniu policajnej kadetky,“ zdôraznila Kurilovská s dôvetkom, že nie je pravda, že ich odmietla zaplatiť. „Napísala som voči ním riadny opravný prostriedok a doložila som aj fotokópiu splnomocnenia pre voľný prejazd s tým, že ako rektorka policajnej akadémie ním disponujem. Odobril mi ho svojím podpisom vtedajší policajný prezident.“

Dodala, že držiteľa oprávňuje na rýchlejšiu jazdu bez možnosti zastavenia policajtmi. Následne jej prišla odpoveď z Okresného riaditeľstva PZ Senec, kde vydali aj rozhodnutie o pokute. „Odpovedali, že moje splnomocnenie v danom prípade neplatí. Zavolala som pracovníčke, ktorej meno a číslo ako kontaktnej osoby boli uvedené v liste. Zopakovala to, čo mi napísala vo vyjadrení, s tým, že také má inštrukcie. Neriešila som to ďalej, len som jej povedala, že ja tú pokutu zaplatím. Nie je pravda, že by som volala krajskému policajnému riaditeľovi Viliamovi Adamcovi,“ povrdala súčasná štátna tajomníčka.

Podľa Kurilovskej je výmyslom aj to, že si chcela vybaviť odpustenie pokuty cez bývalé vedenie policajného prezídia. „Mali sme stretnutie so Štefanom Hamranom, kvôli postreleniu našej kadetky, pričom sme riešili aj iné záležitostí súvisiace s fungovaním policajnej akadémie. Neboli sme v miestnosti sami. Vtedajší prezident PZ si prizval aj svojho viceprezidenta. Bol to pre mňa veľmi náročný rozhovor, nechcem zachádzať do detailov, čo tam odznelo na moju adresu. Dotklo sa ma to ľudsky a povzdychla som si v zmysle, že je hrozné, čo sa na mňa v krátkom čase nakopilo. Spomenula som postrelenie a pokuty. Na to sa ma Štefan Hamran opýtal, či fakt ma pokutovali aj napriek oprávneniu o voľnom prejazde? Potvrdila som to. Vtedy si odfúkol a so smiechom povedal, že už ani on nebude jazdiť rýchlo. To bolo celé. Nie je teda pravda, že by som bola za niekým niečo vybavovať alebo žehliť,“ uviedla Lucia Kurilovská, ktorá poznamenala, že tuší odkiaľ fúka vietor.

Vníma tento humbug ako pokus o zdiskreditovanie svojej osoby. „Len nerozumiem prečo. Vždy som sa správala korektne a aj v duchu litery zákona, a nielen preto, že sa venujem trestnému právu. Jazdila som rýchlejšie, ale určite nie ako pirát. A bolo to len preto, že som mala to legitímne, stokrát spomenuté splnomocnenie. Napriek tomu som vykreslená ako… nemám slov,“ uviedla štátna tajomníčka s tým, že rovnako nechápe medializované nelogické spojenie informácie o pokutách s jej celoročným príjmom a výsledkami kontroly v policajnej akadémii po postrelení Michaely, ktoré vôbec nepoukazovali na minulosť vinného pedagóga a jeho spoluprácu s ruskými zložkami.

„To ja som mala preverovať Šeparneva [pedagóg akadémie, ktorý v rámci krúžku postrelil kadetku Mišku – pozn. red.], či pôsobil v ruských špeciálnych silách? Na to sú predsa určené iné špecializované útvary. A čo sa týka incidentu s náhodným výstrelom tohto pedagóga, nič sme netutlali. Študenti, ktorí boli vtedy na vyučovacej hodine to nikomu neoznámili. Mali to povedať v prvom rade svojmu ročníkovému učiteľovi alebo vedúcemu katedry, kde sa to stalo, prípadne veliteľovi objektu a títo následne mne.“ V závere sa Lucia Kurilovská vyjadrila k tomu, či má splnomocnenie na voľný prejazd aj nový rektor policajnej akadémie Stanislav Šišulák.

Prezidentka vymenovala za rektora policajnej akadémie Stanislava Šišuláka. Foto: fcb Z. Č.

„Nepredpokladám, bol oficiálne vymenovaný do funkcie rektora Akadémie policajného zboru ešte len 18. januára a určite rieši teraz dôležitejšie veci ako je tento doklad. Ja som dostala svoj asi po jednom alebo dvoch rokoch vo funkcii rektorky APZ. Pri odchode som ho vrátila,“ uzavrela svoje vyjadrenie k téme štátna tajomníčka ministerstva vnútra Lucia Kurilovská. Na očistenie svojho mena zvažuje podanie trestného oznámenia.


Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok