Košice majú svoj nekonečný príbeh: Reč je o štvorprúdovke na Slaneckej ceste

KOŠICE – Termínov, kedy mal byť projekt ukončený, už bolo niekoľko, ale všetky uplynuli a práce na Slaneckej ceste stále nie sú dokončené. Naviac, nedodržaním termínu 22. december 2023 metropola východu prišla o časť európskych peňazí. Zatiaľ čo v posledných dňoch starého roka panoval na stavenisku relatívne čulý pracovný ruch, v januári je to výrazne pokojnejšie, nával pracovníkov Doprastavu, firmy, ktorá má na starosti túto zákazku, sa nekoná.

Slanecká Kedy sa dočkajú Košičania prejazdu po Slaneckej ceste bez dopravných obmedzení? Foto: fcb J.P/slanecka.kosice.sk

Nedorobky budú stáť mesto nemalé peniaze. Radnica pre nedodržanie termínu ich nebude môcť kompletne zatiahnuť z európskych peňazí, ale z mestskej kasy. Hrubé odhady hovoria, že nedoplatok sa môže vyšplhať až do výšky takmer 2 mil. eur.

Motoristi, ktorí denne prechádzajú týmto úsekom, ale ani obyvatelia sídliska Nad jazerom, nie sú nadšení takýmto vývinom situácie, pretože prvé odvážne tvrdenia radných boli, že už v auguste 2023 sa bude motorizovaná verejnosť prevážať po novučičkej štvorprúdovke, ktorej dĺžka je viac než 2 kilometre. Ako je dnes jasné, sekli sa, a poriadne.

Košičania stále čakajú na ukončenie štvorprúdovky na Slaneckej ceste. Foto: slanecka.kosice.sk

Znechutená a unavená z viac než dvojročných dopravných obmedzení a života Jazerčanov na „stavenisku“ je aj starostka sídliska Nad jazerom Lenka Kovačevičová. „Nie som spokojná s takýmto vývojom, a to nielen ako starostka a obyvateľka dotknutej mestskej časti, ale aj ako poslankyňa mesta. Tento projekt pripomína nekonečný príbeh. Teraz ma najviac zaujíma to, z akých peňazí chce mesto zaplatiť sumu, o ktorú sme prišli z eurofondov kvôli nedodržaniu termínu. Pôvodne sa hovorilo o čiastke 500-tisíc eur, teraz je to výrazne viac. Plánujeme zvolať v najbližších dňoch mimoriadne zastupiteľstvo a požiadame primátora o predloženie kompletnej dokumentácie k projektu Slanecká cesta vrátane všetkých dodatkov. Rovnako budeme trvať na podrobnom reporte o výdavkoch, ich úhrade a refundovaní. Potom mestské zastupiteľstvo zaujme stanovisko,“ uzavrela starostka Kovačevičová.

Požiadali sme o vyjadrenie ku košickému projektu Ministerstvo investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI).

Hovorkyňa rezortu Zuzana Krištofovičová pre Košický Štandard uviedla, že vlani 16. októbra bol na základe iniciatívy prijímateľa uzavretý dodatok k zmluve o spomínanom projekte, ktorým sa predĺžil harmonogram prác a zhotoviteľ stavby, Doprastav, a. s., mal tieto vykonávať do 22. decembra 2023.

„Zrealizované časti stavby, ktoré budú preplácané z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, museli byť teda dokončené najneskôr do daného termínu. Oprávnenosť výdavkov v programovom období 2014 – 2020 sa skončila 31. 12. 2023. Všetky výdavky po tomto termíne sú pre prijímateľov neoprávnené. Rekonštrukcia Slaneckej cesty bola zaradená medzi tzv. nefungujúce projekty (neukončené v termíne – pozn. red.),“ vysvetlila hovorkyňa. Uviedla, že výdavky, ktoré boli zrealizované do konca uplynulého roka, preplatia z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, tie z roku 2024 si však hradí prijímateľ z vlastných zdrojov; projekt však musí byť dokončený najneskôr do 31. 7. 2024.

Nie je žiadnym tajomstvom, že súčasný minister a bývalý košický primátor Richard Raši pozorne sleduje dianie vo svojom rodisku a pri vyjadreniach o krokoch súčasného vedenia mesta na čele s primátorom Jaroslavom Polačekom si nekladie servítku pred ústa. Ináč to nebolo ani teraz.

„Pre neschopnosť prijímateľa – primátora mesta Košice – trpia Jazerčania, ale aj vodiči dochádzajúci do Košíc z juhu,“ znie Rašiho kritika. Výsledkom toho sú podľa neho nielen stratený čas, zvýšená spotreba pohonných hmôt, ale aj znečistenie životného prostredia. Poznamenal, že pôvodný rozpočet s komfortným riešením a kvalitným zhotovením bol zhruba 20 mil. eur. „Keďže ide o koniec starého programového obdobia, presun ani dodatočné eurofondy neprichádzajú do úvahy a všetko nedokončené bude musieť zaplatiť mesto z vlastného rozpočtu pri dnes už beztak absolútne bezradnej finančnej situácii,“ zdôraznil minister.

Minister MIRRI a bývalý primátor Košíc Richard Raši nešetrí kritikou konania Jaroslava Polačeka. Foto: fcb R.R.

Obyvateľ Jazera Viktor povedal, že od prvého momentu denne, v čase aj nečase, chodil na stavenisko. „Pýtal som sa pracovníkov, kedy bude kontrolný deň za prítomnosti primátora. Nevedeli mi to povedať. Po zhruba roku som im túto otázku už nekládol. Možno by bolo zaujímavé vidieť podpísané prezenčné listiny účastníkov kontrolných dní. To neustále posúvanie odovzdávky štvorprúdovky beriem ako zavádzanie verejnosti. Ani sa mi nechce veriť, že hoci v marci uplynú dva roky od začiatku prác, dielo stále nie je dokončené. Ďakujem Bohu aspoň za to, že zhotoviteľ, firma Doprastav, nevzal nohy na plecia a nezutekal kade ľahšie, ako sa to už stalo pri iných mestských projektoch, ale snaží sa to nejako doklepať do konca,“ povedal čulý sedemdesiatnik.

Magistrát najnovšie avizoval, že po Slaneckej by sa mohlo jazdiť bez obmedzení v prvom kvartáli tohto roka.

Mesto pre Štandard vysvetlilo aké kroky v súvislosti so Slaneckou cestou aktuálne podniká. (nechávame ho v pôvodnom znení a bez úprav)

„Pri Slaneckej ceste bolo do konca minulého roka preinvestovaných 17 miliónov eur. Presnú výšku toho, koľko dostane mesto z eurofondov, budeme vedieť niekedy v marci, v súčasnosti prebieha na ministerstve posúdenie dodatku zmluvy o dielo vo výške 1,44 milióna eur. Odhadujeme, že celkový finančný príspevok z eurofondov a štátneho rozpočtu môže byť niečo okolo 15 miliónov eur. Výdavky za dokončovacie stavebné práce v priebehu tohto roka očakávame v zmysle podpísanej zmluvy a jej dodatkov na úrovni cca 1,2 milióna eur. Od zhotoviteľa si budeme nárokovať všetky škody vzniknuté nedodržaním aktualizovaného termínu dokončenia – 22. december 2023. Takisto budeme kvôli nedodržaniu termínu od neho požadovať aj penále. Čo sa týka plánovaných prác, pôjde napríklad o oživovanie a skúšobnú prevádzku cestnej svetelnej signalizácie, nastavovanie verejného osvetlenia a osvetlenia priechodov pre chodcov, montáže zábradlia, vyznačovanie trvalého dopravného značenia, prípravu nástupných plôch zastávok autobusov a prístreškov MHD, dokončovanie chodníkov a terénne úpravy okolia. V pláne je rozbehnúť skúšobnú prevádzku svetelnej signalizácie pre jednotlivé križovatky či pokračovať v rozmiestňovaní trvalého dopravného značenia i vo výstavbe chodníkov a zastávok MHD. Úplné dokončenie všetkých plánovaných prác vrátane mostnej lávky, cyklotrasy a ďalších objektov je naplánované na máj 2024, no už začiatkom jari by sa postupne mohlo začať s predčasnou prevádzkou.“


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok