Slováci si môžu v chorvátskej obci kúpiť nehnuteľnosť za pár centov. Aké podmienky musia splniť?

BRATISLAVA – Chorvátska obec Legrad láka nových obyvateľov veľmi atraktívnou ponukou na získanie nehnuteľnosti, ktorá je otvorená aj pre Slovákov. Lokalita obce a podmienky sú pritom viac než prijateľné.

287566605_3323932561174025_1503276655702670870_n Lákavá ponuka možno pritiahne mladé rodiny s deťmi. Foto: Obec Legrad

Väčšina ľudí si pod Chorvátskom predstavuje idylické prostredie pri mori, čo v tomto prípade neplatí. Legrad sa nachádza neďaleko Koprivnice pri hranici s Maďarskom, čo je tiež výhodná poloha. Z tejto lokality je približne rovnako na Slovensko, ako aj k Jadranu.

Po postupnom úbytku obyvateľov sa miestny starosta dlhodobo usiluje oživiť obec, a to predajom nehnuteľností za 13 centov. Snaží sa tým oživiť obec, ktorá mala podľa oficiálneho sčítania v roku 2011 iba 2 241 obyvateľov.

Treba však upozorniť na to, že tieto domy sú dlhodobo neobývané a vyžadujú si určitú opravu. Okrem toho ponúka obec záujemcom aj dotácie na dom v lepšom technickom stave, alebo pozemok. „Náš program je zameraný na to, aby mladí ľudia a rodiny prišli do Legradu. Prihlásiť sa môže každý, ale do našej obce sa prisťahovali väčšinou Chorváti. Doteraz sme získali 5 rodín cez program 1 kuna/13 centov a 41 rodín využilo naše ďalšie dotácie,“ informoval Bratislavský Štandard starosta Legradu Ivan Sabolič.

Týmto spôsobom našlo nový domov 46 rodín, čo predstavuje približne 120 mladých ľudí. Aktuálne prichádza ďalšia možnosť vysúťažiť dom a pozemok od obce na základe žiadosti. „Tender sa začne vo februári,“ spresnil Sabolič.

Ľudia, ktorí chcú začať nový život na tomto mieste a majú o takúto nehnuteľnosť záujem, musia splniť niekoľko podmienok. Domy si môžu kúpiť manželia alebo páry mladšie ako 45 rokov s čistým registrom trestov, ktorí nesmú vlastniť nehnuteľnosť. Veľkú výhodu majú dvojice s deťmi alebo páry, ktoré vykonávajú prácu v odbore, v ktorom je zamestnancov v obci či jeho okolí nedostatok.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac