PS: Vláda chce nebezpečné zmeny vo verejnom obstarávaní pretlačiť dvoma novelami

Vláda chce nebezpečné zmeny vo verejnom obstarávaní pretlačiť dvoma novelami, tvrdí strana PS. Michal Šimečka uviedol, že vláda chce prijať zákony "potichu".

„Ministri Richard Raši (Hlas) a Jozef Ráž (nominant Smeru) si rozdelili úlohy, aby zmeny presadili potichu a bez odporu. V jednom prípade dokonca skrátili možnosť pripomienkovania a ignorujú požiadavky odbornej verejnosti,“ uviedol Michal Šimečka (PS).

PS už v januári upozornilo na niektoré pripravované zmeny vo verejnom obstarávaní, ktoré sú podľa poslancov hnutia nebezpečné. Išlo napríklad o pôvodne navrhovaný limit 50 tisíc eur pri pokutách za porušenie zákona. Ten podľa PS vláda v oficiálnom znení už upravila.

Poslanec Národnej rady Ján Hargaš (PS) pripomenul, že vládne návrhy naďalej počítajú so zriadením funkcie podpredsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) pre strategickú agendu, ktorého budú vyberať na úrade vlády. Upozornil tiež, že návrhy vlády výrazne obmedzujú pôsobnosť ÚVO pri preskúmavaní námietok voči postupu verejných obstarávateľov.

(tasr)