Začal sa súboj o víťazný návrh na obnovu schátraných Malinovského kasární

KOŠICE – Malinovského kasárne, ktoré získalo mesto od armády, keď sa pred mnohými rokmi zbavovala prebytočného majetku, sa konečne dočkali. S odvážnymi plánmi na ich obnovu prišli noví investori, ktorým by mala pomôcť pretaviť ich plány do reality súťaž o najlepšiu architektonickú štúdiu na urbanistické riešenie daného územia.

Kropp kasárne Ke Košický hlavný architekt Petr Kropp je nadšený z výberu súťažných ateliérov. Foto: Archív mesto K. Vary/Daniela Pirschelová

O víťazný návrh budúcej podoby areálu bývalých Malinovského kasární zabojuje päť renomovaných architektonických ateliérov. Informácie o tom pre Košický Štandard potvrdil hlavný košický architekt Petr Kropp, ktorý bude predsedať hodnotiacej porote.

„Záležalo mi na tom, aby to nebol len návrh jedného architekta, ale niekoľkých tímov, ktoré vyťažia maximum z tohto dôležitého územia v širšom centre Košíc. Konečný výber je naozaj veľmi kvalitný. Tri ateliéry sú miestne, teda z východoslovenského regiónu, ďalšie z Bratislavy a Brna,“ vysvetlil Kropp.

Podľa neho bude dôležité pri urbanizácii pamätať na to, že daný priestor je potrebné otvoriť verejnosti, a zároveň ho prepojiť s Kuzmányho sídliskom, pamiatkovou zónou i parkovým bulvárom na Moyzesovej ulici.

„Hoci to niekto nerád počuje, ale areál kasární až doteraz skôr hyzdil lokalitu, v ktorej sa nachádza, ako keby jej pomohol. Pričom jeho význam je dnes nedocenený, a to aj s ohľadom na to, že kasárne sa takmer dotýkajú mestskej pamiatkovej rezervácie,“ povedal Kropp.

Hlavný architekt zároveň dodal: „Úprimne by som si prial, aby tu vznikol pekný, nový multifunkčný priestor, ktorý doplní urbanistickú štruktúru už dnes naznačenú budovou hlavnej košickej pošty, na ktorú sa takmer napájajú zrekonštruované priestory bývalej detskej nemocnice, dnes univerzitné objekty.“

Petr Kropp tiež uviedol, že v súťaži architektonických ateliérov bude porota posudzovať nielen funkčné využitie priestoru, ale aj symbiózu nového so starým.

„Investori sa zaviazali, že budú rešpektovať územný plán v tých základných parametroch, z čoho vychádza aj zadanie pre architektov. Pôvodne boli v minulosti úvahy, že na mieste kasární bude až 80 percent občianskej vybavenosti – nejaké obchodné centrum. My si dnes už niečo také neželáme,“ povedal ďalej.

Podľa hlavného architekta je cieľom obhajovať verejný záujem a k nemu určite nepatrí obrovský supermarket s rozsiahlym zázemím na okraji pamiatkovej zóny. „Trend je dnes úplne iný,“ znie jasný odkaz tým, ktorých kvária pochybnosti a obavy o historický kasárenský areál.

„Stretnutie s architektmi i zástupcami investora bolo plodné a konštruktívne. Nič teda nebráni odštartovaniu súťaže. Autori musia odovzdať štúdie do polovice mája. Ten termín je primeraný, hoci sa v zadaní stretáva viac záujmov: územný plán, doprava (električkové trate a cestné komunikácie), požiadavky pamiatkarov. Iste, nie je to jednoduché, ale dá sa to zvládnuť. Sám som zvedavý, ako to uchopia architekti z jednotlivých ateliérov. Následne príde na rad prezentácia návrhov pred porotou,“ poznamenal jej predseda Kropp.

Lukratívna zóna v centre Košíc má rozlohu viac ako štyri hektáre a ohraničujú ju ulice Moyzesova, Poštová, Kuzmányho a Pri jazdiarni. S plánom investovať do historického objektu prišlo za uplynulé roky niekoľko developerských spoločností.

Najprv to bola HB Reavis, ktorá získala kasárne za 5,5 milióna eur. Jej zámerom bolo multifunkčné využitie areálu (obytné, komerčné, kultúrne i zábavné) s cieľom počas piatich rokov preinvestovať 150 miliónov eur. Z plánov napokon zišlo, keďže došlo k predaju nehnuteľnosti.

V roku 2014 získala areál kasární medzinárodná skupina NEPI. Tá ho dostala ako „prídavok“ k dvom iným nehnuteľnostiam. Aj ona mala záujem o zmiešané využitie objektov.

Vtedajšie vedenie mesta Košice na čele s Richardom Rašim to uvítalo, netajilo radosť z toho, že to, čo zostalo z budov určených pre potreby vojakov, sa zmení na atraktívne zelené centrum, ako to bolo v prípade Kulturparku, ktorý vyrástol na mieste bývalých Kasární kpt. Jaroša na Juhu. Developerská spoločnosť s rumunskými koreňmi však v danom smere veľa vody nenamútila.

O komplex, ktorý sa nachádza na okraji historického centra a mestskej pamiatkovej rezervácie, prejavili záujem noví majitelia.

Polovicu areálu kúpila spoločnosť MM Invest Košice, druhú Maliny Real Estate, jej spoločníkom a konateľom v jednej osobe je Peter Jankulák. On a jeho brat Marek sa v roku 2020 zviditeľnili tým, že v záhradkárskej osade nad sídliskom Podhradová si namiesto záhradných domčekov postavili luxusné vily.

Konateľ MM Invest Košice Ján Marušin v súvislosti s projektom Malinovského kasárni uviedol, že záujmom obidvoch spoločností je zveľadiť toto miesto a prispieť tým k vzniku novej štvrte.

Neopomenuteľné v projekte je, že osem kasárenských budov z konca 19. storočia je zapísaných v zozname pamiatkovo chránených objektov, a preto ich zbúranie nebude možné.

Šéf košických architektov Petr Kropp dbá o to, aby sa pri rekonštrukcii Malinovského kasární bral ohľad na verejný záujem. Foto: Daniela Pirschelová

Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok