Košický súd opäť oslobodil desiatich policajtov v kauze šikany rómskych chlapcov

Košický súd opäť oslobodil desiatich policajtov v kauze šikany rómskych chlapcov, ku ktorej malo dôjsť v marci 2009 na miestnej policajnej stanici. Mužov zákona obžalovali zo zneužívania právomocí verejného činiteľa.

Oslobodzujúci rozsudok vyniesol vo štvrtok opätovne Mestský súd Košice. Stalo sa tak v obnovenom konaní po tom, ako Ústavný súd SR predchádzajúci právoplatný oslobodzujúci rozsudok zrušil.

„Vykonané dôkazy, a to ani po doplnení dokazovania a po ich opätovnom zhodnotení, nepostačujú na uznanie viny obžalovaných,“ uviedla predsedníčka senátu.

Šesť rómskych chlapcov z košického sídliska Luník IX vo veku desať až 16 rokov predviedli v roku 2009 na Obvodné oddelenie Policajného zboru Košice – Juh pre lúpežné prepadnutie dôchodkyne. Podľa medializovaného videozáznamu policajti chlapcov ponižovali, vysmievali sa im, nútili ich dávať si navzájom facky či vyzliecť sa donaha. Deti mali podľa obžaloby aj biť, vulgárne im nadávať či huckať na ne služobné psy, pričom ich komentáre sa týkali aj rómskeho pôvodu detí. Obžalovaní, a to deväť mužov a jedna žena, obvinenia odmietli. V Policajnom zbore aktuálne pracuje šesť z nich.

(tasr)


Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok