Slovensko sa bude pripravovať na dlhodobé suchá, envirorezort plánuje sčítanie studní

Slovensko sa bude pripravovať na dlhodobé suchá, envirorezort plánuje sčítanie studní. Dôvodom je klesajúca hladina spodných vôd, ktorú spôsobujú okrem iného nelegálne postavené studne.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) uviedol, že ten, kto nemá nahlásenú studňu a urobí tak dodatočne, sa vyhne pokute.

„Zavedieme niečo ako amnestiu na studne, pretože na Slovensku sú státisíce studní postavených ilegálne, pretože nahlasovacia a schvaľovacia činnosť je enormná, a klesajú nám tak spodné vody. Potrebujeme mať nad tým kontrolu,“ povedal Taraba.

Spodná voda je oficiálne majetkom štátu. Fyzické osoby vo vlastných studniach ju majú zadarmo, zvyčajne ju využívajú na polievanie záhrad.

Väčší dopad na pôdne sucho majú studne na pozemkoch firiem, predovšetkým poľnohospodárskych podnikov. Prvých 50-tisíc kubíkov majú od štátu zadarmo, drvivá väčšina fariem sa tesne zmestí práve do tohto limitu.

Rezort životného prostredia zatiaľ neoznámil, či na základe sčítania plánuje zakázať výkop nových studní, alebo budú firmy platiť za všetku vodu.

(markíza)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
Ako sa konsolidačný balík dotkne slovenskej ekonomiky. Už teraz je jasné, že negatívne ovplyvní peňaženky všetkých občanov.
Prejsť na článok
Košicami sa v roku 2018 rozšírila správa, že na KVP postavia špičkové futbalové ihrisko s umelou trávou. Domáci boli nadšení, verili, že sa na ňom vyžijú neobmedzene. Komentáre na sociálnej sieti o tom, ako je…
Prejsť na článok