S pribúdajúcim časom priamoúmerne klesá aj šanca objasniť násilné trestné činy, ako je napríklad znásilnenie, povedal minister spravodlivosti

S pribúdajúcim časom priamoúmerne klesá aj šanca objasniť násilné trestné činy, ako je napríklad znásilnenie, povedal minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) v Národnej rade počas diskusie o skrátenom konaní.

„Možnosť objasnenia týchto otrasných skutkov priamoúmerne klesá s pribúdajúcimi rokmi,“ podčiarkol Susko. Podotkol, že aj mnohí sudcovia sa vyjadrujú, že lehota, keď možno takéto skutky objasniť, sa počíta v dňoch.

Po určitom čase podľa neho už len ťažko zohnať potrebné dôkazy. Argumentuje aj štatistikami o tom, že viac ako 50 percent prípadov sa podarí objasniť v roku, keď sa skutok stal, ak je okamžite nahlásený. Tvrdí, že aj podľa odborníkov sú prípady s pribúdajúcim časom len tvrdenie proti tvrdeniu.

(tasr)


Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok