Po dvoch rokoch sa objavil nový manifest a nový kritik pápeža. Podpisuje sa ako Demos II. a podporu mu vyjadril aj kardinál Zen

Pápež František slávi vo vatikánskej Bazilike sv. Petra ve¾kopiatkové obrady Pápež František. Foto: AP/TASR

František vládne autokraticky, nedbá na kánonické právo a chýba mu intelektuálna jasnosť jeho predchodcov. Píše sa to v novom manifeste, ktorý rozširuje aj čínsky kardinál Zen.

V pôstnom období pred dvomi rokmi koloval text Vatikán dnes, ktorý tvrdo kritizoval pomery v katolíckej cirkvi a zodpovednosť pápeža Františka za tento stav. Po smrti kardinála Pella v januári 2023 vyšlo najavo, že autorom manifestu bol pravdepodobne rešpektovaný i zaznávaný George Pell. Tentoraz sa objavil text Vatikán zajtra, ktorý nadväzuje na predošlú kritiku. Rozširuje ho iný vplyvný kardinál, známy aj kritikou vatikánsko-čínskej zmluvy, kardinál Zen.

Nový text si berie príklad z toho predchádzajúceho a píše priamo a otvorene kriticky. Nasledujúci pontifikát vraj musí obnoviť a opäť nastoliť pravdy, ktoré sa u mnohých kresťanov pomaly zatemnili a vytratili. Sú medzi nimi: Spása je jedine z Ježiša Krista. Boh je milosrdný, ale aj spravodlivý. Objektívne a nemenné pravdy o ľudskej prirodzenosti sú poznateľné rozumom aj v Božskom zjavení.

„Manifest budúceho pápeža“ vymenúva, čo by mali zvážiť účastníci v najbližšom konkláve, teda v zhromaždení kardinálskeho zboru pri voľbe nového pápeža. Autor verí, že kardináli by sa mali predtým lepšie spoznať, aby predišli údajnej manipulácii pri voľbe pápeža.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami