SLOVENSKO – O tom, že táto zima, čo sa počasia týka, je úplne iná ako v minulosti, sa hovorí v ostatnom čase až pričasto. Rozkvitli kvety, ktoré bežne vykuknú zo zeme až na prelome mesiacov marec a apríl, či dokonca v máji. Na sociálnych sieťach hlásia mnohí, že v ich lokalite sa v týchto dňoch už vo veľkom rozbehol zber medvedieho cesnaku.
Táto rastlinka s prenikavou nezameniteľnou vôňou je neklamným dôkazom, že jar je už predo dvermi. Zatiaľ čo v minulosti bola pomerne vzácna, dnes ju nájdeme dokonca aj v mestských parkoch, pri vodných plochách i potôčikoch. Legenda hovorí, že prívlastok medvedí dostal cesnak preto, že medvede po prebudení zo zimného spánku naberajú energiu, práve konzumovaním tohto zeleného pokladu.
Odborníci upozorňujú zberačov, a najmä tých sviatočných, že je dôležité mať sa na pozore, keďže veľmi ľahko si môžete pomýliť túto liečivú rastlinu, kvôli podobnosti lístkov, s jedovatou konvalinkou. Aj preto, ak nie ste si istí, pomrvte ju medzi prstami a cesnaková vôňa sa rozvinie o to intenzívnejšie. Ak sa tak nestane, zbierate konvalinku.
Hoci na sociálnych sieťach sa množia rady o tom, ktorú časť bylinky máte zbierať, odborníci neodporúčajú jej kvety, a cibuľky už vôbec nie, keďže sa môže stať, že týmto spôsobom vykynožíme „kolóniu“ medvedieho cesnaku vo svojej lokalite.
Táto bylina sa teší v ostatných rokoch obrovskej popularite pre svoje liečivé účinky a obsah minerálov a vitamínov, najmä horčíka, mangánu, zlúčenín síry a železa.
Pôsobí protizápalovo, znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu, tiež riziko kardiovaskulárnych ochorení ako sú ateroskleróza, infarkt myokardu a mŕtvica. Je prevenciou pred rakovinou. Má tiež protihnačkové účinky, zabraňuje nadúvaniu, kŕčom a zápche.
V tomto prechodnom období je vynikajúcim pomocníkom pri nachladnutí, liečbe zápalu priedušiek a kašľa. Odstraňuje toxíny z čriev, pečene, žlčníka a obličiek. Cesnak medvedí je bohatý na flavonoidy, vitamíny C, A, skupiny B, PP a iné látky.
Môžeme ho konzumovať čerstvý ku chlebíku s maslom, pridaný do šalátov, marinád a nátierok, ale aj tepelne upravený ako súčasť polievok, duseného mäsa, omáčok. Novinkou sú bylinkové maslá s obsahom medvedieho cesnaku a pestá.
Bylinka rastie v mnohých kútoch Slovenska.
Banská Bystrica: Krížna, Šachtičky
Bratislava: Devínska Kobyla, Horský park, Veľký a Malý Draždiak, Železná studnička
Hlohovec: Zámocká záhrada
Humenné: Strážske (okolie)
Košice: Kojšov – Turniská
Malacky: Plavecký Štvrtok
Michalovce: okolie rieky Laborec
Nitra: Oponický park, Šoporňa
Pezinok: Modra – Harmónia
Piešťany: Havran – sedlo
Prievidza: Tužina
Rožňava: Gemerská Poloma – okolie
Ružomberok: Ľubochnianska dolina
Spišská Nová Ves: Novoveská Huta (okolie)
Trebišov: Mestský park
Trnava: Katarínka, Horné Orešany – časť Majdanské
Vranov nad Topľou: Sedliská, Domaša, Čičva (hrad)
Zvolen: Poštárka
Žilina: Kľak pri Fačkove, Rajecká dolina