Medveď nad obcou Stráňavy zaútočil na hubára a poľovníkov

Nad obcou Stráňavy v okrese Žilina v sobotu približne o 11.00 h zaútočil medveď na mladého muža. Muž sa pohyboval mimo turistického chodníka, v hustom lesnom poraste hľadal huby. V sebaobrane vystrelil na medveďa krátkou guľovou zbraňou. Muž nebol zranený. Počas zásahu medveď zaútočil aj na prítomných poľovníkov, ktorí boli taktiež nútení použiť strelnú zbraň.

19563154050_ba4813ddb0_k Pri Vikartovciach sa pohybovala medvedica. Ilustračný obrázok. Foto: Flickr.com

Na miesto bol privolaný zásahový tím. Oblasti sa treba vyhnúť. Zásahový tím celú oblasť monitoruje a bude pokračovať v dohľadávaní medveďa aj nasledujúci deň.

Členovia zásahového tímu ŠOP SR po obhliadke lokality, miestnymi nazývanou Múzeum, potvrdili pobytové znaky medveďa a v spolupráci s členmi miestnych poľovníckych združení a v úzkej súčinnosti s políciou postreleného medveďa do večerných hodín dohľadávali. Pri dohľadávaní pomáhali aj psy.

„Postrelený medveď môže byť pre miestnych obyvateľov a návštevníkov nebezpečný, preto boli o situácii upovedomení aj zástupcovia okolitých obcí Stráňavy a Višňové. Výzva bola sprostredkovaná aj prostredníctvom miestneho rozhlasu,“ priblížila ŠOP SR. Ochranári vyzývajú širšiu verejnosť a prípadných návštevníkov, aby sa v týchto dňoch lokalite vyhýbali.

Zásahový tím ŠOP SR v tomto období upozorňuje na zvýšené riziko stretu s medveďmi, ktoré práve v marci a apríli vychádzajú z brlohov a vodiace medvedice vyvádzajú von svoje mláďatá.

Marec je zároveň mesiacom, keď sa v hustých lesných porastoch pohybujú vo zvýšenej miere poľovníci za účelom hľadania jeleních zhodov. „Pre minimalizáciu rizika stretu s medveďom odporúčame na svoju prítomnosť v horách upozorniť akýmkoľvek akustickým prejavom a držať sa turistických chodníkov,“ radia ochranári.

(tasr)