Populácia medveďa hnedého v Pyrenejach rastie, informovali francúzske úrady

Populácia medveďa hnedého v Pyrenejach rastie, informovali francúzske úrady. Šelmám pritom vo Francúzsku hrozilo vyhynutie, v 90. rokoch ich preto začali dovážať zo Slovinska.

„V roku 2023 sa zistilo 83 medveďov, ale počet medveďov hnedých postupne v Pyrenejach rastie,“ uviedol Francúzsky úrad pre biodiverzitu (OFB). Pre porovnanie, v roku 2022 to bolo 76 medveďov.

Prítomnosť medveďov zaznamenali aj v Andorre a na španielskej strane pohoria, konkrétne v regiónoch Katalánsko, Aragónsko a Navarra.

Čísla vychádzajú z údajov zozbieraných Sieťou pre medveďa hnedého, kam patria pracovníci OFB a ďalšie združenia. Na odhad množstva medveďov sa využíva genetická analýza chlpov a výkalov, ako aj fotografie a videá.

Prítomnosť medveďov v Pyrenejach však vedie k narastajúcemu napätiu s farmármi, lebo živočíchy ohrozujú ich dobytok.

V správe OFB sa uvádza, že vlani vo francúzskych Pyrenejach stúpol počet útokov medveďov na dobytok o päť percent oproti predchádzajúcemu roku, pričom počet zabitých zvierat klesol o sedem percent.

(afp, tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac