Poľsko pomôže Ukrajine dostať späť mužov v odvodovom veku, aby si splnili svoju „občiansku povinnosť“, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

„Myslím si, že mnohí Poliaci sú pobúrení, keď vidia mladých ukrajinských mužov v hoteloch a kaviarňach a počujú, aké veľké úsilie musíme vynaložiť na pomoc Ukrajine,“ uviedol Kosiniak-Kamysz, podľa ktorého Poľsko už v minulosti ponúklo Ukrajine pomoc pri získavaní mužov, ktorí majú povinnosť vojenskej služby.

„Každá pomoc je možná,“ odpovedal minister na otázku, ako by Poľsko reagovalo, ak by Kyjev požiadal, aby sa muži, ktorí po vypršaní platnosti pasov stratia právo zostať v Poľsku, vrátili domov.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na Eurostat uvádza, že od januára 2024 žije v krajinách EÚ približne 4,3 milióna Ukrajincov, z ktorých je približne 860-tisíc dospelých mužov. Poľsko udelilo štatút dočasnej ochrany 950-tisíc Ukrajincom, čo je druhý najväčší počet po Nemecku.

(ukrajinská pravda)

Nové správy

Naše politické slovenské more je rozčerené, potrebujeme maják, vyhlásil predseda vlády Robert Fico v príhovore na Bradle pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Zákonná úprava financovania mimovládnych organizácií zo zahraničia je legitímna, návrh zákona z dielne vládnej koalície však neponúka seriózny či hlbší prístup. Problémom sa stáva plošné nálepkovanie.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ruské ministerstvo vnútra umiestnilo Volodymyra Zelenského na zoznam stíhaných osôb. Ukrajinský prezident mal podľa oznámenia Kremľa porušiť bližšie neurčené ustanovenie trestného zákona.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Najväčšiemu výrobcovi šperkov sa darí, Pandora dosiahla tržby vo výške necelej miliardy eur. Dánska spoločnosť za prvý kvartál oznámila aj zvýšenie prevádzkového zisku o necelú pätinu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Na českej diaľnici D1 natlačil kamión auto do návesu s tankom. Nehoda na úseku v smere z Bohumína na poľskú hranicu si vyžiadala jednu obeť a dvoch zranených. Pri rannom incidente zasahoval aj záchranársky vrtuľník.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Slovenskí hokejisti do 18 rokov budú hrať na MS vo Fínsku o bronz, v semifinále prehrali s tímom USA jednoznačne 2:7. V nedeľu nastúpia na zápas o 3. miesto proti zdolanému z druhého semifinále medzi Švédskom a Kanadou.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Nemeckého europoslanca Matthiasa Eckeho napadli a vážne zranili pri vylepovaní plagátov v Drážďanoch, oznámili tamojšia polícia a jeho Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD).

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Akýkoľvek Západom podporovaný ukrajinský útok na Krym sa stretne so silnou odvetou Ruska, uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová. Washington a Brusel varovala, že agresívne akcie sú odsúdené na neúspech.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Opozičná strana Progresívne Slovensko si zvolila podpredsedov, stali sa nimi Zora Jaurová, Simona Petrík, Tomáš Valášek, Michal Truban a Ivan Štefunko. Zmenu na dvoch miestach označil staronový predseda Michal Šimečka za „rozhodnutie snemu“.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Rómovia v Zakarpatskej oblasti zablokovali odvodný úrad, príslušníci spustili streľbu. Incident zdokumentovaný miestnymi médiami podporuje dlhodobý trend narastajúceho odporu Ukrajincov k mobilizácii.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Železničná spoločnosť Slovensko upozorňuje cestujúcich na aktuálne obmedzenie predaja cestovných dokladov a rezervácií. Dôvodom je plánovaná prevádzková údržba pre aktualizáciu predajných systémov.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ozbrojené skupiny v Pásme Gazy vykradli z trezorov Palestínskej banky 70 miliónov dolárov, jedna z nich má pravdepodobne väzby na militantné hnutie Hamas. Banka predstavuje od roku 1960 hlavnú finančnú inštitúciu v oblasti.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Spočiatku skupovala sovietske tanky, aby ich predávala na šrot, dnes dobieha európsku špičku. Boom po začiatku vojny na Ukrajine nezažívajú len giganti ako Rheinmetall či Saab. Ukážkovým príkladom je česká zbrojovka Czechoslovak Group.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Pacienti budú mať od zdravotných poisťovní od roku 2025 nové benefity. Zamerané budú na onkologických a kardiovaskulárnych pacientov, uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková v relácii RTVS Sobotné dialógy.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

„Nikto nehovorí o tom, že Rázsochy nebudú,“ uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Zároveň odmietla, že ide v tejto téme proti uzneseniu vlády. Podľa svojich slov si necháva „pár dní“ na dokreovanie nápadu a o finálnej vízii projektu novej nemocnice bude informovať na tlačovej besede.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Slovenské domácnosti v tomto roku výrazne zvyšujú svoje úspory. Celkový objem vkladov domácností v bankách v januári a februári 2024 medziročne vzrástol o 3,5 percenta, respektíve takmer o 4 percentá. Pritom ešte v septembri 2023 úspory domácností medziročne klesali.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Streľba neďaleko Paríža si vyžiadala jedného mŕtveho a šesť zranených. Streľba zrejme súvisela s obchodovaním s drogami neďaleko Paríža. Oznámila to v sobotu miestna prokuratúra a starosta.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Generál Milan Rastislav Štefánik bol aj jedným zo zakladateľov česko-slovenskej diplomacie. Význam jeho odkazu tak nespočíva len v skutočnosti, že bol jedným zo zakladateľov spoločného štátu Slovákov a Čechov. Pri príležitosti 105. výročia tragického úmrtia Štefánika to uviedli z komunikačného odboru ministerstva zahraničných vecí.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Americkí kongresmani žiadajú od Bidena väčší tlak na Izrael pri humanitárnej pomoci. Desiatky demokratov z americkej Snemovne reprezentantov ho v piatok vyzvali, aby zvážil zastavenie predaja zbraní Izraelu, ak nezmení vedenie svojej vojny proti Hamasu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Za predsedu Progresívneho Slovenska snem zvolil opätovne Michala Šimečku. Snem hnutia sa uskutočnil v Košiciach. Vo voľbách nemal protikandidáta. Podporu mu vyjadrilo 155 zo 161 hlasujúcich delegátov.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Najvyšší súd zatiaľ nedostal peniaze na rekonštrukciu budovy na Župnom námestí v Bratislave. Vyplýva to z oznámenia návrhu limitu príjmov a výdavkov kapitoly Kancelárie Najvyššieho súdu (NS) SR na roky 2025 – 2027, v ktorom ministerstvo financií požadovanú sumu nezahrnulo.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Rusko v noci útočilo dronmi. Ukrajina tvrdí, že všetky zostrelila. Miestni však hlásia požiare a zranených. Ruská armáda v noci na sobotu vypustila 13 útočných bezpilotných lietadiel Šáhid, ukrajinská protivzdušná obrana však podľa ukrajinského veliteľa vzdušných síl Mykolu Oleščuka všetky zneškodnila.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Slovenskej MSM Group, ktorá vyrába 155 milimetrovú muníciu, sa mimoriadne darí. Skupina, ktorá je pod hlavičkou českej zbrojovky Czechoslovak Group, zaknihovala v roku 2022 rast tržieb takmer o 60 percent na zhruba 160 miliónov eur.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Vnímanie EÚ u obyvateľov ovplyvňuje miera informovanosti či prežívané krízy, vraví šéf zastúpenia Európskej komisie v SR. Podľa Vladimíra Šuchu sa v priebehu času mení, ako na Slovensku, tak aj v celej EÚ, a je ovplyvnené aj celkovou dôverou v inštitúcie.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Súhlas s prímerím s Izraelom by pre Hamas nemal byť problém, motivácia jeho vedenia však nie je jasná. Uviedol to v piatok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Bratislavský magistrát má ďalší problém. A to s premlčanými pohľadávkami. Momentálne eviduje aktuálne dlhy od fyzických a právnických osôb v sume vyše pol milióna eur, o ktorých mestské zastupiteľstvo uznesením rozhodlo o upustení od trvalého vymáhania a odpisu z účtovnej evidencie.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Rusko hlási ukrajinský raketový útok na Krym. Protivzdušná obrana zničila štyri rakety dlhého doletu, ktoré ukrajinské sily odpálili na polostrov, oznámilo v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany. Podľa neho išlo o strely ATACMS dodané Spojenými štátmi.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

V Kongu odsúdili osem vojakov na trest smrti. Vojenský súd na vojnou zmietanom východe Konžskej demokratickej republiky (KDR) ho v piatok udelil za dezerciu a zbabelosť v boji proti povstaleckej skupine M23 podporovanej Rwandou.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Spoločnosť ConsenSys podala preventívnu žalobu na americkú Komisiu pre cenné papiere. A to v súvislosti s indíciami agentúry, že by mohla klasifikovať ethereum a súvisiace finančné produkty ako neregistrované cenné papiere.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Rakúsko vyšetruje sériu výbuchov, ktorých terčom zrejme boli Svedkovia Jehovovi. Dosiaľ posledný z takýchto incidentov sa odohral v piatok, keď jednému z členov tejto náboženskej organizácie niekto podpálil auto.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Kanadská komisia skonštatovala zásahy zahraničia do tamojších volieb. Verejná komisia na prešetrenie podozrení zo zasahovania zahraničia do kanadských volieb v rokoch 2019 a 2021, ktoré vrátili k moci liberálnu vládu Justina Trudeaua, doplnila, že nemali vplyv na výsledok volieb.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Delegácia Hamasu mieri naspäť do Káhiry, chce obnoviť rokovania o prímerí. Palestínske militantné hnutie uviedlo, že jeho delegácia odcestuje v sobotu „s pozitívnym duchom“.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

V Kanade zadržali troch Indov v spojitosti so smrťou sikhského aktivistu Hardeepa Singha Nijjara, oznámila tamojšia polícia. Doplnila, že v súvislosti s vraždou vyšetruje aj možné napojenie na indickú vládu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Nepálsky súd nariadil obmedziť počet povolení výstupov na najvyššie hory. Nepálsky najvyšší súd nariadil vláde, aby obmedzila počet povolení na výstup na Mount Everest a ďalšie vysoké hory.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Útok na Rafah by sa mohol skončiť masakrom, varuje šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Nová vlna vysídľovania by zhoršila preľudnenie a ešte viac obmedzila prístup k potravinám, vode a zdravotníckym a sanitačným službám, čo by viedlo k väčšej chorobnosti, hladu a ďalšej strate životov,“ uviedla WHO vo vyhlásení.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ovocie budeme tento rok možno nakupovať za pomerne vysoké ceny, dôvodom je slabá úroda v Poľsku.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ministerstvo zahraničných vecí USA obvinilo Rusko zo série kybernetických útokov proti európskym krajinám vrátane Slovenska. Rovnaká skupina hackerov má stáť aj za zasahovaním do amerických prezidentských volieb v roku 2016.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels. Záujemcom, ktorí navrhnú, ako tento rozľahlý pozemok v súčasnosti adekvátne využiť, ju vedenie Berlína ponúka zadarmo.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Existujú len dve pohlavia a rodné číslo nie je vecou osobnej voľby, vyhlásilo Kresťanskodemokratické hnutie. „Máme záujem, aby v tejto oblasti platila jasná právna úprava, ktorá rešpektuje realitu i dôstojnosť každého človeka,“ uviedla opozičná strana.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Najvyšší súd odmietol kontrolu zo strany ministerstva spravodlivosti, hoci ju zákon pripúšťa. Kontrola sa mala týkať preverovania podozrení z účelového prideľovania spisov.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok
Nahrávam...
Ďalšie články