Pavel v Štrasburgu Petr Pavel. Foto: TASR/AP

Rusko rozpútalo vojnu rovnako ničivú ako druhá svetová vojna, prehlásil český prezident Petr Pavel. Z kedysi porazeného nacistického Nemecka sa dnes podľa neho stala demokratická krajina podporujúca mier v Európe.

„Rusko, vtedy Sovietsky zväz, ktorý bol dôležitou súčasťou spojeneckej koalície bojujúcej proti agresii, sa dnes samo stalo agresorom a rozpútalo na európskom kontinente vojnu, ktorá je rovnako ničivá ako druhá svetová vojna,“ vyhlásil Pavel v prejave na Národnom pamätníku Vítkov v Prahe.

Vojnu na Ukrajine označil za ťažkú skúšku nielen pre Európu. Bez podpory a spojenectiev však podľa Pavla vo vojne nemôže uspieť žiadna krajina. V tejto súvislosti pripomenul aj vstup ČR do Severoatlantickej aliancie v roku 1999, ktorým krajina získala bezpečnostné záruky.

Zároveň ocenil, že Česko nepoľavilo v pomoci Ukrajine a vyzdvihol investície Prahy do obrany a bezpečnosti. Na záver citoval posolstvo bývalého českého prezidenta Václava Havla. „Ľahostajnosť voči druhým a ľahostajnosť voči osudu celku je presne to, čo otvára dvere zlu,“ dodal Pavel.

(tasr, novinky, idnes)

Nové správy

Slovenskí hokejisti hrali v riadnom hracom čase nedeľného zápasu v ostravskej B-skupine MS s Lotyšskom nerozhodne 2:2. Nasleduje predĺženie.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ďžihádistická skupina Islamský štát (IS) sa v nedeľu prihlásila k zodpovednosti za piatkový útok v obľúbenej turistickej destinácii Bámján v Afganistane, pri ktorom zahynuli traja občania Španielska a traja obyvatelia Afganistanu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Iránska štátna televízia informovala, že jeden z členov posádky zrúteného vrtuľníka je v kontakte so záchranármi. Stroj viezol iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Futbalisti FC Barcelona zdolali v predposlednom 37. kole španielskej La ligy Rayo Vallecano 3:0 a potvrdili druhé miesto v tabuľke. Mallorca v kádri so slovenským obrancom Martinom Valjentom a brankárom Dominikom Greifom remizovala s Almeriou 2:2 a definitívne sa zachránila.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Slovenskí hokejoví reprezentanti nastúpili na svoj šiesty zápas v ostravskej B-skupine MS proti Lotyšsku v rovnakej zostave ako v predošlom víťaznom dueli s Francúzskom (4:2). Do bránky sa opäť postavil Samuel Hlavaj, v prvej formácii sa predstavili obrancovia Peter Čerešňák s Martinom Fehérvárym a útočníci Juraj Slafkovský, Marek Hrivík a Peter Cehlárik.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Donald Trump koketoval s myšlienkou byť prezidentom na tri funkčné obdobia – čo je jasné porušenie ústavy USA – počas bombastického prejavu pre National Rifle Association. Zároveň prisľúbil zvrátiť bezpečnostné opatrenia týkajúce sa zbraní, ktoré dostali zelenú počas Bidenovej vlády.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Minister životného prostredia Tomáš Taraba v nedeľu podvečer reagoval na vyjadrenia o komplicoch páchateľa. Status zverejnil na facebooku.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Slovenskí hokejisti prehrávali po 1. tretine nedeľného zápasu v ostravskej B-skupine MS s Lotyšskom 0:1.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Raketa New Shepard spoločnosti Blue Origin v nedeľu prvý raz po dvojročnej prestávke úspešne absolvovala let do vesmíru s ľudskou posádkou. Misia NS-25 (New Shepard) odštartovala o 9.36 CST (16.36 SELČ) z odpaľovacej rampy na súkromnom ranči spoločnosti Blue Origin miliardára Jeffa Bezosa na západe amerického štátu Texas.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Pátracie tímy našli havarovaný vrtuľník, informuje štátna televízia krajiny. Zatiaľ nie je k dispozícii žiadna aktualizácia o stave osôb na palube.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Krajiny celého sveta pozorne sledujú vývoj situácie po nehode vrtuľníka s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím na palube, ktorý sa v nedeľu zrútil neďaleko štátnej hranice s Azerbajdžanom.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Vo veku 78 rokov zomrel známy slovenský podnikateľ Jozef Majský. Smutnú správu potvrdil pre Topky.sk jeho syn Jozef Majský mladší.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Súd v ruskom Petrohrade nariadil zhabanie majetku nemeckých finančných ústavov Deutsche Bank a Commerzbank v Rusku. Ide o reakciu na žalobu pre plánovanú výstavbu terminálu na skvapalnený zemný plyn v Baltskom mori.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Obvineného, ktorý sa mal vyhrážať ministrovi vnútra a dvom poslancom Národnej rady SR, vzal súd do väzby pre možné pokračovanie v trestnej činnosti. Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Španielsko pre urážku odvolá svoju veľvyslankyňu v Argentíne. Dôvodom je vyhlásenie argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho, ktorý v nedeľu počas návštevy Španielska v Madride označil manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza za skorumpovanú.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Na nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch mesiacov odsúdil v nedeľu Okresný súd v Banskej Bystrici v takzvanom superrýchlom konaní Ivana Č., ktorý 16. mája pred Rooseveltovou nemocnicou vykrikoval slová podporujúce a schvaľujúce útok na premiéra Roberta Fica. Informoval o tom na sociálnej sieti generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Dvojica turistov v indickej provincii Kašmír utrpela v noci na nedeľu strelné zranenia po útoku militantov. Dvojicu z indického mesta Džajpur previezli do nemocnice a ich stav je údajne stabilizovaný, uviedla polícia, ktorá miesto útoku zaistila.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Britský minister obrany potvrdil urýchlené poslanie vojenskej pomoci Ukrajine. Grant Shapps na sociálnej sieti X napísal, že „svet nemôže čakať“ a vyzval krajiny, aby posilnili svoju podporu Ukrajiny v boji proti ruskej agresii.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Po havarovanom vrtuľníku, na ktorého palube bol údajne aj iránsky prezident Ebráhím Raísí, naďalej pátrajú, informovali v nedeľu tamojšie médiá. S posádkou sa zatiaľ nepodarilo nadviazať kontakt a záchrannú akciu v hornatej oblasti komplikujú zlé poveternostné podmienky, ktoré sprevádza hustá hmla.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových voľbách by pravdepodobne ohrozilo plánované investície do nízkouhlíkovej energetiky vo výške jedného bilióna amerických dolárov (922,16 miliardy eur) a emisie oxidu uhličitého by do roku 2050 boli o jednu miliardu ton vyššie ako pri súčasnej politike.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu na okamžité prímerie v Gaze a povedal, že pracuje na trvalom mieri, ktorý by zahŕňal vytvorenie palestínskeho štátu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Bezpečnostná situácia je vážna a podľa námestníka SIS Pavla Gašpara ju komplikuje, že krajina je aktuálne v centre záujmu a sú tu zahraničné médiá. „Nedá sa vylúčiť, že sme živnou pôdou pre činnosť spravodajských služieb zo zahraničia,“ povedal.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

K situácii po atentáte na premiéra Roberta Fica bude v 22. mája zvolaná bezpečnostná rada štátu. Avizoval to vicepremiér Robert Kaliňák (Smer-SD).

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Nemuselo ísť o osamelého vlka, uviedol Matúš Šutaj Eštok. V rámci tlačovej besedy k bezpečnostnej situácii na Slovensku minister vnútra pripustil, že muži zákona začínajú pracovať aj s verziou, že páchateľ pokusu o atentát na premiéra sa pohyboval v určitej skupine ľudí, ktorí sa pravdepodobne k skutku motivovali, hecovali.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ministri obrany a vnútra v nedeľu popoludní informovali o bezpečnostnej situácii na Slovensku. Kým Robert Kaliňák v úvode znova vyjadril ľútosť nad udalosťami posledných dní, Matúš Šutaj Eštok bezprostredne potvrdil enormné úsilie mužov zákona o zvýšenie bezpečnosti, posilnené sú podľa jeho slov aj opatrenia v nemocniciach.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Festival Nová dráma/New Drama 2024 pozná svojich víťazov. Cenu Grand Prix Nová dráma získalo Divadlo Ludus za inscenáciu História istého násilia. Cenu bratislavského diváka dostalo Spišské divadlo za inscenáciu Šeptuchy. Cenu Študentskej poroty si odnieslo Divadlo J. G. Tajovského za inscenáciu Sme krajina. Informovala o tom Lenka Leláková z Divadelného ústavu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Jeden z troch vrtuľníkov v konvoji, ktorý prevážal iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího v nedeľu na východe krajiny „tvrdo pristál“, ďalšie podrobnosti bezprostredne nie sú jasné, uviedli tamojšie médiá.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Fakultná nemocnica J. A. Reimana v Prešove skvalitnila diagnostiku rakoviny pľúc. Od polovice mája zaviedla ako jedno z mála pracovísk na Slovensku takzvanú endobronchiálnu ultrasonografiu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Správa Národného parku Slovenský raj chystá obnovu dvoch mostov pred roklinou Veľký Sokol, ktoré sú v havarijnom stave. Aby zvýšili bezpečnosť pohybu turistov, dočasne na nich zabezpečili zábradlia. Informovala o tom Správa NP na sociálnej sieti.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Príčinou pretrvávajúceho hladu vo svete nie je nedostatok jedla, ale jeho zlá distribúcia. Poukazuje na to UNICEF Slovensko v novom reklamnom spote pre zbierku Modrý Gombík. Tohtoročný, už 18. ročník zbierky, sa konal v uliciach a na školách po celom Slovensku od 13. do 19. mája.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Podpora cestovného ruchu na Slovensku potrebuje systematický prístup. Minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi (nominant SNS) povedal, že by mohol mať podobu napríklad koordinácie medzi letiskami, cestovnými agentúrami pre príjazdový turizmus a národnou organizáciou na podporu a propagáciu cestovného ruchu Slovakia Travel. „Treba nechať rozhodovať najväčších odborníkov z tohto sektora a rýchlejšie dosahovať výsledky,“ uviedol.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Dominikánska republika: Občania volia o prezidentovi a zložení parlamentu. Rozhodnú, či súčasná hlava štátu Luis Abinader krajinu povedie aj v druhom funkčnom období.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Popradské letisko začne svoju letnú charterovú sezónu 5. júna. Lietať sa bude do Turecka, Bulharska a po prvýkrát spod Tatier aj do Afriky, konkrétne do Tuniska. Spolu pôjde o takmer 130 letov počas letnej sezóny. Informovalo o tom letisko na svojej internetovej stránke s tým, že z pohľadu letného letového poriadku ho čaká jedna z historicky najsilnejších sezón.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Všetci americkí vojaci sa z Nigeru stiahnu najneskôr do 15. septembra. Americké jednotky začali odchádzať z krajiny po vyhlásení Nigeru, že ich prítomnosť je nezákonná.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Václav Klaus: Názorový protivník prestal byť partnerom v dialógu. Stal sa nepriateľom, ktorý musí byť eliminovaný, zadupaný do zeme, považovaný za človeka druhej kategórie.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Predsedovi Progresívneho Slovenska Michalovi Šimečkovi je ľúto, že niektoré strany odmietajú okrúhly stôl organizovaný prezidentkou Zuzanou Čaputovou a jej zvoleným nástupcom Petrom Pellegrinim. Hnutie túto iniciatívu víta a stále verí, že uspeje.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Vladimír Weiss starší by rád pokračoval na lavičke Slovana Bratislava. „Teraz by som to nechcel bližšie konkretizovať, ale keď to tu bude normálne a budem cítiť, že mužstvo má šancu bojovať o titul a o pohárovú Európu, tak by som tu rád zostal,“ povedal skúsený kouč v rozhovore pre RTVS.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Jordánsko požaduje medzinárodné vyšetrovanie „vojnových zločinov“ Izraela v Gaze. Informoval minister zahraničných vecí Ajman Safádí.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Dve obete si vyžiadala v noci na nedeľu zrážka lodí na Dunaji v Maďarsku. Päť ľudí je naďalej nezvestných, uviedla maďarská polícia.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok
Nahrávam...
Ďalšie články