Moskovský súd potrestal pokutou muža, ktorý si zafarbil vlasy farbami ukrajinskej vlajky

Moskovský súd potrestal pokutou muža, ktorý si zafarbil vlasy farbami ukrajinskej vlajky. Za diskreditáciu ruskej armády mu vymeral trest vo výške 50-tisíc rubľov, teda niečo cez 500 eur.

Súd uznal Stanislava Netesova vinného z diskreditácie ruskej armády ešte 3. mája, vyplýva zo súdnych spisov zverejnených na internete. V dokumentoch však nie je upresnená výška pokuty.

Netesov na súde poprel, že by si nafarbil vlasy na znak protestu, pričom uviedol, že nepodporuje ani Ukrajinu a ani ruskú armádu. Povedal tiež, že vlasy si farbí výraznými farbami už celé roky.

Polícia začala mladého Moskovčana vyšetrovať koncom apríla, keď prišiel na polícajnú stanicu nahlásiť krádež. Cestou z práce ho neskoro večer napadli neznámi ľudia, ukradli mu mobil a vybili zub. Pri nahlásení útoku si policajti všimli farbu jeho vlasov a obvinili ho z diskreditácie armády.

(tasr, reuters, mediazona)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac