Predstavitelia ľavicových strán pred eurovoľbami vylúčili spojenectvo s „krajnou pravicou“

Predstavitelia ľavicových strán pred eurovoľbami vylúčili spojenectvo s „krajnou pravicou“, zaviazali sa „neúnavne bojovať proti nenávisti, rasizmu a xenofóbii“.

„Turbulentné časy si vyžadujú jasný kurz a pevný postoj. Netolerujú vágnosť ani zbabelosť,“ uvádza sa v spoločnej výzve. „Nastal čas stať sa demokratmi boja, nie zvyku alebo pohodlia.“

Medzi signatármi boli aj europoslanec Raphaël Glucksmann, ktorý je vedúcim kandidátky francúzskej Socialistickej strany pre júnové eurovoľby, a tiež holandský labourista Frans Timmermans, bývalý podpredseda Európskej komisie.

K ľavicovému vyhláseniu sa pripojili aj socialisti z Belgicka, Nemecka, Poľska, Španielska či Talianska.

„Zatiaľ čo krajná pravica postupuje v celej Európe, my sa slávnostne zaväzujeme, že sa nevzdáme našich demokratických, humanistických a jednotných zásad,“ uvádza sa vo vyhlásení kandidátov frakcie S&D (Progresívna aliancia socialistov a demokratov).

Signatári sa zaviazali „odmietnuť akékoľvek volebné alebo vládne spojenectvo s krajne pravicovými stranami na národnej alebo európskej úrovni a okamžite vylúčiť z našej európskej sociálnodemokratickej rodiny každú formáciu, ktorá bude v rozpore s týmto pravidlom“.

(guardian)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac