Kosovský parlament schválil zákon o prenajímaní väzenských ciel Dánsku

Kosovský parlament vo štvrtok schválil návrh zákona o prenajímaní väzenských ciel Dánsku, ktorému to pomôže riešiť situáciu s preplnenými väznicami.

Za návrh hlasovalo 86 poslancov, sedem ich bolo proti a nikto sa nezdržal hlasovania. Kosovo prenajme Dánsku na desať rokov 300 ciel vo väznici v meste Gjilan na východe krajiny, približne 50 kilometrov južne od Prištiny.

Dánsko za nájom zaplatí 210 miliónov eur a pre Kosovo to bude podľa miestneho ministerstva spravodlivosti výhodné aj z hľadiska výmeny osvedčených postupov a posilnenia a zavedenia medzinárodných štandardov vo väzenstve.

Dánsky minister spravodlivosti Peter Hummelgaard rozhodnutie kosovského parlamentu označil za „naozaj dobrú správu“.

„Je pre nás dôležité na zabezpečenie väčšieho množstva dánskych väzenských miest a prispeje to k opätovnému uvedeniu nášho väzenského systému, ktorý je pod tlakom, do rovnováhy,“ povedal. Podľa jeho slov to bude aj znamenie pre zločincov zo zahraničia, že ich budúcnosť nie je v Dánsku – a preto by si tam nemali ani odsedieť svoje tresty.

Odsúdení deportovaní do Kosova si svoj trest musia odsedieť za rovnakých podmienok, ako by mali v dánskych väzniciach. Kodaň tam nebude môcť poslať väzňov odsúdených za terorizmus alebo vojnové zločiny, či psychicky choré osoby. Väznici bude šéfovať dánsky riaditeľ a bude mať miestny personál.

Parlament o návrhu hlasoval aj minulý týždeň, schváliť sa ho však nepodarilo. Vláda následne ponúkla pozmenený návrh zmluvy, ktorú Kosovo a Dánsko podpísali v apríli a máji 2022. Za jej schválenie muselo hlasovať aspoň 80 poslancov, čo je dvojtretinová väčšina v 120 člennom parlamente.

(tasr)