Diplomati EÚ prijali nové sankcie proti Rusku; rokujú o situácii v Pásme Gazy

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok v Bruseli prijali nové sankcie, ktorými trestajú Rusko za vážne porušovanie ľudských práv, nejde však o pripravovaný 14. balík sankcií kvôli vojne na Ukraijne.

Ministri zahraničných vecí EÚ sa stretli v Bruseli, aby prebrali situáciu na Ukrajine a v Pásme Gazy, ale aj nadchádzajúce voľby vo Venezuele a sporný gruzínsky zákon o zahraničných agentoch.

Nové reštriktívne opatrenia sú oddelené od rozsiahlych ekonomických sankcií uvalených na Rusko v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. Zahŕňajú najmä zákaz vstupu sankcionovaných osôb na územie EÚ a zmrazenie aktív nachádzajúcich sa v Únii.
        
Diplomati EÚ však stále nedosiahli dohodu na podobe 14. balíka sankcií voči Rusku kvôli vojne na Ukrajine, ktorý má po prvýkrát postihnúť aj lukratívny sektor skvapalneného zemného plynu (LNG).

Diplomati rokujú aj o využití ziskov zo zmrazených ruských aktív v EÚ v prospech vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Minulý týždeň (21.5.) totiž ministri financií EÚ definitívne schválili použitie výnosov zo zmrazených aktív na obranné účely a v menšej miere na rekonštrukciu Ukrajiny.

(tasr, afp)