Koudelka: Najväčšími kyberhrozbami pre bezpečnosť ČR sú aktivity Ruska a Číny

Najväčšími kybernetickými hrozbami pre bezpečnosť Česka sú v súčasnosti kyberšpionážne aktivity Ruska a Číny. Vyhlásil to riaditeľ českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) Michal Koudelka.

„Kybernetickí aktéri týchto štátov útočia na Českú republiku, predovšetkým na štátne inštitúcie, ale aj na iné subjekty, dlhodobo a opakovane a často s kladným výsledkom pre seba,“ povedal šéf kontrarozviedky. Podľa jeho slov majú títo aktéri dostatočné ľudské, technické aj finančné prostriedky a tiež motiváciu. Zároveň nič nenasvedčuje tomu, že by sa ich prístup mal v budúcnosti zmeniť.

Koudelka tiež pripomenul pondelkové rozhodnutie EÚ uvaliť sankcie na mediálnu platformu Voice of Europe a podnikateľov Arťoma Marčevského a Viktora Medvedčuka, ktorých ČR na svoj národný sankčný zoznam zaradila ešte na konci marca.

Jedným z cieľov platformy bola podľa šéfa BIS špionáž vnútri EÚ. Priblížil, že politici jej jednak poskytovali proruské rozhovory, a jednak osoby pod krytím platformy umiestňovali za ruské peniaze proruské alebo protiukrajinské články do západných médií, ktorými sa podľa neho snažili ovplyvniť verejnú mienku.

(tasr)