Rusko sa chystá vyškrtnúť Taliban zo zoznamu zakázaných teroristických organizácií

Rusko sa chystá vyškrtnúť Taliban zo zoznamu zakázaných teroristických organizácií, Kazachstan tak učinil už koncom roka 2023. Kremeľ eviduje afganské fundamentalistické hnutie ako zakázané od roku 2003.

Sergej Lavrov ozrejmil, že analogické rozhodnutie Ruska bude len uznaním reality. „Oni (talibovia) sú reálnou vládnucou mocou a Rusku to nie je ľahostajné,“ vysvetľoval Lavrov.

Šéf ruskej diplomacie už aj predtým naznačoval, že rozvoj pracovného dialógu s Talibanom je v záujme stredoázijského regiónu, keďže talibovia sú v Afganistane dominantnou politickou silou.

Moskva už roky podporuje vzťahy s Talibanom, ktorý sa moci chopil opäť pred tromi rokmi. Rusko s talibmi vedie rokovania a obchoduje s nimi – a to aj napriek medzinárodným sankciám.

(tasr, afp, ria novosti)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac