Čínsky prezident vyzval na mierovú konferenciu o Blízkom východe

Čínsky líder Si Ťin-pching vo štvrtok vyzval na medzinárodnú mierovú konferenciu zameranú na vojnu medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas a prisľúbil, že Čína bude naďalej podporovať zmierňovanie humanitárnej krízy a povojnovú obnovu v Pásme Gazy.

Čínsky prezident Si Ťin-pching počas prípravného stretnutia 20. Zjazdu Čínskej komunistickej strany vo Veľkej sále ľudu v Pekingu 15. októbra 2022. Foto: TASR/AP Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching počas prípravného stretnutia 20. Zjazdom Čínskej komunistickej strany vo Veľkej sále ľudu v Pekingu 15. októbra 2022. Foto: TASR/AP

V prejave, ktorým v Pekingu otvoril summit s lídrami arabských štátov, Si povedal, že Blízky východ je územím, ktorá má nádejné vyhliadky na rozvoj. Upozornil však, že spravodlivosť tam však nemôže byť trvalo neprítomná a že „dvojštátne riešenie“ nemôže závisieť od garnitúry politikov.

Agentúra Reuters pripomenula, že Peking opakovane vyzýva na riešenie palestínsko-izraelskej krízy v podobe vytvorenia dvoch štátov, ako aj na okamžité prímerie a palestínske členstvo v OSN.

Si tiež avizoval, že Čína bude v roku 2026 hostiteľom čínsko-arabského summitu. Dodal, že Čína chce s arabskými štátmi spolupracovať na niekoľkých frontoch vrátane budovania investičného a finančného prostredia a prehĺbenia energetickej spolupráce.

(tasr, reuters)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac