Župa pokračuje v investovaní do kultúry. Na podujatia v kraji vyrazia i tento rok Festbusy

BANSKÁ BYSTRICA – Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pokračuje v podpore kultúry. Aj na tohtoročné významné a vlajkové podujatia v celej župe vypraví Festbusy, no dopravy sa dočkajú aj folkloristi.

bbsk,kultura2 Aj folkloristi z celého Banskobystrického kraja budú vystupovať na Folklórnom festivale vo Východnej. Župa ich podporí. Foto: Mário Kaprálik

„Po úspechu v minulom roku spúšťame aj tento rok takzvané Festbusy. Na osem významných podujatí v kraji budeme vypravovať špeciálne autobusy, ktoré doplnia klasické linky medzimestskej dopravy,“ uviedol predseda BBSK Ondrej Lunter s tým, že pridajú až 189 spojov.

Prvé Festbusy, ktoré majú riešiť najmä problém s parkovaním na týchto podujatiach a takisto aj prepravu vo večerných a nočných hodinách, vyrazia na prvú akciu už tento týždeň.

A to do mesta pod Pustým hradom na divadelný festival Zámocké hry zvolenské, ktorý bude prebiehať od 7. do 15. júna. Špeciálne autobusy odvezú cestujúcich v časoch, keď sa začína a končí hlavný festivalový program. Všetko za cenu bežného lístka.

Tento rok sa v Liptove začiatkom júla uskutoční už 69. ročník Folklórneho festivalu Východná, na ktorom sa zúčastnia aj súbory z viacerých slovenských žúp. Medzi nimi nebudú chýbať ani „krojovanci“ z Banskobystrického kraja.

„My zafinancujeme dopravu pre účinkujúcich, ktorí budú reprezentovať náš kraj vo Východnej. Predstavia sa v programe Domovy. Som nesmierne hrdý, že na národnom a významnom festivale môže aj takto kraj participovať,“ povedal podpredseda BBSK Roman Malatinec.

Ondrej Lunter na tlačovej konferencii vo štvrtok uviedol, že BBSK vyčlenil na podporu kultúrnych podujatí v mestách a obciach kraja na tento rok sumu 700-tisíc eur.

O financie na podporu môžu žiadať mestá, obce, cirkvi i občianske združenia. Finančné prostriedky sú alokované na jednotlivé okresy a budú o nich rozhodovať poslanci Zastupiteľstva BBSK z týchto okresov.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac