Žilina vyhlásila mimoriadnu situáciu z dôvodu úniku nebezpečnej látky

ŽILINA – Mesto Žilina vyhlásilo mimoriadnu situáciu z dôvodu havárie kamióna a úniku nebezpečnej látky. Rozhodol o tom krízový štáb priamo na mieste udalosti.

polícia Ilustračné foto. Foto: FB polícia SR

V utorok o tom informovala hovorkyňa Žiliny Zuzana Ondrášová s tým, že výnimočný stav platí od pondelka 10. júna od 20:00.

Ako informuje Ondrášová, v pondelok popoludní na Koordinačné stredisko integrovaného záchranného systému Žilina nahlásili, že na Košickej ulici sa nachádza kamión s ukrajinským evidenčným číslom. Z jeho návesu vytekala na vozovku neznáma žltá kvapalina.

„V prepravných dokumentoch vodiča bola neznáma látka špecifikovaná ako technický olej s hmotnosťou 21,7 tony,“ priblížila Ondrášová.        

Unikajúcu kvapalinu zasahujúce zložky zachytávali do zberných vaní a pomocou čerpadiel na nebezpečné látky ju ďalej prečerpávali do barelov v zásahových vozidlách.

„Z dôvodu úniku nebezpečnej látky z pretrhnutého obalu na návese kamióna vyhlásilo mesto v pondelok mimoriadnu situáciu. Unikajúca kvapalina mohla ohroziť život, zdravie a majetok,“ vysvetlil vedúci oddelenia krízového riadenia a bezpečnosti Mestského úradu v Žiline Lukáš Čerňava.        

Doplnil, že v rámci opatrení vydali aj príkazy na vykonanie záchranných prác pre spoločnosti zabezpečujúce zberné barely, ich prepravu, poskytnutie súčinnosti pri prečerpávaní, odvozu a uskladnenia látky. „Zasahujúcim zložkám sa podarilo prečerpať objem 19,8 tony prevážaných v návese,“ vyčíslil Čerňava.        

Hovorkyňa zároveň potvrdila, že aktuálne je podané trestné konanie vo veci následkov na životné prostredie a identifikácia rozsahu majetkovej ujmy. Inšpekcia životného prostredia vyhodnocuje odobraté vzorky z rieky Váh. Prečerpaný materiál je podľa Ondrášovej uskladnený pod colným dohľadom finančnej správy. V rámci správneho konania sa čaká na vyjadrenie majiteľa vo veci ďalšieho nakladania s ním.

(tasr, mas)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok