V Bruseli rozhodujú o tom, či budeme musieť uznávať rodičovstvo homosexuálnych párov

Rada Európskej únie v piatok rozhoduje o návrhu nariadenia Európskej komisie na jednotné uznávanie rodičovstva naprieč územím všetkých členských štátov. Slovensko zastupuje minister spravodlivosti Boris Susko (Smer).

Divided America American Moments LGBT pár drží "svoje" dieťa, ktoré porodila náhradná matka. Ilustračný obrázok. Foto: Profimedia.sk

Schválenie návrhu by členské štáty prinútilo uznávať takzvané rodičovstvo osôb rovnakého pohlavia, podporovalo by náhradné materstvo a podľa kritikov by mohlo vyústiť až do akceptácie rodičovstva v polygamných zväzkoch.

Návrh ráta s vytvorením jednotného Európskeho certifikátu rodičovstva, ktorý by uznal rodičovstvo pre všetky deti, bez ohľadu na to, ako boli počaté alebo narodené a aký typ rodiny majú.

Výbor NR SR ho schválil, no neskôr odmietol

V marci minulého roka schválil návrh výbor slovenského parlamentu pre európske záležitosti. Krátko nato však svoje uznesenie zrušil. Členka výboru Anna Záborská uviedla, že vtedajšia predsedníčka Vladimíra Marcinková na prvom zasadnutí predložila zavádzajúce a neúplné podklady na poslednú chvíľu, preto žiadala nové rokovanie výboru. 

„Postup vedenia výboru vo veci jednotného uznávania rodičovstva v EÚ považujem za manipuláciu a zneužitie postavenia predsedníčky výboru. Nemusíme spolu súhlasiť, ale mali by sme sa správať férovo a nesnažiť sa uviesť kolegov do omylu,“ uviedla Záborská.

Pripomeňme, že ministerstvo spravodlivosti pod vtedajším vedením Viliama Karasa navrhovalo dokument odmietnuť.

Štandard sa so žiadosťou o informáciu, aký postoj Slovenska bude na Rade EÚ tlmočiť minister Susko, obrátil na tlačové oddelenie jeho rezortu. Článok budeme aktualizovať.

Petícia s desiatkami tisíc podpisov

Koncom minulého roka podporil legislatívu aj Európsky parlament, pričom 366 poslancov bolo za, 145 proti a 23 z nich sa zdržalo.

Predsedníčka eurokomisie Ursula von der Leyenová vo svojom prejave o stave Únie v septembri 2020 uviedla, že „ak ste rodičom v jednej krajine, ste rodičom aj v každej inej krajine“, a vyhlásila, že bude presadzovať vzájomné uznávanie rodinných vzťahov v EÚ. Krátko nato vo februári 2021 sa začal pripravovať návrh nariadenia a 7. decembra 2022 bol prijatý.

Rada EÚ, ktorú tvoria predstavitelia národných vlád, by museli návrh nariadenia odobriť jednomyseľne. Nielen pre skepsu štátov V4, ale aj Talianska, preto je jeho schválenie nepravdepodobné.

Proti navrhovaným zmenám sa v petícii adresovanej Suskovi na portáli CitizenGo ohradilo vyše 130-tisíc ľudí. „EÚ raz opäť prekračuje svoje kompetencie. Tentoraz sú vážne ohrozené naše rodinné hodnoty a práva nevinných detí,“ píše sa v nej.

Oprava: Štandard v pôvodnej verzii tohto článku informoval iba o pôvodnom rozhodnutí európskeho výboru slovenského parlamentu. Za chybu sa ospravedlňujeme.