Ministri za Smer hovoria o hanbe. Avizujú trestné oznámenia na Klimenta, Mazáka aj Kolíkovú

22. rokovanie Vlády SR v Bratislave Robert Kaliňák. Foto: Jakub Kotian/TASR

Podanie disciplinárnych návrhov na sudcov Najvyššieho súdu SR v súvislosti s činnosťou senátu 5T. Rovnako podanie trestného oznámenie na sudcu tohto senátu Juraja Klimenta, na bývalého predsedu Súdnej rady SR Jána Mazáka a na niekdajšiu ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (SaS) avizovali v utorok minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) a minister obrany Robert Kaliňák (Smer).

Svoj postup zdôvodnili rozhodnutím Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), ktorý minulý týždeň vyhovel sťažnosti sudkyne Denisy Cvikovej. Sťažovala sa, že boli porušené jej práva na osobnú slobodu v súvislosti s jej väzobným stíhaním v kauze Búrka.

Na konci minulého týždňa sme sa dočkali európskej facky,“ komentoval rozhodnutie ESĽP minister Kaliňák. Podľa neho sa potvrdila európska hanba slovenskej justície, ktorú reprezentuje spomínaný senát 5T. Podľa jeho mienky tento senát reprezentovaný sudcom Jurajom Klimentom závažným spôsobom deformoval justíciu na Slovensku.

„Po takejto európskej hanbe nemôže súdiť ani dedinskú hádku o polku prasaťa, pretože jeho nezávislosť zjavne nebude daná… Je to európske vysvedčenie o tom, aká justičná tma tu posledné štyri roky bola,“ vyhlásil Kaliňák.

Musí sa dokázať úmysel sudcov, upozornila Kolíková

„Podáme disciplinárne návrhy a ďalšie právne kroky na vyvodenie zodpovednosti voči porušovateľom práva,“ doplnil minister Susko.

Rozhodnutie ESĽP je podľa ministra Kaliňáka prelomové najmä v tom, že je pomyselným lepom medzi časťami mozaiky, kedy „sme dlhoročne hovorili, že na čele justície počas troch rokov bola hydra, ktorá nechcela postupovať zákonne a ktorá chcela politicky zničiť demokraciu“. Podľa ministra vtedajší šéf súdnej rady Ján Mazák takéto postupy ticho kryl spolu s ministerkou Kolíkovou.

 V prípade Kolíkovej má ísť podľa Kaliňáka o podozrenie z úmyselného ponechania plynutia lehôt na podanie disciplinárnych návrhov.

„Príde mi absurdné, že minister obrany, ktorý je priamo zainteresovaná osoba v samotných trestných konaniach, dáva takýto podnet,“ reagovala Kolíková. Dodala, že na vyvodenie disciplinárnej zodpovednosti voči sudcom musí byť preukázané úmyselné konanie proti právu.

Predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta uviedol, že rešpektuje zákonnú kompetenciu ministra spravodlivosti podávať disciplinárne návrhy.

O čo išlo v prípade sudkyne Cvikovej

Ministri za Smer podnety na sudcu Klimenta či exministerku Kolíkovú a šéfa súdnej rady Mazáka opierajú aj o spomínaný verdikt ESĽP vo veci Cvikovej. Ten okrem iného skonštatoval, že podstata dôvodov ponechania sudkyne vo väzbe bola všeobecná, bez akejkoľvek individualizácie. Rovnako ESĽP považoval odôvodnenie o nenahradení väzby alternatívnymi prostriedkami za svojvoľné. 

V súvislosti s rýchlosťou trestného konania súd konštatoval zjavnú nečinnosť orgánov činných v trestnom konaní. ESĽP tiež senátu Najvyššieho súdu SR 5T pri žiadosti o prepustení Cvikovej z väzby vytkol, že svoje rozhodovanie založil na dôvode, ktorý nielenže nebol vznesený prokuratúrou, ale naviac aj bez toho, aby poskytol sťažovateľke možnosť vyjadriť sa k tomuto dôvodu. Za zistené porušenia ESĽP sťažovateľke priznal 19 500 eur z titulu nemajetkovej ujmy.

(su, tasr)


Ďalšie články